Egyre több vendég érkezik folyami hajóúton hazánkba

Egyre több vendég érkezik folyami hajóúton hazánkba

Idén december 2. és 4. között Magyarország ad otthont a 20. évfordulóját ünneplő Nemzetközi Dunai Hajózási Konferenciának, amelynek fővédnöke Dr. Seszták Mikós, nemzeti fejlesztési miniszter.

Egyre több vendég érkezik folyami hajóúton hazánkba

A 3 napos szakmai fórumon a folyami hajós szakma elitje cserél tapasztalatot, ezzel még több figyelmet irányítva Magyarország nemzetközi folyami hajózásban betöltött szerepére. A szállodahajók vendégforgalma folyamatosan nő, de szorosabb nemzeti szakmai összefogás szükséges a dunai hajós turizmusban rejlő lehetőségek még hatékonyabb kiaknázása érdekében. Az elsődleges cél a vendégek tartózkodási idejének meghosszabbítása, amely elsősorban a speciális elő- és utótúrák szervezésével lehetséges. Fontos szempont a vidéki desztinációk erőteljesebb bevonása is, amelyek közül a Duna menti települések a Mahart Passnave kikötői fejlesztéseinek jóvoltából minden szükséges infrastruktúrával rendelkeznek.

A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. által szervezett konferencián a fővédnök képviseletében Dr. Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkár feladatait is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte: „A Duna jelentős gazdasági potenciállal rendelkezik, ezért kiemelten fontosnak tartjuk a Duna akadálymentes hajózhatóságának biztosítását. Ehhez fel kell tárni azokat a szinergiákat, amelyek a Dunához kapcsolódó környezet-, természetvédelmi, közlekedési, gazdálkodási, turisztikai, sportcélú fejlesztési igények összhangját megteremtik. A dunai hajózás területén megjelenő állami szerepvállalás az elmúlt időszakban fokozódott. A magyar állam tulajdonában lévő három hajózási társaság közül személyhajózási stratégiai szempontból a 2013 óta többségi állami tulajdonban álló MAHART Passnave Kft. emelendő ki, amely a Duna teljes szakaszán a legnagyobb működő hajóparkkal rendelkező személyhajózási és kikötő üzemeltető gazdasági társaság.”

Köszöntőjében Dr. Ruszinkó Ádám, az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára üdvözölte, hogy a konferencián a dunai hajózásban érintett összes mértékadó nemzetközi szereplő megjelent. A folyami hajózást mind a vendégszám, mind pedig a költés tekintetében az egyik legígéretesebb turisztikai szegmensként említette, amelyben még jelentős növekedési potenciált lát. Fontosnak nevezte, hogy a hajóval érkező vendégek minél több helyi szolgáltatást vegyenek igénybe az itt tartózkodásuk során. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy Magyarország a következő években fokozott figyelmet fog fordítani az aktív turizmushoz kötődő úthálózatok, szolgáltatások fejlesztésére, ami pl. a hajós és a kerékpáros időtöltés összekapcsolását fogja könnyebbé tenni, illetve számos, Duna-menti kulturális és történelmi látnivaló fejlesztés, megújítása várható. Ezen kívül javasolta, hogy a dunai hajókirándulások ne álljanak meg Budapestnél, hanem vigyék tovább az utasokat déli irányba (lower Danube), hogy megismerhessék akár Magyarország más vidékei, akár Szerbia, Románia és Bulgária szépségeit.

A Magyar Turizmus Zrt. az Edutus Főiskola és a Viking River Cruises együttműködésében idén készült friss kutatás szerint a dunai hajóutazás egyre fontosabb eleme Magyarország turisztikai kínálatának, a több európai várost érintő folyami hajóutak vonzó állomása Budapest.

Fővárosunk önmagában is jelentős vonzerővel bír a megkérdezettek körében: a hajóval érkezők 80%-a számára fontos, hogy Budapest is az útvonal része, mert elmondásuk szerint a hajós utazásuk legjobb élményei Budapesthez kötődnek. Az elégedettséget jelzi, hogy a felmérésbe bevontak közel 100%-a ajánlaná a budapesti utazást barátainak, ismerőseinek.