Magyarország leglátogatottabb települései

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2008-ban – a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján – a legnépszerűbb magyarországi város pozícióját Budapest mind a külföldi, mind a magyar turisták körében megőrizte. Az elmúlt évekhez hasonlóan az ezüstérmet Hévíz, a bronzot Hajdúszoboszló szerezte meg, a 4. és az 5. helyen Siófok és Balatonfüred foglaltak helyet. A 2008. év legnagyobb turisztikaiforgalom-bővülést mutató települései Balatonfüred és Sárvár voltak. 

A TOP 10-ben 2008-ban Balatonfüred egy helyezést lépett előre, ezzel egyidejűleg Bük hátrébb került. Az élmezőny új belépője az egészségturisztikai piacon egyre kedveltebb Sárvár, amely így Egert „szorította ki” a tíz legtöbb vendégéjszakát realizáló hazai város sorából (1. táblázat).

Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 2008-ban Sárváron megduplázódott, amelynek hátterében elsősorban a belföldi forgalom bővülése áll. Balatonfüreden ezzel szemben a 17,8%-os növekedés döntően a külföldi kereslet emelkedésének köszönhető. A belföldi vendégéjszakák száma Siófok (+3,3%), Balatonfüred (+7,1%) és Sárvár (+164,4%) városában emelkedett. A külföldi vendégforgalom 2008-ban – az előző évhez képest – Balatonfüred (+25,9%) és Sárvár (+66,7%) mellett Sopronban (+9,4%) nőtt.

A belföldi utazók körében a legnépszerűbb városok között a fővárost Hajdúszoboszló, Siófok és Hévíz követte.

A belföldi forgalom tekintetében Balatonfüred szintén egy helyet javított pozícióján az elmúlt évben, Eger pedig eggyel hátrébb lépett. Míg 2007-ben Bük állt a tízes lista végén, a 2008. évi előzetes adatok szerint Gyula bekerült a TOP 10-be, néhány száz vendégéjszakával megelőzve a vas megyei települést. A belföldi turizmus jelentőségét mutatja, hogy a tíz legnépszerűbb település közül Hajdúszoboszló, Sárvár, Sopron, Zalakaros és Debrecen esetében a vendégéjszakák több mint hattizedét a hazai, vendégek adták.

A Magyarországra látogató  külföldiek körében Budapest mellett 2008-ban is a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balaton-közeli települések voltak a legnépszerűbbek.

Az abszolút első helyezett Budapestet (5,2 millió külföldi vendégéjszaka) Hévíz követte 563 ezer vendégéjszakával.

A 2007. évhez képest Balatonfüred és Sárvár három-három helyet javított pozícióján. A TOP 10-be új belépő város Harkány, amely így Debrecent „szorította ki” a tíz legnépszerűbb város sorából. A Kulturális Turizmus Évében kiemelt figyelmet érdemlő, a Kultúra Magyar Városa címet elnyerő Balatonfüred és Szombathely az elmúlt években jelentős érdeklődésre tartott számot a belföldi és a külföldi utazók körében egyaránt. Ahogy az fentebb említésre került, Balatonfüred 2008-ban nagyon jó turisztikai szezont zárt. Szombathelyen, a kereskedelmi szálláshelyeken 2008-ban több mint 111 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami a 25. helyezést biztosította a vasi megyeszékhelynek.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt. Kutatási Osztály/KSH