Orbán: fogról fogra

Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési ProgramAz Orvosi Turizmus Iroda Zrt. bemutatta a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programot. Az egészségturisztikai modell fontosságát jelzi, hogy a konferencián a nemzetgazdasági miniszter mellett a kormányfő is megjelent. A fórumon megállapodás született arról, hogy a kormány 31 milliárd forinttal támogatja az egészségturizmust. A cél, hogy hosszú távon is megőrizze Magyarország európai piacvezető szerepét a fogászati turizmus területén.

{module 221}

Mennyi 31 milliárd forint? 

Néhány példa az összeg nagyságának érzékeltetéseképpen: 

  • Több, mint amit a kormány jövőre megspórol az álláskeresési segély megszüntetésén. 
  • Háromszor annyi, mint ami a táppénzszabályok szigorításán megtakarítható 2012-ben. 
  • Több mint tízszer annyi, mint amit 2013-ban megspórol a kormány a rendvédelmisek nyugdíján. 
  • Több mint másfélszerese a családi pótlék befagyasztásából 2012-ben származó összegnek. 
  • Kétszerese a segélyrendszer átalakításából jövőre megmaradó összegnek

Magyarország piaci részesedése az európai egészségügyi piacon jelenleg körülbelül 40 százalék. 2007-es adatok szerint mintegy 350-400 magánrendelő évi 80 ezer fogászati turistát látott el, amit a nemzetgazdasági miniszter fantasztikus eredménynek nevezett. Az állami támogatás kapcsán Matolcsy György emlékeztetett arra, hogy szakítani kell azzal a liberális elvvel, hogy az államot ki kell dobni. „A rossz fogat azt lehet, de az államot nem” – tette hozzá.

Orbán Viktor előadásában párhuzamot vont a politika és a fogorvoslás között. Mint mondta: egy fogorvossal találkozni kemény dolog. A két legfontosabb alaptörvény „a bátorság és az, hogy szembe kell nézni a dolgokkal”. Ezek kellenek ahhoz is, hogy 2011 Magyarország megújulásának éve lehessen – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a világpiacot újraosztják, a nyugat hátrányba került és azok kerülnek előnybe, akik jóléti társadalmak helyett munkatársadalmakat építenek, ami reményei szerint Magyarországnak könnyebben fog menni. A fogászati turizmus az egészségügyi szektor zászlóshajója, márpedig a jövőben arra kell építeni, amiben sikeresek vagyunk, mert ez teremthet sok értékes munkahelyet – tette hozzá Orbán Viktor.

{module 221}