Egyedülálló kürtőskalács-cukrászda nyílt az Állatkerti körúton, a Holnemvolt Várban

Keresztes Ildikó, Dombovári Vanda és Keleti Andrea avatták Budapest új különleges cukrászdáját, az Édes Mackót, melyben minden a kürtőskalács körül forog. Madárlátta Kürtős, Kürtős Guba vagy egy kis tejbegríz kürtőskalács darabokkal? Az ország első kürtőskalács-cukrászdájában, amely az ország első állatkerti játszóparkjában nyílt meg, kicsik és nagyok is megtalálják kedvencüket…

„Az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda egy nagy mérföldkő a Vitéz Kürtős életében, egy igazi valóra vált álom. Mivel minden évben újabb és újabb kürtőskalács desszerteket találunk ki a Kürtőskalács Fesztiválra, régóta szerettünk volna egy olyan hangulatos helyet, ahol egész évben megkóstolhatja ezeket a nagy közönség. Eddig csak a Kürtőskalács Fesztivál épült az ínyencségek köré, most viszont az Állatkert új játszóparkjában, a Holnemvolt Várban minden nap csemegézhetnek a finomabbnál finomabb kürtős kreációkból. Mivel az egész Holnemvolt Várat a kisgyermekes családoknak tervezték, így az Édes Mackóban különböző kürtőskalácsos tejes étkeket is készítünk, mint a Madártej kürtőskaláccsal, Tejbegríz kürtősdarabokkal vagy Kürtős Guba. Természetesen mindez mesés étlapon tálalva, hisz a gyerekek kedvéért a kürtőskalács ínyencségek olyan különleges neveket kaptak, mint Medveálom nasi, Egyszervolt elemózsia, Maci a málnásban vagy Madárlátta desszert. Mindezekhez a gyerekek a finom és egészséges kézműves tejtermékek mellett (málnás tej, habos kakaó, joghurtok), többféle szörpöt és ízes limonádékat (mangós, málnás) ihatnak, míg az anyukáknak, apukáknak, nagyiknak a kávé különlegességek és a különböző frissítők adhatnak erőt a lurkók Hetedhét Palotában való kalandozásaikhoz.

Szeretném, ha a francia croissant-os reggelik mintájára egyszer bevett szokás lenne a kürtős reggeli, vagy kürtős kávézás, hogy a napindító fekete mellé kürtőskalácsot majszolunk” – meséli mosolyogva András Tünde, az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda egyik megálmodója.

Keresztes Ildikó, a kürtőskalács örök szerelmese, az októberi Kürtőskalács Fesztivál visszatérő vendége. Neki erdélyi származása révén szinte kötelező szeretni a faszénen sült kalácsot.

„Nagyon sokat köszönhetek a kürtőskalácsnak, többek között a Fesztivál szervezőihez kötődő remek barátságomat és a nagyszerű koncertélményeimet. Szeretem, amikor a kulturális gyökerek összeérnek és minőségi produktumok találnak egymásra. Az Édes Mackó pont ilyen hely, ahol az igazi  finomságok jó minőségű alapanyagokból hozzáértéssel és jó szívvel készülnek” – mondja az énekesnő.

„Abból is látszik, hogy mennyire oda vagyok a kürtőskalácsért, hogy Gyuláról 250 km-t utaztam miatta” – kezdi vidáman az emlékezést Dombovári Vanda, a 2. Kürtőskalács Fesztivál háziasszonya. Engem anno a kisfiam vezetett be ebbe a mesés világba, ugyanis ő hamarabb kezdett el kürtőskalácsot enni, mint járni. Később én is rákaptam, ami kilók formájában fel is kúszott rám, de cseppet sem bánom. Az erdélyi finomság miatt látogattam el nemrégiben Erdélybe is, ami valóban egy csodás vidék, teljesen elvarázsolt” – folytatja a műsorvezető

Keleti Andreát,  az 1. Kürtőskalács Fesztivál háziasszonyát is sok szép emlék fűzi az erdélyi édességhez. Andi napi kapcsolatban van a kürtőskaláccsal, ugyanis a csillagvári tánciskolája előtt minden nap találkozik a Vitéz Kürtős standjával.

„Ez egy remek marketing fogás is nekünk, ugyanis aki elcsábul itt egy kürtőskalácsra, egyből be is térhet hozzám egy kis táncra vagy fitneszre, így lemozoghatja az édesség okozta plusz kalóriákat. Fantasztikus, hogy egy ilyen autentikus környezetben, a lovarda mellett kapott helyet ez a kürtős-mennyország” – teszi hozzá Andrea.

Az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda megnyitóján az Állatkert szóvivője, Hanga Zoltán is tiszteletét tette, aki szerint az évek során ez lesz az egyik legsikeresebb gasztronómiai vállalkozás a Holnemvolt Várban.

„Nagyon örülök, hogy nálunk nyitott meg ez az exkluzív kürtőskalács-cukrászda, ahol rendkívül sok különlegesség csábítja az édességek kedvelőit. Régóta teret adunk az Állatkert területén a kürtőskalácsnak, de ilyen rendhagyó formában most először jelenik meg itt az erdélyi finomság, sőt országszerte ez az első kürtőskalács-cukrászda, így kuriózum hazánkban, mint ahogy a Holnemvolt Vár is, ahol mesés állatok és állatos mesék várják az érdeklődőket” – mondja Hanga Zoltán.

„Természetesen mindig ötletelünk az újdonságokon, most a gyerekkori kedvenceim inspiráltak: így készült el a Madárlátta Kürtős, mely egy madártej kürtőskalács darabokkal, a Kürtős Guba vanília sodóval, vagy a Kürtős Gríz –  tejbegríz kürtőskalács darabokkal, valamint egy Kürtős Zserbót is készítettünk. Nagyon szeretünk kísérletezgetni az ízekkel, a jeges kávét például egy különleges sós karamellás belga csokipraliné golyócskával szórjuk meg, míg a kávék mellé egy csokiba mártott Kürtős Patkót tálalunk, ami még szerencsét is hozhat a vendégeknek. Minden szerdán pedig készítünk glutén és tejmentes kürtőskalácsot is. Újdonság még a vendég hívó rendszerünk: amíg a kürtőskalács-desszertek elkészülnek, nyugodtan körbe lehet sétálni a Holnemvolt Várban, ugyanis adunk egy csipogót a látogatóknak, ami jelzi, ha kész a finomság, így nem kell sorban álva várakozni” – mondja Bálint Gáspár, a cukrászda ötletgazdája.

Bár a Holnemvolt Vár belépője is elérhető áron van és az Állatkerti jeggyel is látogatható a játszópark, azoknak sem kell csak álmodozni az Édes Mackó kürtőskalács-desszert kínálatáról, akik nem az intézmény látogatói, ugyanis a cukrászda az Állatkerti körútra (Széchenyi fürdővel szemben) is nyitva van, így bárki megállhat egy finom málnás, epres, áfonyás vagy akár a klasszikus kürtőskalácsok mellett egy-egy Medveálom nasira.

Mindenképp érdemes tehát betérni az ország első kürtőskalács-cukrászdájába, az Édes Mackóba, mely impozáns környezetben, sok-sok kürtőskalács-desszerttel és tejes finomságokkal vár mindenkit a Holnemvolt Várban.

Nyitva: hétfő-csütörtök 9.30-18.00, péntek-szombat: 9.30-19.00

(J.C.)