Cigánypogácsa az étlapon

Megnyitotta kapuit az ország első roma vendéglője Békésen – adta hírül a beol.hu.

 

{module 221}

Ásós Géza, az ötletgazda-tulajdonos a beol.hu-nak elmondta, gyermekkori vágya volt, hogy vendéglőt indíthasson. Az élet azonban egy ideig más irányba sodorta, hiszen érettségi után előbb tanult a főiskolán, majd gipszkarton-szerelőként helyezkedett el.
Az építőipari tevékenység mellett 2009-től egy kis büfét indított, majd a közelmúltban kialakította a harmadik, legkisebb gyermekéről, a három éves Kiráról elnevezett vendéglőt. Az épületbelsőt egyszerűen, mindenféle felesleges cicoma nélkül rendezték be. Dominálnak a természetes anyagok: az asztalok és a székek fenyőből készültek.

A főszakács Kozák Zsolt, aki korábban több megyei étteremben és Németországban is dolgozott. Apró érdekesség, hogy a szakember a roma tájjellegű ételek fortélyait Ásós Géza feleségétől és az asszony édesanyjától leste el. Mint megtudtuk, a cigány fogások fűszeresebbek, karakteresebbek, némileg talán zsírosabbak a hagyományos konyhák ízeinél.

A tyúkos káposzta, a cigánypogácsa, a kacsanyak késsel vágott tésztával, vagy a sült csirkefarhát krumpli móringgal egyaránt különleges gasztronómia élményt jelenthet. Persze, az étlapon a tradicionális ételek is megtalálhatók a rántott hústól a palacsintáig.

Az alapanyagokat a nagybani piacról és az egyik legelismertebb békési húsipari vállalkozótól frissen szerzik be. Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan autentikus, a valódi cigány folklórt őrző romazene is várja az érdeklődőket – írja a beol.hu.

{module 221}