Ha szerda, akkor Borszerda

A június 30-i kora nyári Borszerda menüversenyének zsűrije bemutatta az éttermek borszerda-menüinek legjavát: ezeket az ételsorokat is megkóstolhatják a „jóra szomjazók” a jövő héten az ország több száz éttermében. Az idei első Borszerda a hazai szőlőfajtákból készülő borokat helyezi a középpontba.

A tavalyi Borszerda nagy sikerét követően idén a Közösségi Bormarketing Alap támogatásával négyszer tartanak Borszerdát az akcióhoz csatlakozó éttermek, amelyek vállalják, hogy az itallapjukon szereplő magyar borokat féláron kínálják vendégeik számára.

Ezeken a napokon a részt vevő éttermek nemcsak kedvezményes áraikkal, hanem a kitüntetett borokhoz komponált menüikkel is kedveskednek vendégeiknek. A focivébé szünnapjára, június 30-ára időzített első Borszerdán az esemény gazdája, a Közösségi Bormarketing Alap a magyar fajtákat állította az események középpontjába. A csatlakozó éttermek tehát olyan menüsorokat álmodtak meg, amelyek kivételes kulináris élményt jelenthetnek a tipikusan magyar szőlőfajták kitűnő boraival párosítva. A beérkezett menütervek közül neves borászokból, vendéglősökből és szakírókból álló zsűri választja ki a legizgalmasabb, legharmonikusabb kombinációkat. A legjobb húsz menüsort kínáló étterem kiemelt helyet kap a borszerda.hu honlapon.

„Négy alkalom – négy tematika, és az ételekhez csupa kiváló magyar bort társítanak” – mondja Buday Péter mesterszakács, a zsűri tagja. – Hangsúlyozzuk a bor sokszínűségét, vagyis hogy egyszerre tud az ünnepek itala lenni, miközben helye van a mindennapi gasztronómiában is. A menüvel pályázó mintegy félszáz étterem is eszerint komponálta meg az ételsorokat.”

A borszerda.hu honlapon csaknem 200 étterem regisztrált, pincészetek, nagykereskedők is szép számmal csatlakoztak.

„Pincészetünkben a tavalyi gyakorlat szerint most is külön „borszerda-portfólióból” válogathattak partnereink – mondta Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély főborásza, aki szerint fontos, hogy minél többen döntsenek a bor mellett az étkezéseknél, hiszen a bor finom és egészséges kísérője a jó ételeknek.

A tematika szerint a június 30-i esemény a „hazai fajtákról, magyar borkülönlegességekről” szólt, az augusztusi a könnyű fehérekről és a rozékról, az őszi a testesebb fehérekről és a könnyű vörösekről, az utolsó pedig az új borokról és a karácsonyra szánt nemes italokról.

A Borszerdák kommunikációs partnere a Magyar Turizmus Zrt.

Borszerdák 2010-ben

  • Június 30.: Hazai fajták, magyar borkülönlegességek
  • Augusztus 25.: Könnyű fehér borok és rozék
  • Szeptember 29.: Testes fehérborok, könnyű vörösek
  • November 10.: Új borok, karácsonyi kóstolók

 

Tallózás a „hazai fajták, magyar borkülönlegességek” menüsoraiból

Bock Pince Panzió Étterem (Villány)
Vacsoramenü
Törkölyön pácolt sültpaprika, krémfehér sajttal – Bock Rosé 2009
Villányi borjúsült nyári vargányával, spenótos burgonyapürével – Bock Royal 2006
Lágy csokoládétorta körtével, meggyreszttel– Bock Cuvée 2005

Aranykacsa (Pécs)
Vacsoramenü
Bazsalikomos, almás spárgasaláta – pécsi zöldveltelini
Roston sült fogas limette-es mártással és cukkinis rizottóval – pécsi hárslevelű
Madártej birsalmafagylalttal – pécsi cirfandli, édes

Café Provence, Bistro-Tapas Bar (Budapest)
Egy könnyű nyári ebéd
Atlantic garnélakoktél citromfüves tormamártással
Kakukkfüves gyöngytyúkrolád, málnaecetes mangós rukkolasalátával
Grand Marnier jégfelfújt
Bor: Irsai Oliver 2009

Háry vendéglő (Budapest)
Háry János ebédje a francia királylánnyal
Rákkrémleves rózsaborssal
Rozmaringos sertéspecsenye steakburgonyával
Gyümölcsös parfaitkehely
Bor: Mátraaljai olaszrizling