GaultMillau magyarul

GaultMillau magyarul2012-ben lesz először olvasható a GaultMillau Magyarország étteremkalauz, amelynek elsőrendű feladata a hazai éttermek és vendégeik tárgyszerű tájékoztatása a nemzetközi összehasonlítást is figyelembe véve. Molnár B. Tamás, a kalauz szakmai irányítója és főszerkesztője az MTI-nek elmondta, bár csak most vált nyilvánossá a kiadvány jövőbeni megjelenésének ténye, az éttermek és szállodák független tesztelése és bírálása gyakorlatilag már elkezdődött.

{module 221}

A GaultMillau nemzetközi szinten működik, napjaink egy legbefolyásosabb étteremkalauzaként, a céget Henri Gault francia étteremkritikus és Christian Millau író alapította 1965-ben. Rendkívül szigorúan bírálja el az éttermeket, fontosnak tartja az alapanyagok minőségét, tisztaságát, az elkészítést, a kreativitást és a harmóniát. Tíz pont alá jó étterem nem mehet és legfeljebb húsz pont adható, de már a 17-18 pont is a legmagasabb szintű minőséget, kreativitást és ételkészítést jelenti, a maximális 20 pontot a kalauz története során csak egyetlen séf, Marc Veyrat érdemelte ki.

A minősítést szakácssapka jelzi, amelyet 13 ponttól érdemelnek ki az éttermek: a fekete a hagyományos konyha jele, a vörös a megújuló konyháé, két szakácssapka egy Michelin-csillagnak felel meg, elméletben. Az áprilisban megjelenő kiadványban mintegy háromszáz étterem és szálloda szerepelhet majd. Mivel a GaultMillau nemzetközileg elismert kalauz – Franciaország mellett például németországi, marokkói, hongkongi, Egyesült Államokbeli és svájci kiadvánnyal is rendelkezik -, a magyar kiadásban szereplő éttermek a nemzetközi szintű bemutatkozás lehetőségét is megkapják. Sőt a korábban esetleg kevesebb figyelmet kapott minőségi vidéki éttermek is a gasztronómia élvonalába kerülhetnek.

{module 221}