Sör mi több: új szezont nyit a sörszövetség

Sör mi több: új szezont nyit a sörszövetség

Egybekelt a sör és a modern magyar gasztronómia. A páratlan páros a Magyar Sörgyártók Szövetsége májusi szezonnyitó eseményén állt össze. A sörszezonnal együtt induló „Sör mi több” eseménysorozat célja, hogy elmélyítse a hazai sörkultúrát, új oldalairól mutassa be ezt a természetes italt.

Sör mi több: új szezont nyit a sörszövetség

„Az idei sörszezon más lesz, ezt az évet a gasztronómia és a sör párosa teszi izgalmassá.” – ígéri Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. A májusi szezonnyitó eseményen, a sör és a gasztronómia egymásra találását ünnepelték a szövetség tagjai valamint a hazai gasztronómiai sajtó és blogoszféra képviselői. A Villa Escában tartott „sörlakodalom” négy tökéletes étel-sör párosítást vonultatott fel, a modern magyar gasztronómia jegyében, Lenk Zsolt séf, Vásárhelyi István sörgasztronómus és Szűcs Zsuzsanna, dietetikus szakértők közreműködésével.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem titkolt célja, hogy a világszerte reneszánszát élő folyékony kenyér az őt megillető helyére kerülhessen a magyar sörivók asztalánál.

Sört étkeink mellé?!

„A rengeteg különböző sörfajta közül minden fogás mellé kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet, mert az illatok és ízek sokszínűsége miatt az egyes sörök jól harmonizálnak az adott ételekkel, és együtt új, izgalmas íz-élményeket adnak. Mindenféle ételhez megtalálható a megfelelő sör, hiszen a sör lehet édes vagy fanyar, gyümölcsös, kesernyés, könnyeden friss, vagy éppen robusztusan telt.” – vallja Vásárhelyi István, sörgasztronómus.

Mégis mit mivel?

Nem csupán snackekhez, vagy a főételekhez, hanem levesekhez, salátákhoz és klasszikus vagy modern felfogású desszertekhez is ajánlhatunk megfelelő sörfajtát. Lépjünk túl a sör-virsli és a sör-csülök klasszikus párosokon! A húsok, fűszeres sültek mellett rengeteg ideális étel-sör párosításra van lehetőségünk. A könnyed lágerek, friss világos ale-ek, búzasörök, sörpezsgők nagyon jól passzolnak halakhoz vagy tenger gyümölcseihez. A különböző lágy vagy kemény sajtok kísérőjeként a világos pilzenitől a nehéz, éjfekete angol sörökig megtaláljuk a megfelelőt. Nem csak gyümölcsös sört ihatunk desszertek mellé, hanem remek belga apátsági söröket választhatunk, vagy édes barna német duplabak-sört is kortyolhatunk egy-egy csábító habos, krémes, csokis finomsághoz. „A lehetőségeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Kóstoljunk, játsszunk, kísérletezzünk és felfedezhetünk egy színes, illatos, zamatos új gasztro-világot!” – buzdít a szakértő.

És mi lesz a sörhassal?

„A sörhas egy mítosz. Az elhízást nem a sör, hanem az energia egyensúly hiánya okozza. Vagyis az, ha az ételekkel, italokkal elfogyasztott kalóriamennyiség meghaladja a mozgással, munkavégzéssel felhasznált mennyiséget. Azonban minden egyes elfogyasztott kalória számít, az egészséges testtömeg megőrzése érdekében ezért nagyon fontos a mértékletesség. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként nők számára naponta legfeljebb 2 dl, míg a férfiak számára naponta legfeljebb 4 dl sör elfogyasztása ajánlott.” – mondja Szűcs Zsuzsanna, az esemény dietetikus szakértője.

A Sör mi több és a nagyközönség első találkozása a Budavári Sörfesztiválon lesz. A szervezők reményei szerint az idei nyár a minőségi sörök, ill. hozzájuk passzoló étkek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében zajlik majd. Mind hasznos, érdekes, újszerű információk, mind izgalmas események tekintetében segítségére lesznek az érdeklődő és leendő sörfogyasztóknak, hogy megtalálhassák a saját kedvenc sör-gasztro párosításaikat.