Fejlesztik a Szépasszony-völgyet

Az egri Szépasszony-völgy régóta nagyrészt inkább csak hangulatosabb fekvése, ősi romantikája miatt lett ismertebb, népszerűbb, mint a város déli bejárójánál lévő kőlyuktetői pincesor – noha akiket a jóféle, közöttük igazán különleges, márkás borok bűvölnek igazán, s csábítanak a hevesi megyeszékhelyre: a méltatlanul mellőzött, jóval kisebb hírű kevésbé látogatott nedűparadicsomban is találhatnak kedvükre valót. Kiváltképpen, hogy az itteni sétányra könnyebb, gyorsabb rátalálni, ráadásul az utóbbi időkben küllemében is egyre szépül, mind vonzóbb!

Valószínű talán, hogy a kétségkívül észrevehető, erősödő konkurencia is hozzájárulhatott a völgyi gazdák élénkebb igyekezetéhez, a korábbiaknál megbízhatóbb, eredményesebb kínálathoz, leginkább pedig az egész település rangját tovább emelhető jelentősebb önkormányzati fejlesztésekhez. Hiszen végtére is a nagyrészt idegenforgalmából élő városnak célszerűbb a Szépasszony-völgy varázsát tovább erősíteni!

Ilyenformán történnek a következő lépések abból a 323 millió forintos támogatásból, amit a város a Szépasszony-völgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont kialakításához nyert, s az önkormányzat önerőből további 38 millióval kiegészített.

Az író Márai Sándor egykori egri álmaihoz igazodó tervek megvalósításával a projekt a vendégmarasztaló programokat bővíti, gazdagítja változatosan. Az elképzelések szerint 2012. első felének végéig megújul, tetőt kap, 600-800 személy befogadására válik alkalmassá a szabadtéri színpad, kiszolgáló létesítmények sorát kapja az intézmény. Korszerű, az egész völgyre kiterjedő információs bázis születik, emlékszobát is berendeznek Márai tiszteletére, új múzeumi kiállítóhelyen interaktív technikával kerülnek bemutatásra a szőlő- és bortermelés ősi és jelenlegi eszközei, berendezései. Lesz főző- és egészségsarok, a kicsinyeknek gyermekmegőrző, játékszoba, a nagyobbaknak pedig három terepszinten ügyességi kalandpark szórakoztatáshoz, tanításhoz. Nem utolsósorban ökoturisztikai túra utat is építenek a völgyben.

Gyóni Gyula