Éjszakai élet és világörökség

Hivatalból, évente felülvizsgálja a rendőrség a világörökségi helyeken működő vendéglátóhelyek éjszakai nyitvatartásához adott szakhatósági hozzájárulását – az erről szóló zárószavazás előtti módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság támogatta.

{module 221}

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, V. kerületi polgármester és két képviselőtársa kezdeményezte, hogy a fővárosi önkormányzattól utalják a kerületek hatáskörébe a zajjal összefüggő  szabályok meghatározását, valamint a világörökségi területen működő, szeszes italt árusító vendéglátóhelyek esetében a rendőrséget szakhatóságként vonják be az éjszakai nyitvatartáshoz szükséges jegyzői engedély kiadásába.

Rogán Antal zárószavazás előtti módosító  indítványt terjesztett be saját javaslatához, amely rögzíti, hogy a rendőrség az ilyen esetekben kiadott szakhatósági hozzájárulását hivatalból, évente felülvizsgálja, lakossági bejelentés alapján pedig bármikor felülvizsgálhatja és akár vissza is vonhatja hozzájárulását.

A zárószavazás előtti módosító javaslatot a fideszes és a KDNP-s tagok szavazatával támogatta az alkotmányügyi bizottság. Az MSZP-s Lamperth Mónika azt vetette fel, hogy az éves felülvizsgálati kötelezettség indokolatlan adminisztratív terhet róna a rendőrségre.

Rogán Antal, a törvényjavaslat szeptember 11-i országgyűlési vitájában azt mondta: a világörökségi helyeken található, éjfél után is nyitva tartó vendéglátóhelyek rendőrségi engedélyeztetésével a night klubokat kívánják visszaszorítani, nem az éttermek és egyéb szórakozóhelyek üzemeltetését akarják „visszaszigorítani”. Mint mondta, indítványuk legfeljebb 50-100 szórakozóhelyet érinthet országosan.

MTI

{module 221}