Szállodások: nem annyira SZÉP

Magyar Szállodák és Éttermek SzövetségeA Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének állásfoglalása és javaslata a SZÉP-Kártyával kapcsolatos jogszabály változásával kapcsolatban.

{module 221}

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tagjai és az egyetemes magyar szálloda- és vendéglátóipar nagy érdeklődéssel figyeli a SZÉP-Kártya bevezetését illetve a felhasználásával kapcsolatos jogszabályok változásait, így az Országgyűlés Sport –és Turisztikai Bizottságán 2011. október 12-én bemutatott NGM javaslatokat is. Megértjük a szeptember közepén történt bejelentés üzenetét, nevezetesen, hogy a feltöltési limit 450.000 Ft-ra történt emelésével egyidejűen 150.000 Ft alszámla meleg étkeztetésre, 75.000 Ft alszámla pedig egészségmegőrző szolgáltatások igénybe vételére jogosítja a felhasználót. Utalnánk azonban arra, hogy ezzel a rendelkezéssel a SZÉP-Kártya eddigi, kizárólag kereskedelmi szálláshelyi igénybevételre jogosító felső, 300.000 Ft-os maximális keretértéke 225.000 Ft-ra, azaz sajnálatosan 25 %-kal csökken.

Ennél azonban a belföldi turizmus és a szálláshelyipar számára súlyosabb következményekkel járhat, ha a felhasználás szerkezete az új intézkedés következtében alapjaiban változik meg, s ezzel a SZÉP-Kártya bevezetésének eredeti kormányzati szándéka (is) sérül. A SZÉP-Kártya bevezetésének eddigi tapasztalatai szerint ugyanis a kártyafeltöltések rendre alatta maradnak a lehetséges felső határnak (ismereteink szerint a 75-100.000 Ft-os feltöltések a jellemzőek) és félő, hogy pont a szálláshely-szolgáltatásra, azaz a belföldi turizmus ösztönzésére, a SZÉP-Kártya bevezetésének egyik legfontosabb céljára marad a korábbiaknál lényegesen kevesebb forrás.

A Magyar Szállodák és  Éttermek Szövetsége ezért javasolja, hogy a szeptember közepén bejelentett SZÉP-Kártya bővítésének szándéka úgy változzon meg, hogy a jogalkotók elképzelése ne konkrét alszámla Ft-keretek megállapításával (azaz 225.000 Ft szálláshely-szolgáltatásra, 150.000 Ft meleg érkezésre, 75.000 Ft egészségmegőrzésre) valósuljon meg, hanem úgy, hogy a mindenkor kártyára feltöltött keretösszeg  fele (azaz 50 %-a) legyen fordítható szálláshelyszolgáltatásra, egyharmada (azaz 33,33%) a meleg étkeztetésre és egyhatoda (azaz 16,66%) pedig az egészségmegőrzésre.

Szövetségünk véleménye szerint csak ezzel a megoldással biztosítható maradéktalanul a jogalkotó azon szándéka, hogy a rekreáció mindhárom eleme bármilyen kártyafeltöltés esetén a fogyasztás szerkezetében megjelenjen.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége javaslatát október 13-án juttatta el a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseinek.

{module 221}