Jazz és bor piknik Paloznakon

A borozókat a borbárok, a borkorcsolyákat a tapasok, a testes vöröseket a könnyedebb rosék, a bordalokat meg a jazz-lounge-ok kezdik lassacskán felváltani. Úgy tűnik, megújulóban a borkultúra és vele együtt a magyar borászat is. Már egy új nemzedék palackozza ízletes kísérleteit.

Jazz és bor

Újfajta életszemlélet értelmezi át a bor ősi metaforáját. A trendi fogyasztói réteg igényei és a feltörekvő termelők alternatív ajánlatai közösen alakítják a borivási szokásokat és – ezzel párhuzamosan – a bor köré szerveződő fesztiválokat is. Szemléletes példája ennek a folyamatnak az a második alkalommal megrendezésre kerülő paloznaki Piknik, ahol a zene és a bor egymást erősítő kulturális mozzanatként kerülnek terítékre. Egyik sem csupán kísérője, kiegészítője a másiknak. A kortárs bor és a kortárs jazz egyenrangú kínálatként szimbolizálják a szellemi és fizikai élvezetek elválaszthatatlanságát és közös gyökereit: a zene és a bor metafizikáját.

A  II. Paloznaki Jazz és Bor Piknik naprakészen mutatja be a magyar kultúra e két sikerágazatának esszenciáit. A szó legszorosabb értelmében posztmodern borünnep, ahol az archaikus kikerül a skanzenből, ahol a hagyomány nem kőbe vésett törvény, hanem használatba vett, alakítható örökség, ahol a bor és a jazz szerves részét adó tradíciókról kiderül, hogy korszerűsítve a legbiztosabb fundamentumai az új évezred kívánatos és progresszív élményeinek. Ezt a filozófiát tükrözi a helyszínválasztás is. A paloznaki Tájház ezen a hétvégén nem holt szokásokat, tárgyakat őrző múzeum lesz, hanem egy nagyszerű buli megelevenedő helyszínnévé válik. A Balaton északi partján, a Bakony-hegység déli lábánál fekvő, Hild-díjas Paloznak, illetve a faluból megcsodálható, erdőkkel borított, lankás dombok és a tó látványa a piknik, azaz a „szabadba való kirándulás” résztvevői számára nem csupán tájképként, hanem csodálatos atmoszférájú, valóságos és megélhető környezetként szolgálnak majd a jazz és a bor élvezetéhez.

Az esemény egyik fő célkitűzése – a fent említettek mellett – a társadalmi felelősségvállalás megvalósítása is. Paloznak szomszédságában, Felsőörsön működik a világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc által létrehozott Snétberger Zenei Tehetségközpont, amely hátrányos helyzetű fiatal tehetségek zenei képzését, felzárkóztatását végzi. Már tavaly is sikeres együttműködés jött létre a fesztivál szervezői és a Tehetségközpont között, melynek eredményeképp nemcsak fellépési lehetőséget biztosítottak ifjú muzsikusok részére, hanem sikeres gyűjtést is rendeztek.

A fesztivál első napjának főszereplői a Zenei Tehetségközpont hallgatói, illetve Snétberger Ferenc lesznek. A közönség augusztus 9-én este élvezheti a világhírű gitárművész virtuóz játékát. Ezúttal is folytatódik a gyűjtés, hiszen a helyszínen megvásárolt támogatói jegyekből befolyó összeget a szervezők a Tehetségközpontnak szánják.

A fesztivál második napján, augusztus 10-én a kortárs könnyűzene két meghatározó énekesnőjének koncertjére kerül sor. Judie Jay elsősorban az elektronikus zenei világból ismert előadó, ezúttal a közelmúltban alakult jazz quartet-jével látogat el Paloznakra, vibráló egyénisége különleges koncertélményt ígér.

A jazz és pop műfajában egyaránt otthonosan mozgó énekesnő, az elektronikus jazz egyik legismertebb hazai előadója, Fábián Juli, akit sokáig nem láthatott hazai színpadon a magyar közönség, augusztus 10-én Palásti Kovács Zoltánnal, vagyis Zoohackerrel lép fel. A formáció régebbi dalai mellett az év tavaszán megszületett új slágert is hallhatja a közönség.

A rendezvényen további különleges programok várják a vendégeket. Esténként a paraszti építészet évszázados emlékeinek – a helyszínre látogató gyerekek által kreált formákat is felhasználó – kortárs képzőművészeti csoport kivetítő segítségével végrehajtott fényfestése ad újfajta architekturális jelentést. Szombaton a gyereksátorban izgalmas foglalkozások várják a kisebbeket.

A kétnapos program gasztronómiai kínálata is tartogat különlegességeket: a helyben termelt borok széles választékához, a hely hangulatához illeszkedő, könnyű tapas-okból összeállított ételeket szolgálnak fel. Mivel a fesztivál szakácsait Paloznaknak a mediterránhoz hasonlító klímája ihlette meg – a hazai borfesztiválok körében rendhagyó módon -, könnyű fogásokat kínálnak a táj borai mellé.

II. Paloznaki Jazz és Bor Piknik

Belépőjegyek:

  • Napijegy: 2.000 Ft
  • Kétnapos jegy: 3.500 Ft
  • Támogatói jegy a Snétberger Zenei Tehetségközpont javára: további 1.000 Ft.

Buszjárat: ingyenes buszjárat Paloznakról Alsóörsre és Almádiba, illetve Füredre és Csopakra, menetrend a http://homolapinceszet.hu/jazzpiknik oldalon.