Halra Bor!

Három hónapos szünet után újra indult a Halra Magyar, Halra Bor! – mozgalom. A halételfőző versenyben részt vevő éttermek közül ismét kettő jutott tovább. A sajtó zsűri szerint az óbudai Harapó Mókus séfje készítette a legjobb ételt: pontyfilé erdei gombás raguval és dödöllével. A szakmai zsűri – neve ellenére Budapesten lévő – Szegedi Halászcsárdát juttatta a következő fordulóba, ahol makói hagymakarikákkal és remoulade mártással szervírozott haltepertőt kóstolgattak.

 

{module 221}

A 18. kerületben lévő Új Tündérkert Étterem kapta az egyik különdíjat, ahol a séf a hagyományos magyar konyha hagyományait vegyítette a franciás és olaszos ízekkel. Az újpesti Öreghalász Étterem – már régi motorosnak számít a versenysorozatban, hiszen több alkalommal is indult a versenyen – szintén különdíjat nyert ételével, amely parasztsonkába göngyölt pontyfilé kecskesajtos pürével és francia lecsóval volt. 

Értékelés egyik legfontosabb szempontja, hogy a háziasszonyok otthon is könnyen elkészíthessék az ételt. Ezen kívül a tálalás, étel vizuális megjelenése, ízvilága, étel összetevői (magyar alapanyagok) és a borválasztást is pontozta a zsűri. Ismét bebizonyosodott, hogy a legismertebb hazai halakból, így a pontyból is nagyszerű és változatos ételeket lehet készíteni. A rendezvény célja továbbra is, hogy felhívja a figyelmet a magyar hal és a jó minőségű magyar bor jótékony élettani hatásaira, bemutassa, hogy kiváló és egészséges halételek hogyan kerülhetnek az étkezőasztalra. 

A verseny menete nem változott. A zsűri tagjai végigjárták a versenyző éttermeket, kóstolgattak, pontoztak, majd a nap végén teli hassal a Régi Sipos Étteremben – amely korábban már megnyerte az egyik fődíjat – eredményt hirdetett.

A zsűri: elnöke: Lévai Ferenc az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigazgatója, tagjai: Bényi Ildikó (műsorvezető), Éles István (humorista), Benkő László (zenész), Staub Dezső (színművész). A sajtó zsűri tagjai: Dési János (műsorvezető), Boda Veronika (Blikk), Grimm Balázs (Magyar Nemzet), O. Horváth György (Vidék Íze)

/Pincérújság/

{module 221}