A francia gasztronómia ünnepe

2010-ben a francia gasztronómia felkerült az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára, ezért 2011 óta minden évben szeptember 4. hétvégéjén megrendezésre kerül a gasztronómia ünnepe. Az UNESCO szakértői szerint a francia gasztronómia és annak rituáléi illetve külalakja egyedülálló. 2010-ben első alkalommal fordult elő, hogy az UNESCO gasztronómiával kapcsolatos kulturális örökséget vett fel a listájára.

UNESCO világörökség

Az étkezés a francia identitás része, amely hozzájárul a világ kulturális sokszínűségéhez. A francia gasztronómia lényege leginkább a kiváló minőségű, helyi termékek felhasználásában, az ízek harmóniájában, a fogások figyelmes megválasztásában, a borok és az ételek összepárosításában, az esztétikus megjelenésben és terítésben rejlik. Az ínyenc étkezésnek van egy tiszteletben tartandó sorrendje: aperitiffel kezdődik, melyet az előétel majd a hal vagy húsétel követ, ezután a sajt és a desszert következik és végül egy emésztést elősegítő itallal végződik.

A gasztronómia ünnepe egy nemzeti, ünnepélyes esemény, mely jól illusztrálja majd a francia gasztronómia gazdagságát és változatosságát. A Zene Ünnepének népszerűségén felbuzdúlva hasonló sikereket remélnek ennek a különleges eseménynek is, mely Franciaország szerte kerül megrendezésre és a francia konyhát, a termékeit és az étkezés művészetét hivatott ünnepelni.  Az esemény elősegíti a találkozást, a tapasztalatok megosztását és kedvet csinál a jó hangulatú, családias főzéshez.

A franciák 95 %-a véli, hogy a gasztronómia a nemzeti identitás része! Naponta átlagosan 96 percet szánnak ételeik elkészítésére és elfogyasztására és 55 %-uk családjukkal vagy barátaikkal közösen költik el a napi étkezésüket. Közel 4 000 francia gasztronómiai blog létezik… ezek a számok mind azt mutatják, hogy a gasztronómia a franciák mindennapjainak fontos része.

A Gasztronómia Ünnepét minden évben egy speciális témakör köré szervezik. A Gasztronómia Ünnepének alkalmából számos szervezett és spontán program várja az érdeklődőket: a séfek az utcán is főzni fognak és speciális ünnepi menükkel várják az ínyenceket, lesz «Főző Rally» és kulináris kincsvadászat is.

A III. Gasztronómia Ünnepe 2013. szeptember 20-22-ig tart, Thierry Marx híres francia séf védnöksége alatt.