Whiskey-s burger a Zing Viszkis hamburgere alapján

Zing

A Zingburger új, különleges burgere ugyan nem egyszerű, de a megfelelő alapanyagokkal házilag is elkészíthető. Az eredmény valószínűleg nem lesz pont ugyan olyan, mint a Zingburgerezőjében, de néhány trükköt ellesve nagyon különleges, házi készítésű whiskey-s burgert készíthetünk.

A húspogácsa és a máz:

Marha hús (egészben vagy daráltan)

Fél üveg Jack Danielswhiskey

Egy ananász negyede

Barnacukor

A marhahúst 3-4 órán keresztül whiskey-ben pácolják, majd besózzák, ledarálják és húspogácsát készítenek belőle. Ha nincs módunkban otthon húst darálni, előre ledarált hússal is elkészíthetjük, de ilyenkor jóval kevesebb ideig pácoljuk a húst, ha nem szeretnénk, hogy túlságosan whiskey-s legyen. Mielőtt elkezdjük megsütni a pogácsákat, készítsük el a glasszírozáshoz szükséges szószt: a Zingben barnacukrot, friss ananászt és whiskey-t főznek össze sűrű mázzá, ezzel kenegetik a húst sütés közben, hogy különleges fényezést kapjon.

 

Burger:

Hamburgerbuci

Fry szósz (boltban is kapható, házilag is elkészíthető)

Almaecet

Kínai bors

Lollo saláta

Ökörszív paradicsom

Sült hagyma darabok

Savanyított uborka

Füstölt cheddarszeletek

Mustár és Sriracha thai citromfüves chili szósz 5:1 arányban

Keverjünk össze egy csészényi fry szószt egy kevés almaecettel, és ízlés szerint ízesítsük egy kevés kínai borssal. Vágjuk félbe a bucit, és az alsó felét kenjük meg a szósszal, majd helyezzük rá a salátát és ha elég nagy, egy karika paradicsomot. Erre kerül rá a hús, amire érdemes még forrón ráhelyezni a füstölt cheddar szeletet, hogy kicsit ráolvadjon. Fölé sült hagymadarabkákat és savanyú uborka szeletek rakjunk. A Zingben három kis pötty sriracha-s mustárt tesznek az uborkák tetejére, de ha szeretjük a csípőset, lehetnek nagyobbak azok a pöttyök. Ha kész vagyunk, helyezzük el a rétegek tetején a buci fölső részét, és tálalás előtt szúrjuk át egy nyársal, hogy ne csússzanak szét az alapanyagok.

TIPP: A Zing ugyan nem árulta el saját fry szósz receptjét, de ezzel a kombinációval biztos nem foghatunk mellé:

1/4 csésze majonéz

2 teáskanál ketchup

1 teáskanál ecet

1/2 teáskanál őrölt fekete bors,    1/2 teáskanálsó.

(Ádám Orsolya)