Európai színvonalú a budapesti vendéglátás

Európai színvonalúak a budapesti vendéglátóhelyek a fővárosi kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének igazgatója szerint. Bobál Pál budapesti sajtótájékoztatóján a nyári főszezonban tartott ellenőrzések tapasztalatairól beszélt, amelyeket a korábbi évekhez képest kedvezőbbnek mondott – adta hírül az MTI.

 

{module 221}

Tájékoztatása szerint a nyári akcióban mások mellett vendéglátóhelyeket, taxisokat ellenőriztek, de folyamatosan jelen voltak a Sziget fesztiválon is.
Közölte, 137 vendéglőt vizsgáltak és összesen 49 szabálytalanságot tártak fel, ez szavai szerint jelentős csökkenésnek számít. Jellemző problémaként említette ugyanakkor a többletszámlázást és a csomagolóanyag hozzámérését. Komoly előrelépésként értékelte, hogy a nyugtaadással a felszolgálási díjakkal kapcsolatos problémák lényegében megszűntek.

Ellenőrizték az éjszakai zenés-táncos szórakozóhelyeket is, elsősorban a baleset megelőzés miatt. Az öt meglátogatott szórakozóhelyen nem találtak problémát.
Viszonylag kevés szabálytalanságot találtak a taxi ellenőrzéseknél. Bobál Pál ugyanakkor megjegyezte, hogy a kiemelt, nagy rendezvényeken a taxisok „nagyon jól tájékozottak” voltak arról, hogy ellenőrzés várható.

A felügyelőség igazgatója a Sziget fesztiválon tapasztaltakról is kedvezően nyilatkozott. Közölte, 173 vendéglátóegységet ellenőriztek, és ezek közül csak 17 kitelepült egységnél merült fel kifogás. Az újságíróknak kiosztott anyag szerint a kifogásolt egységek közül 14 vállalkozás még a helyszínen pótolta a hiányosságokat. Ezek a „könnyen javítható” problémák döntően az ár- illetve kiszolgálási mennyiség feltüntetésével, valamint az üzemeltető adatainak hiányával voltak kapcsolatosak.

A fogyasztóvédelem munkatársai a nyáron ellenőriztek több óvodai játszóteret is. A játékok között „tényleges és közvetlen balesetveszélyt jelentő” eszközökkel a felügyelőség szakemberei nem találkoztak. A kedvező tapasztalatokat a felügyelőség azzal magyarázta, hogy a rossz műszaki állapotú, valamint a felülvizsgálat által korábban balesetveszélyesnek talált eszközök használatát az intézmények már felfüggesztették.
Arra hívták fel azonban a figyelmet, hogy gyakran nem szabályozzák egyértelműen, kinek a feladata a játékok üzemeltetése és karbantartása.

A közterületi játszóterek ellenőrzésekor viszont már nem találtak mindent rendben; a vizsgált 18 játszótérből 14-nél volt valamilyen szabálytalanság. A 176 telepített játszótéri eszköz – többségében mérleghinták, hinták – közül 94 volt kifogásolható, egyebek mellett azért, mert nem volt minőségi tanúsítványuk, vagy hiányzott a karbantartási tervük.

(MTI)

{module 221}