Kürtősfeszt a Holnemvolt Várban.

Egy új desszertkülönlegességé és a környezettudatosságé lesz a főszerep a mini Kürtősfeszten a Holnemvolt Várban.
A Holnemvolt Vár idei rendezvénysorozatának második állomása a Kürtőskalács Vigalom, melyet május 10-12. között szervez a Vitéz Kürtős csapata. A csodás helyszín, a kisgyermekes családok legnagyobb örömére az Állatkert új játszóparkja, a Holnemvolt Vár. Itt debütál a „Mákvirág” kürtőskalács-desszert és a környezettudatosság is fontos szerepet kap az erdélyi finomság tavaszi ünnepén.


„A Kürtőskalács Vigalom az őszi Kürtős-Feszt tavaszi kiadása, csak jóval kisebb volumenben, ugyanis ezen a varászlatos helyszínen csupán 6 különféle kürtőskalács-készítő stand várja majd az édesszájú családokat. Természetesen itt is felsorakoznak a hagyományos, a glutén-és tejmentes, a fitnesz és a különleges ízesítésű kürtőskalácson át az új és már megszokott kürtőskalács-desszertek, ám nem csak a kürtőskalácsozáson van a hangsúly, hisz szerepet kapnak a Holnemvolt Vár nevezetességei is, mint a Hetedhét Palota, Cápa suli, Sünispotály és még sok-sok ingyenes program várja a látogatókat.” – mesél a Kürtőskalács Vigalom részleteiről András Tünde rendezvényigazgató.
Először itt mutatkozik be a tavalyi Kürtős Kaland nyertes desszertje, a „Mákvirág”, ami egy aszaltszilvás, mákkal megbolondított, krémes, virágszirom formájú csoda, mely a kibővített teraszú, műanyagmentes Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda kínálatában lesz a Kürtős Guba, a Madárlátta Kürtős vagy gyermekkorunk kedvence, a Kürtős Gríz mellett.
Csatlakozva az Édes Mackó műanyagmentes törekvéseihez a Vitéz Kürtős, a szakmában először ezen a rendezvényen is gondol a környezettudatosságra, ugyanis minden kürtőskalácsot egy kukoricából készült lebomló csomagolóanyagban kínál majd.
„Régóta gondolkodunk egy környezetbarát csomagoló megoldáson és most végre sikerült megtalálnunk a megfelelő technológiát, hogy kisebb lábnyomot hagyjunk magunk után a Földön. Ez azért is fontos számunkra, mert így csatlakozunk a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Holnemvolt Vár környezettudatos törekvéseihez. Bízunk benne, hogy a kürtőskalács-készítők között is, ezzel a törekvésünkkel elindítunk egy folyamatot és a zászlóshajói lehetünk a környezetbarát szemléletnek ebben az iparágban is” – folytatja Tünde.
„Nagyon örülünk, hogy az Állatkert egyik régi partnerében, a Vitéz Kürtős csapatában, egyben egy rendezvényszervező társra is találtunk, hisz a kürtőskalács, mint az Állatkert is több száz éves hagyományra épít, és állandó megújulásra képes. Így természetesen a kezdetektől támogattuk a Kürtőskalács Vigalom ötletét. Tavaly átadtuk az ország első kürtőskalács-desszertezőjét, az Édes Mackó kürtőskalács cukrászdát, két hét múlva pedig három napon át kürtőskalácsozhatunk” – teszi hozzá Hanga Zoltán, a Budapesti Állatkert szóvivője.


„Mivel a Holnemvolt Vár főleg a kisgyermekes családok kedvenc színtere, így a Vigalom is főként őket célozza meg. Inspirálódva az októberi KürtősFeszt népszerű programjaiból, nyitányként ismét készülünk egy táncos flashmobbal, melyhez bárki csatlakozhat. Elhozzuk a közkedvelt Kürtipédia Kvízjátékot, melyen értékes ereklyék találnak gazdára, a kicsiknek pedig zenés mesemondással, papírszínházzal, cirkusszal és bábjátékkal kedveskedünk. Lesznek kézműves foglalkozások, arcfestés, szénrajz és színező workshop, valamint az óriási malomjátékot is kipróbálhatják a legkisebbek és nagyobbak egyaránt. Esténként a hely mesés hangulatához illően akusztikus koncertekkel várjuk a fiatalokat és a felnőtteket” – folytatja András Tünde.
Különlegesség még, hogy minden kürtőskalács készítő egységben működni fog a „Rendelj és Pihenj” kényelmi szolgáltatásunk, tehát nem sorban állással telik majd az idő, hanem amíg elkészülnek a finomságok addig a család együtt látogathatja meg a Hetedhét Palota népszerű magyar mesehőseit és játékait, a Sünispotályban a lábadozó süniket, madarakat, a Cápasuli kiscápáit, vagy az állatsimogató kiskecskéit.
Kürtőskalácsból, meglepetésekből, és jókedvből májusban sem lesz hiány.
A rendezvény a Holnemvolt Várba érvényes belépőjeggyel látogatható.

(B.G.)