Carmel a kóser

Budapest központjában működő Carmel ÉtteremJószerivel minden Magyarországra érkező turista tudja, ha kóser ételt akar enni, akkor jobbat aligha választhat, mint a Budapest központjában működő Carmel Éttermet. A megbeszélt – étterembejáráshoz korai – 11 órás időpontban már mindenki sürgött-forgott a vendéglőben, minden asztal gusztusosan megterítve várta a kulináris élvezetre vágyót. Egri Attilát, az étterem egyik tulajdonosát kérdeztük a „hogy is volt – mi is lesz”-ről.

– Jól tudom, hogy az önök családjában már hagyomány a Carmel Étteremhez kötődés?

– Igen, az édesapám már az indulásnál bábáskodott, akkoriban még nem kóser étteremként működött a Carmel. Amikor rászántuk magunkat a váltásra, akkor kezdődött az étterem új élete, szinte minden berendezést, edényt, poharat, evőeszközt, gépeket kicseréltünk, így sikerült megfelelnünk a legszigorúbb kóser követelményeknek is.

– Hol szerzik be az alapanyagokat?

– Szerencsére sok mindent be tudunk itthon is szerezni, köszönhető ez a nemrég megnyílt Oblath-féle kóser nagykereskedésnek. Ami esetleg nincs nála, vagy épp kifogy, és gyorsan kell, azt Ausztriából szerezzük be. Nagy körültekintést igényel minden összetevő vásárlása, mert mindennek rendelkeznie kell a megfelelő kósersági bizonyítvánnyal (ún. hekhserrel), amit kósersági felügyelőnk is minden esetben ellenőriz és jóváhagy.

– A betérőket nézve, sok vendéget név szerint is köszöntenek.

– Igen, szerencsére sok a hűséges vendég, ami részben háromfogásos heti ebédmenüinknek köszönhető. Egy kis beszélgetéssel fűszerezve – gondolom – jobban esik az ebéd.

– Ha valaki otthonában készül rendezvényre, megkeresheti önöket?

– Örömmel fogadjuk! 20–400 fő között minden létszámot és igényt ki tudunk elégíteni, melynek kóser mivoltát minden esetben kóserfelügyelőnk (ún. mashgiach) ellenőrzi. Legyen akár születésnap, esküvő, bar micva, gálavacsora, gyerekzsúr, minden, ahol éhes ember van.

– Étlapjukat végignézve nagyon ínycsiklandó a kínálat. Kérném, ajánljon az olvasóknak egy menüt, esetleg egy recepttel:

– Szívesen. Talán egy hagyományos örökzöldet: húsleves maceszgombóccal, ropogós libacomb párolt káposztával, hagymás törtburgonyával és természetesen a végére Flódni,

Az ígért recept, pedig legyen a flódniéAz ígért recept, pedig legyen a flódnié:

Hozzávalók:

liszt 50 dkg, margarin 25 dkg, porcukor 10 dkg, 3 tojássárgája, fehérbor 1dl

Almatöltelékhez:
alma 80 dkg, méz 2evőkanál, 1 citrom, fahéj, szegfűszeg

A máktöltelékhez:
mák 20 dkg, cukor 10 dkg, mazsola 5 dkg, fehérbor 1dl

A diótöltelékhez:
dió 20 dkg, cukor 10 dkg, mazsola 5 dkg, fehérbor 1dl

A lekenéshez:
1 tojás

Elkészítés

A lisztet morzsold el a margarinnal, majd a cukorral, a tojássárgákkal és a fehérborral gyúrd össze. Csomagold fóliába és tedd a hűtőbe pihenni, míg a töltelékek elkészülnek.

Az almákat tisztítsd meg, káposztareszelőn reszeld le. Locsold meg a citrom levével, hints bele kevés fahéjat, szegfűszeget, és édesítsd mézzel.

A mákos töltelékhez a mákot forrázd le a borral, keverd el a cukorral meg a mazsolával.

A diótölteléket is a mákoshoz hasonlóan készítsd el. Egy magas falú kisebb tepsit bélelj ki sütőpapírral.

A tésztát oszd 4 részre, egyenként nyújtsd tepsi-nagyságúra. Fektess egy tésztalapot a tepsibe, simítsd rá a diótölteléket. Erre a következő lap és a máktöltelék kerül, majd ismét tészta és a reszelt alma. Borítsd be az utolsó lappal, szurkáld meg villával és kend le felvert tojással.
Tanácsok:

Előmelegített sütőbe kell tenni, és 170 fokon aranyszínűre sütni.

Kihűlve szeleteld!

Elkészítési idő: 90 perc.

Jó étvágyat!