Orjaleves

GSzT receptek

A hízót a házi disznóvágásoknál orjára (gerincre) vagy karajra bontották. Karajra bontás esetén a hátára fektetve a hasüreg irányából a gerincet középen kettéhasítva vágták félbe a disznót.

GSzT receptek

Orjára bontás esetén az orrára (orjára), hasára fektetve a hát irányából a bordákat a gerinchús tövében átvágva, a fejtőtől a farokig a gerincet egészben kivéve történt a feldolgozás. Az így kivett gerinc ízlés szerint levágott darabjából főtt tartalmas húslevest nevezzük orja levesnek.

Hozzávalók 4 főre

1 kg orja, vagyis sertésgerinc
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kis zeller
1 kis fej vöröshagyma
2-3 fej gomba
3 cikk fokhagyma
1 mokkáskanál szemesbors
fél mokkáskanál őrölt kömény

ecetes torma

Elkészítés

A körülbelül 10cm-es darabokra vágott sertésgerincet feltesszük másfél liter vízben főni. Hozzárakjuk a megtisztított zellert, a fokhagymát, és a szemesborsot. Amikor a hús félig puha, bezöldségeljük (a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépákat, fehérrépát, vöröshagymát, és a gombát beletesszük), sózzuk, ízesítjük köménnyel, és lassan, gyöngyözve főzzük. Ha minden puha, félrehúzzuk, és hagyjuk állni, leülepedni.

Tálalás

Van ahol finommetélttel, de mindenképpen a levével egy tálban kínáljuk a húst, a zöldséget. Ízlés szerint ecetes tormát kínálunk hozzá.

Az orjaleves megtalálható a Csalogató Kisvendéglő kínálatában is.
1145 Budapest, Amerikai út 64.
Tel: +36-20 381-4445
http://www.csalogato.hu

Orjaleves recept