Debrecenben zárult a Nemzeti Iskolagyümölcs-program workshop-sorozata

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program hat állomásos workshop-sorozatot indított útjának, melynek hatodik és egyben utolsó állomása Debrecen. A rendezvénysorozat legfőbb célja a folyamatos párbeszéd fenntartása a program minden szereplője között.

Nemzeti Iskolagyümölcs-program workshop-sorozat

A múltbeli tapasztalatok és jövőbeni kihívások mellett a résztvevők a program pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalát is megismerhették.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, melynek küldetése, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. Ezt kívánja nyomatékosítani a program hat állomásos workshop-sorozata is, melynek utolsó rendezvényét Debrecenben szervezték meg. A rendezvény előadói nemcsak a gyakorlati tapasztalatok folyamatos megosztásának fontosságára hívták fel a figyelmet, hanem pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalról is szemléltették a program jelentőségét. Az előadásokat követően számos témakört érintő kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol a jelenlevők választ kaphattak fennmaradó kérdéseikre, valamint további tapasztalataikat is megoszthatták.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében a Kormány 2010 óta 500 millió forintról 1.200 millió forintra emelte a költségvetés hozzájárulását, amely lehetővé tette, hogy a tanév során a kezdeti 277.000 gyermek helyett mára már 2.032 iskola több mint 538.000 diákja kapjon heti legalább két alkalommal, legalább kétféle gyümölcsöt. Így ma már a program keretében több mint 45 millió adag gyümölcs és gyümölcslé kerül kiosztásra az iskolákban. A programhoz összesen 25 EU-tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve, így Magyarországon ma már több mint fél millió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolában.

„A workshop-sorozat nagy sikernek mondható, hiszen a résztvevők nemcsak részletes bemutatást kaphatnak a programról, hanem találkozhat beszállító, pedagógus és döntéshozó, mely a gyakorlati kérdések megvitatásában is nagy előrelépést eredményezhet” – mondta Bittsánszky Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának főosztályvezető-helyettese.