SZÉP-kilátás

A Nemzetgazdasági Minisztérium /NGM/ közleményt adott ki a SZÉP Kártya bevezetésének helyzetéről és felhasználásának további lehetőségeiről. Állásfoglalásuk szerint a SZÉP Kártya forgalma az Üdülési Csekknél nagyobb bevételi forrást jelent majd a hazai szálloda és vendéglátóipar részére.

 

{module 221}

A közlemény szerint a munkavállalók 2011 végén, illetve 2012 elején nyilatkoznak az általuk választott 2012-es cafeteria juttatásokról. A minisztérium fontosnak tartja, hogy a vállalati cafeteria-megállapodások során a munkavállalók és a munkáltatók már egy működő, számos elfogadóhellyel rendelkező rendszert láthassanak, és így meggyőződéssel választhassák az arra jogosultak a SZÉP Kártyát 2012-re.

A közleményben szorgalmazzák, hogy az elfogadóhelyek minél gyorsabban csatlakozzanak a rendszerhez, mert ezzel elkerülhető egy esetleges év eleji torlódás az elfogadóhelyek rendszerének telepítésénél, továbbá az elfogadóhelyek számának növelése pozitív hatással lenne a munkáltatók csatlakozási hajlandóságára is. Hangsúlyozzák, hogy a csatlakozás nem jár semminemű költséggel. 

A SZÉP Kártya mielőbbi piacra kerülése azért is indokolt, hogy ha egy cégnél maradt 2011-es évre elkölthető szabad cafeteria-keret, akkor a SZÉP Kártya valós alternatívát jelentsen ennek elköltésére. Azon cégek esetében pedig, amelyek már az idei évre lehetővé tették a SZÉP Kártya igénybevételét, lehetőséget kell biztosítani annak felhasználására még a 2011-es szezonban.

Emlékeztetnek, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 13-án bejelentette a SZÉP Kártya rendszerének bővítését a kártya népszerűségének további növelése, valamint a cafeteria-rendszer egyszerűbbé és olcsóbbá tétele érdekében.

A tervek szerint a SZÉP Kártyához jövő év január 1-jétől három elkülönülő számla tartozik majd, és nő a munkáltató által kiadható összeg is. Az éves keret szerint szálláshely-szolgáltatásra 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forint áll majd rendelkezésre. Ezzel a SZÉP Kártya keretösszege 50 százalékkal összesen évi 450 ezer forintra emelkedik, miközben a dolgozók nagyobb szabadságot kapnak ezen összeg felhasználásában. Ez a két tényező várhatóan jelentősen növeli a SZÉP Kártya népszerűségét. Nem csak szálláshelyek, hanem éttermek, fürdők és egyéb pihenést, egészségmegőrzést biztosító szolgáltatók is elfogadóhellyé válhatnak majd.

A SZÉP Kártya 2011-ben új termékként lépett a piacra, idén még az üdülési csekk a fő eszköz a pihenési célú dolgozói juttatásokban. 2012-ben a SZÉP Kártya és az üdülési csekk párhuzamosan lesz jelen a piacon. A 2011. szeptember 30. után juttatott üdülési csekkek adókedvezménye megszűnik, de a korábban juttatott üdülési csekkek még egy évig, tehát legkésőbb 2012. szeptember 30-ig felhasználhatóak. 2013-ban már csak a SZÉP Kártya lesz a piacon. 

Az NGM közleményében egyben alaptalannak nevezi a közelmúltban a sajtóban megjelent, a SZÉP Kártya bevezetésének lassú ütemére vonatkozó aggodalmakat.

{module 221}