Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny

„Tartalmas, élményekben gazdag szellemi kirándulásra hívja az Olvasót a Börzsöny éles gerincekkel, szűk völgyekkel tagolt és megszakítatlan erdőrengeteggel borított hegyvidékére.” – így kezdődik a könyv fülszövege, mely egy régóta áhított igényt kísérel meg betölteni.

Vadregényes erdőtáj - a Börzsöny

Az Ipoly Erdő Zrt. kiadásában 2014 októberében jelent meg a „Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny” című tájmonográfia. A 2000 példányban kiadott kötet összesen 600 oldalnyi terjedelemben mutatja be hazánk egyetlen, települések által megszakítatlan erdőrengetegével borított, vadregényes hegyvidékét. A könyv fókuszában mindvégig a hegytáj legjellemzőbb természeti értéke, az erdő áll.

A Börzsönyről eddig nem született azt tájegységként bemutató, részletes kiadvány. A kötet sok évtizedes hiányt igyekszik pótolni az élő és élettelen természet részletes bemutatásával, valamint az őstörténettől napjainkig lezajlott történelmi események, társadalmi, gazdasági változások feltárásával. Külön értéke, hogy ezeken túl, a hegység és az itt élő emberek kulturális örökségét is felvillantja, a néprajzi értékektől kezdve a műemlékekig.

A kiadvány három éven keresztül készült. Szerkesztési elveinek fő vezérfonala a nagy múltra tekintő hazai tudományos ismeretterjesztés újra felélesztése volt. Az egyes fejezetek megírására a szerkesztők a különböző szakterületek neves hazai képviselőit, tudósait kérték fel. Összesen 35 szerző dolgozott a monográfia megírásán, melynek egyes fejezeteit a helyi erdész szakemberek is jegyzik.

A kötet három nagy fejezete – Természet és Táj, Ember és Táj, a Börzsöny felfedezése – egymásra épülő szerves egységet alkotva, a legkorszerűbb ismeretek segítségével, komplexen igyekszik bemutatni a hegyvidéket.

A kötet szerkesztői, a magas fokú tudományos igényesség mellett mindvégig törekedtek a közérthetőség és az olvasmányosság megőrzésére. A monográfia a legfrissebb tudományos eredményeken túl számos eddig nem publikált újdonságot, egyedi érdekességet, képi illusztrációt tartalmaz.

A kötet külön értéke a minden egyes fejezetnél megtalálható részletes irodalom- és forrásjegyzék, mely az egyes témák iránt érdeklődők további elmélyülését kívánja szolgálni.

A monográfia igényes és tartós nyomdai kivitelben, korszerű technikai szerkesztés mellett, gazdag illusztrációs képanyag felhasználásával készült el, teljes színes formában.

A könyv egyaránt szól a nagyközönségnek, a Börzsöny laikus szerelmeseinek és a szakembereknek, miközben tartalmas olvasmányt és korszerű tudásanyagot nyújt, valamint kedvet ébreszt a még elmélyültebb ismeretszerzéshez.

A kiadó, a szerkesztők és a szerzők legfőbb célja, hogy a hiánypótló Börzsöny tájmonográfia minél szélesebb körű olvasóközönséghez juthasson el, minél többen forgathassák haszonnal, ezáltal teljesítve be a kötet megszületésének küldetési célját.

A könyv az Ipoly Erdő rt. kiadásában jelent meg és kereskedelmi ára: 4.935.- Ft