Égi Borospincék

39 bor, 14 légitársaság, 4 kategória, 5 díj  – ezek az idei, immár második alkalommal megrendezett Égi Borospincék 2012 verseny fő számai. A Business Traveller Hungary, az üzleti utazók magazinja tavaly hirdette meg először a Nagy-Britanniában már komoly múltra visszatekintő Cellars in the Sky, avagy Égi Borospincék elnevezésű eseményt, a légitársaságok fedélzeti borainak a tesztjét.

{module 221}

A szabályok egyszerűek: mindazon légitársaságok borai nevezhettek, amelyek a téli menetrendben elérhetőek a Budapestről közlekedő, menetrend szerinti járatokon. A borok négy kategóriában – turistaosztály fehér és vörös, illetve business osztály fehér és vörös – indultak, a diszkont légitársaságok a turistaosztály boraival versenyeztek. 
A tavalyi megmérettetésre 12 légitársaság nevezett, akkor az easyJet, a KLM, a Carpatair és az Alitalia nyerték az egyes kategóriákat, a legjobb fedélzeti borkínálatért járó különdíjat pedig a minden nevezett borával dobogós helyezést elérő El Al kapta.

Idén az Aerosvit, az airberlin, az Alitalia, a British Airways, a Brussels Airlines, a Czech Airlines, az easyJet, az El Al, a KLM, a Lufthansa, a Qatar Airways, a TAP, a Tarom és a Wizz Air jelentkezett a megmérettetésre. A legtöbb beküldött tétel francia termelőktől érkezett, ám amely légitársaság saját honi piaca is jelentős bortermeléssel bír, helyi bort nevezett. Így a versenyzők között találni cseh, román, német, olasz, izraeli, portugál és magyar bort is (utóbbit a Wizz Air fedélzetén kóstolhatják meg az utazók), de a zsűri tesztelt új-zélandi, ausztrál, chilei és spanyol tételeket is.

A Business Traveller Hungary a BORIGO bormagazin szerkesztőségét kérte fel szakmai partnernek, a BORIGO nemzetközi értékelési rendszere és a segítségükkel összeállított zsűri garancia volt a szakmailag legmagasabb szintű értékelésre. A bírálók csapata neves borszakértőkből, szakírókból és a bort kedvelő, sokat utazó üzletemberekből állt, akik november 15-én a Vinopolis Naphegy Étterem és Borbárban egy vakteszten értékelték a borokat.

Az ünnepélyes díjkiosztóra november 21-én, a Buddha Bar Hotel Budapestben került sor, ahol nem csupán az egyes kategóriák nyerteseit díjazták, hanem a legjobb fedélzeti borkínálatért különdíjat is átadtak – utóbbit a Qatar Airways nyerte, amely e mellett két első és két harmadik helyezést hozott el.

{module 221}