Kiváló minőségű magyar marhahús a Terra Pannóniától

Kiváló minőségű magyar marhahús a Terra Pannóniától

Saját nevelésű Angus marhából készített hús termékcsaláddal bővül a Terra Pannónia márka portfoliója, amely eddig saját készítésű „házi” lekvárokból és hidegen sajtolt olajokból állt. A gasztronómiai különlegességnek számító, 100%-ban hazai előállítású marhahús, amelyet a speciálisan hústípusú Angus marha különleges eljárással érlelt húsából állítanak elő, egyedülálló a magyar piacon.

Kiváló minőségű magyar marhahús a Terra Pannóniától

A Hubertus Bt. a kilencvenes évek közepén kezdte el tenyészteni az Angus marhát, amikor azt tapasztalta, hogy a magyar piacon is egyre nagyobb az igény a jó minőségű, igazi húsmarha iránt. A Nagyberek legelői megfelelő feltételeket biztosítanak az extenzív húsmarhatartáshoz így a cég az akkori Hereford állományát kanadai vonalú Red Angus fajtával kezdte átkeresztezni, amely 2014-re Angus törzstenyészet lett. Jelenleg az ágazat 27 dolgozója közel 1400 anyatehénről, 50 tenyészbikáról és két évi szaporulatról, azaz együttesen több mint 3000 állatról gondoskodik nap mint nap.

Az Angus marha könnyű kezelhetőségének és kiváló hízlalási tulajdonságainak köszönhetően világszerte közkedvelt fajta: a hízóbikák napi 1,2 kg-t is képesek hízni, így gyorsan (18-22 hónapos korukra) elérik a vágáskor optimális (650-700 kg) súlyt. Az Angus marha a steakkedvelők körében igazi fogalom, mivel az izomrostok faggyúval finoman átszőttek, ún. márványozottak, így a hús sütés közben nem szárad ki, hanem szaftos és puha marad.

A borjakat választás után a cég sáripusztai telepén nevelik, ahol nagyrészt saját előállítású tömegtakarmányokat esznek, majd a fajta egyedi kívánalmaihoz teljes mértékben alkalmazkodó vágóhídra kerülnek Zalaszentivánra. Ezután a hús a pásztói húsüzembe kerül, ahol 4-5 C fokon további 21 napig érik ún. száraz érleléssel (dry aging), adalékanyag nélkül, természetes folyamatok során, így saját íze, zamata tökéletesen megmarad. A húst a szeletelést követően ún. skin technológiával csomagolják, amely azonnal és tökéletesen légmentesen zárja le a tálcát, így az változatlan minőségben kerül a vásárlókhoz. A szeletelt steak húsok a marha erre leginkább alkalmas részeiből készülnek (hátszín, bélszín, comb, fehérpecsenye, rostélyos), míg a hamburgerpogácsák alapanyaga a lapocka, a nyak, és a lábszár, illetve kb. 20%-nyi zsír összedarálva.

„Ilyen kiváló minőségű, hazai tenyésztésű, nevelésű, vágású és csomagolású marhahúst eddig nem lehetett kapni a hazai boltokban, hiszen a hazai hízlalású állatokat szinte 100%-ban, még élve külföldre adják el” – mondta el Oliver Hahnenkamm, a Hubertus Bt. ügyvezető igazgatója az új termékcsalád kapcsán.

A magyar boltokba a minőségi Angus marhahús Írországból, Argentínából vagy Új-Zélandról érkezik, a gyengébb minőségű marhahúsok pedig tejelő fajták bikaborjainak hízlalásából, valamint a selejt tehenekből kerülnek a pultokba. Így a magyar háziasszonyok nagy része marhahúsból csak gulyáslevest és marhapörköltet főz, mivel steak jellegű ételek az átlagos, boltokban kapható húsokból nem készíthetők. A 100%-ban magyar Terra Pannonia marhahús ezt a hiányt szeretné a hazai piacon.

„Az Angus fajta elismert az egész világon, és az egyetlen fajta marha, amelyben megtalálhatók a tipikusan ”brand” termékekre jellemző tulajdonságok. Bár Magyarországon a marhahúsfogyasztás meglehetősen kevés (kb. 5 kg / fő / év), mára eljutottunk oda, hogy a piac megköveteli ezt a fajta minőséget, és kész fizetni azért, hogy saját maga, illetve vásárlói, vendégei számára csakis a legjobbat tudja biztosítani” – tette hozzá.

A Hubertus Bt. a jövőben a marháit már nem csak exportra, illetve saját balatonfenyvesi Hubertus Hof éttermében kívánja értékesíteni, hanem készen áll feldolgozott hústermékként is eladni a hazai piacokon. A Terra Pannónia marhahúst a szállodáknak, és éttermeknek a Rozmár Kft. szállítja, a kiskereskedelemben pedig a kiemelt SPAR üzletekben lesz kapható. A cég hosszú távú célja, hogy törzstenyészetük tenyész bikáit és tenyész üszőit értékesítve más tenyésztőkkel is megismertesse ezt a kiváló fajtát, és őket integrálva a termelési folyamatba az ott tenyésztett marhákat is a Terra Pannónia márkanév égisze alatt dolgozzák fel és értékesítsék.

„Bízunk benne, hogy a 2012-ben bevezetett Terra Pannónia termékcsaládunk az új marhahús termékeknek köszönhetően most még ismertebb és keresettebb lesz a kiváló minőségű, hazai termékeket kereső és vásárló vendéglátóhelyek és háziasszonyok körében”- tette hozzá a Hubertus Bt. ügyvezetője.