A főzés jövője

Az Electrolux arról kérdezte a világ legbefolyásosabb ételkritikusait és séfjeit, miben rejlik a gasztronómia következő nagy lehetősége. A válaszadók szerint a skandináv bisztró stílusú, az utcai kifőzde jellegű és japán konyha elemeire építő slow food éttermeké a jövő, amelyek minden esetben a helyi alapanyagokra építenek.

 

{module 221}

Hogy megismerjék az első osztályú konyhák világának gasztronómiai trendjeit, ezért felmérést készítettek a World’s 50 Best Restaurants Academy tagjai körében. Arról kérdezték őket, hogy véleményük szerint melyek lesznek az elkövetkező két év uralkodó trendjei. A válaszadók csaknem 60 százaléka szerint a helyi alapanyagok felhasználása lesz továbbra is az első számú trend. A második helyre a bisztró stílusú éttermek kerültek, ezt követik a slow food éttermek, végül a negyedik helyen szerepelnek az utcai kifőzde jellegű éttermek.

„Véleményem szerint a trend része lesz, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok minél kevesebb feldolgozásával, de azok újraalkotásával a maguk egyszerűségében kínáljuk az ételeket a vendégeknek, hogy igazán remek ízeket érezhessenek.” – mondta Anne-Sophie Pic, a világ legjobb női séfje verseny nyertese.

Azt is megkérdezték a felmérésben, hogy honnan származnak a legnagyobb hatást gyakorló ételkészítési trendek, és úgy tűnik, pillanatnyilag Skandináviában készítik a legmenőbb ételeket. Dánia elsőszámú éttermét, a Noma-t már az egymást követő második évben választották a világ legjobb éttermévé, a rangos Bocuse d’Or verseny első három helyezettje pedig egy dán, egy svéd és egy norvég séf lett. Mindez világosan mutatja, hogy a hűvös észak mennyire szenvedélyes az ételkészítésben.

Úgy tűnik, az egyszerűség és az alapanyagokhoz történő ragaszkodás számítanak a jövő trendjeinek, mivel a második legnagyobb hatást gyakorló konyhának a japánokét választották, amely a már említett skandináv stílusú ételkészítéssel közös vonásokkal rendelkezik. De nem csak az új világkonyhák előtt áll fényes jövő. A világ konyhái közül talán a francia konyhát tekintjük a legmagasabb szintű konyhaművészetnek, amelyet a válaszadók a harmadik legfontosabb trend-diktálónak rangsoroltak.

{module 221}