A+ A A-

Közel 1,2 milliárd bankkártyás fizetés

  • Kategória: Üzleti élet
  • Írta: GSZT
  • Találatok: 853

A SIX Payment Services, vezető készpénzmentes fizetési szolgáltató 2014-ben is a klasszikus, üzlethelyiségben történő (POS) kártyás fizetésekben látja a legerősebb növekedési potenciált.

bankkártyás fizetés

Ezt a növekedést egyelőre az olyan innovációk sem tudják majd jelentősen hátráltatni, mint az elektronikus számlák egérkattintásra történtő utalása, vagy a 2013-ban divatba jött biometrikus authetikáció.

És mire számíthatunk 2014-ben?

Az online kereskedelem erősödése, a kedvező kiszervezési trendek a bankszektorban, és az egyre kényelmesebb fizetési megoldások megjelenése a fizetési szolgáltató cégek piaci lehetőségeinek további erősödését irányozhatják elő. Az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA), a változó fogyasztói igények, és a lehetséges szabályozásbeli változások miatt az online kereskedők és a fizetési megoldásokat nyújtó szolgáltatók is mind nagyobb rugalmasságot kell mutassanak. Mindezt egy folyamatosan növekvő, egyre több szereplős piacon, új üzleti modellek megjelenése és egyre erősödő verseny mellett. Ugyanakkor mindazok, akik lépést tartanak a fejlődéssel, előnyre tehetnek szert az olyan új megoldások elterjedésével, mint a peer-to-peer-, vagy a kisösszegű fizetések (micropayments), és az (online) előfizetéses modellek (subscription commerce) alkalmazása.

A 2013-as év költekezési szempontból eseményteli volt. A vásárlások darabszáma szempontjából, a legforgalmasabb nap 2013. december 21-e volt, amikor is a cég rendszerein  (Németországban, Svájcban, Ausztriában, Lengyelországban, és Magyarországon) 420 millió euró íródott jóvá, ami aznap összesen 5,3 millió tranzakciót jelentett. Percenkénti tranzakciós csúcsát a rendszer december 21-én érte el, amikor a délutáni csúcs folyamán majd 13 ezer tranzakciót regisztráltak percenként.

A 2013-ban a SIX rendszerein jóváírt kártyás fizetések összege megközelítőleg 100 milliárd eurót tett ki, ami 1,195 milliárd tranzakció során íródott jóvá. Ennek az összegnek a nagyobb részét klasszikus, üzlethelyiségben bonyolított (POS) vásárlások tették ki, a második legnagyobb részért pedig a növekvő elektronikus kereskedelem felelt.

A SIX Payment Services 2013-ban felvásárolta az ausztriai központú PayLife Bankot, amely az év legfontosabb beruházása volt. A felvásárlással a SIX megduplázta kereskedelmi portfolióját. A növekedési stratégia egyik elismerése volt a belga központú Banca Monte Paschi Belgio kombinált készpénz- és hitelkártyájának bevezetése, illetve annak „Nagyra Méltatott” (Highly Commended) elismerése az FSTech Award 2013-on.

„A vezérelvünk 2014-ben is a választékukban folyamatosan növekvő fizetési megoldások további egyszerűbbé és kényelmesebbél tétele lesz. Eltökélt szándékunk partnereink és vásárlóik igényeinek kiszolgálása, még több kényelem, rugalmasság és nagyobb biztonság elérése a fizetési folyamatokban” – mondta el Niklaus Santschi, a SIX Payment Services vezérigazgatója.

A SIX előrejelzése szerint a tranzakciók száma 2014-ben is jelentősen növekszik majd, ugyanakkor a szektornak idén is komoly kihívásoknak kell megfelelnie.

Fizetési trendek 2014-ben

Peer-to-peer fizetés mobilpénztárcával

Az alternatív fizetési módozatok meghonosodásához elsősorban arra van szükség, hogy a felhasználók bázisa kritikus tömeget érjen el. Egyre inkább úgy tűnik, hogy megérett az idő a mobilfizetési megoldások elterjedésére. A mobilpénztárca egyik az elterjedés előtt álló lehetséges megoldások közül. Az egyik zsebből a másikba történő (peer-to-peer) kifizetések hozzáférhető opciók, ebben az évben várhatóan további start-up vállalkozások lépnek majd be a piacra ilyen profillal. A legnagyobb kihívás a területen a vásárlói adatok biztonságának megteremtése. A mobiltranzakcióknak el kell érniük PCI DSS adatbiztonsági szintet.

Micropayment

A jelenlegi helyzet szerint a kisösszegű kifizetések (micropayment) még nem elég vonzóak az e-kereskedelemben. A tranzakciós díj még nem elég alacsony a megvásárolni kívánt termékhez képest. Egészen eddig nem láttunk igazán áttörő, mindenhol elterjedő megoldást. A mobilszolgáltatóktól az olyan szolgáltatásokig, mint a ClickandBuy, vagy a PayPal, illetve, más hasonló, országspecifikus szolgáltatásokon túl ugyanakkor sorra jelennek meg a hasonló (többnyire) online szolgáltatók. A kereskedők számára ezen szolgáltatások használata versenyelőnyt jelenthet imidzsük fejlesztésében, illetve a spontán vásárlások befogásával.

Biometrikus authentikáció

2013-ban az Apple és a MasterCard is használt már biometrikus adatokat vásárlások hitelesítésére. A PayPal várhatóan hamarosan megjelenik saját, innovatív, arcfelismerésre épülő megoldásával a fizetések hitelesítésére. További megoldások megjelenése és tömeges elterjedésük is várható 2014-ben.

Előfizetői modellek

Az előfizetéses modellek előnyei egyértelműek: az online kereskedők számára a vásárlói hűség, a folyamatos bevétel, a vásárló számára pedig a vásárlás kényelme. Az étel-, kozmetikum- és ruházati piacokon még közel sem merítette ki kapacitásait ez a modell. Ugyanakkor az előfizetéses modell bevezetésének legfőbb technikai kihívása a gördülékeny interakció a bolt, a raktárkészlet és a fizetési infrastruktúra között. A jelenlegi megoldások leegyszerűsítik  az előfizetések karbantartását, illetve folyamatosan ajánlanak további előfizetési lehetőségeket. Az előfizetési szolgáltatások kívülről is igénybe vehetőek, ezért az üzleteknek nem kell saját rendszer kiépíteniük. Ezzel a modellel is egyre több üzlet él majd az idén.

Magasabb színvonalú kibocsátás és feldolgozás

Versenyelőnyük megtartása végett a bankoknak folyamatosan a legfejlettebb technológiát kell alkalmazniuk, éppen ezért stratégiai megállapodásokra törekszenek a technológiai cégekkel. Ezen a területen továbbra is sok kihasználatlan lehetőséget rejt a kártyakibocsátás és tranzakció bonyolítás  – azon bankok ugyanis, amelyek saját kereskedői és kártyaportfolióval rendelkeznek méretükhöz képest sokszor rendkívül bonyolult folyamatokat kell kezeljenek. A kártyatranzakció feldolgozó partnerek segítségével ezen bankoknak nem kell saját termékek fejlesztésére külön erőforrást pazarolniuk. Ezen a területen tehát a kártyatranzakciókat feldolgozó cégekkel való együttműködés vezethet egyértelműen előre. A kereskedőkhöz és a kártyafelhasználókhoz való közelségük és róluk való tudásuk mindenképp versenyelőnyt jelent a bankok számára.

Jól pozícionált hotelek technológiai előnyökkel

Ahhoz, hogy a hotelek, vendéglátóhelyek, és éttermek új fizetési szolgáltatásokat vezethessenek be, meg kell találniuk az egyensúlyt kényelem és biztonság között. Minél több fizetési megoldást tudnak felkínálni, annál jobb esélyeik lesznek a különböző preferenciákkal rendelkező potenciális vendégek kiszolgálásában, illetve bizalmuk elnyerésében. A jelentős hitel- és készpénzkártyák elfogadása mára alapvető szabvány. Azok akik további kényelmet kívánnak biztosítani, integrálják a foglalási és fizetési folyamataikat. Ez azt jelenti, hogy a számlázási adatok már a foglaláskor bevitelre kerülnek. A foglalás, esetleges wellness opciók, éttermi kifizetések összekapcsolása kényelmet jelent a vendég számára, a hotel pedig időt spórol, mivel egyszerre tudja feldolgozni az adatokat és fizetéseket. 2014-ben ezen a területen is további innovatív megoldások jelennek majd meg, amelyek még egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik a vendégek legkülönbözőbb igényeinek kiszolgálását.

  1. Gasztro
  2. Szálloda
  3. Turisztika
  4. GSZT+
A húsgolyó az év street food-ja

A húsgolyó az év street food-ja

A Kanálgép húsgolyóit választotta a közönség az év street food-jának az idei V. Food Truck...

Magyar sörpremier a MALTeR beerstroban

Magyar sörpremier a MALTeR beerstroban

„Kocsmaételek az utca emberének – kézműves sör mindenkinek!” - vallja a tulajdonos, Révész...

Átadták az első Gourmet-díjat

Átadták az első Gourmet-díjat

A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebb fesztiválján vagyunk túl, ez a látog...

Egyre keresettebb a drágább, de minőségi sör

Egyre keresettebb a drágább, de minőségi…

Száz hektoliterrel, vagyis 10 százalékkal több prémium kategóriájú sör fogyott hazánkban 2...

Több Gluténmentes Dupla Sajtburgert árusító McDonald’s

Több Gluténmentes Dupla Sajtburgert árus…

E héttől már országosan 35 McDonald’s® étteremben kapható a Gluténmentes Dupla Sajtburger....

Bővül az Orbis hálózata Romániában

2017 harmadik negyedév végén nyitja meg kapuit az első Bukaresten kívüli Mercure szálloda,...

Repülőtéri szállodát fejleszt a Budapest Airport és a WING Zrt.

Repülőtéri szállodát fejleszt a Budapest…

Magyarország első, közvetlen terminál összeköttetéssel rendelkező  szállodájának időkapszu...

Harc az ízületi fájdalmak ellen

Harc az ízületi fájdalmak ellen

A Danubius Hotels szállodavállalat Health Spa Resort szállodái csatlakoznak a 20. Nemzeti ...

Megújult és kibővült a Corvin Hotel Budapest

Megújult és kibővült a Corvin Hotel Buda…

Bár a IX. kerület mindig is határos volt az V. kerülettel, 20 éve még senki nem gondolta v...

Slágergyanús sárkánydalok

Slágergyanús sárkánydalok

Az idei nyáron a Tintanyúl-rajongók garantáltan sárkánybálban fognak mulatni.

Élet, halál, roham motor- Open Road Fest adománygyűjtés

Élet, halál, roham motor- Open Road Fest…

Az Open Road Fest idén a Magyar Mentőmotor Alapítványt támogatja. A fesztivál célja: egy ú...

Egy hét és startol az Open Road Fest

Egy hét és startol az Open Road Fest

Már csak hetet kell aludni és végre mindenki megkapja a magáét: rock legendák, hajnalig ta...

16. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál

16. Nemzetközi Amerikai Autó Fesztivál

Scorpions, Guns’N’ Roses, AC/DC, Deák Bill Gyula, Gesarol, Auróra, Easy Blues (SK) – zenei...

A Sisi Alapítvány rendezvényei Gödöllőn

A Sisi Alapítvány rendezvényei Gödöllőn

Az idei rendezvényeinket Erzsébet királyné 180. születésnapja, valamint a Koronázás 150-ik...

13 éves a Wizz Air

13 éves a Wizz Air

13 éve emelkedett a levegőbe a Wizz Air első menetrend szerinti járata. Az elmúlt években ...

Adj egy ötöst!

Adj egy ötöst!

Fél évtizede működik a Legfittebb Munkahely Program. Ez idő alatt több mint 80 vállalat, i...

Indul a Tourism Social Media Awards

Március 24-ig nevezhetik a magyar hotelek és turisztikai szolgáltatást nyújtó szervezetek,...

25 éves a Nagybani Piac

25 éves a Nagybani Piac

A Budapesti Nagybani Piac részesedése 40 százalék körüli a friss hazai zöldég-gyümölcs kis...

1200 légiutas-kísérőt toboroz az easyJet

1200 légiutas-kísérőt toboroz az easyJet

Egyedülálló lehetőség nyílik meg sok fiatal előtt, hiszen Európa legnagyobb diszkont légit...

Új csomagolásban a lime-menta ízzel bővülő NaturAqua Emotion

Új csomagolásban a lime-menta ízzel bővü…

A tiszta víz színéhez közelebb álló, kékes-türkiz árnyalatú palackra vált a NaturAqua Emot...

Egészség híradó

"A természet mindig tökéleteset alkot" – Szentgyörgyi Albert

Egészség híradó

Látogasson el Kyäni egészség oldalunkra!

Eseménynaptár

DECEMBER 2017
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Blue Bell Travel

Blue Bell Travel

Előfoglalási kedvezmények és folyamatos akciók. Több száz ajánlat az év minden napján ...részletek

Apróhirdetések

National pénztárgép

Eladó gyönyörű múlt századi NATIONAL...

bővebben...

GSZT hírlevél

Kövesse a GSZT szakújság híreit emailben! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
A GSZT hírlevelét havonta küldjük ki.

Népszerű GSZT+

Hirdetés

Top Szálloda

Top Gasztro

TOP Turisztika

Bejelentkezés vagy Fiók létrehozása