Sikeres együttműködés

Egy éves születésnapját ünnepli a Turisztikai Hotel Klaszter, mely nagy arányban Észak-magyarországi turisztikai szolgáltatók együttműködéseként alakult 2012.május 22-én.

A klaszter működésének első időszaka a meglévő erősségek és lehetőségek összehangolásáról, a közös marketing kampányok kidolgozásáról, és ezen projektek megvalósításának ütemezéséről, finanszírozásának módjáról, valamint a humánerőforrás megteremtéséről szólt. A hosszú-távú fenntarthatóság megteremtésének érdekében, a klaszter önfenntartásának módját és a vendégforgalom növekedésének eléréséhez szükséges lépéseket dolgozták ki.

A klaszter munkáját 2013. év elejétől egy lengyel anyanyelvű kolléganő is segíti, ezáltal Észak-Magyarország egyik potenciális küldő piacán már elkezdődött a marketing és értékesítési munka.  Januárban Varsóban, februárban Katowiceben, márciusban pedig Lublinban eredményesen képviselte tagjait a szervezet menedzsmentje. Május 16-án egy varsói workshopon óriási érdeklődéssel fogadták a legfőképp incentive utakkal foglalkozó lengyel cégek a magyar Turisztikai Hotel Klasztert.

10.000 példányszámban készült 16 oldalas lengyel nyelvű közös kiadvánnyal legfőképp turisztikai rendezvényeken reklámozzák a klaszter tagjait.

Mindezek eredményeként már több lengyel buszos turistacsoport érkezett a klaszter közvetítésével Észak-Magyarországra, illetve az egyéni vendégek érdeklődése, szállásfoglalása is fokozódott. Májusban a klaszter több tagjánál megvalósult study tour, a lengyel piacon meghatározó turisztikai szerepet betöltő és a régiónak lehetséges potenciális vendégforgalmat generáló utazási irodák képviseletével. Júniusra további három tanulmányutat szerveztek le, melyeken beutaztató cégek képviselői és lengyel újságírók vesznek részt.

Júniusban egy sikeres lengyel turisztikai klaszter elnöke és menedzsere érkezik Egerbe, hogy egyeztessenek a két klaszter együttműködésének alternatíváiról.

Az értékesítés mellett a marketing együttműködésekre is nagy hangsúlyt kíván fektetni a klaszter, hiszen a forgalomnövelés egy nagyon fontos alappillére, hogy a célcsoport megismerhesse a régiót és annak adottságait. Ennek érdekében a Turisztikai Hotel Klaszter együttműködik az MT Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságával.

Az eddigi munkát tovább segíti az ÉMOP-2.3.1-12-2012-0007 sz. projektben elnyert 55 M Ft támogatás, amely az összes költség (64,7 M Ft) 85%-a.

A klaszter menedzsere úgy véli, hogy az összefogás, a rengeteg munka meghozta gyümölcsét és  a pályázati segítség a jövőben előbbre mozdítja az eddigi munkát,  további távlatokat nyit a hazai és nemzetközi turisztikai piacokon egyaránt.