Januártól cigistop

Januártól cigistopAz Országgyűlés elfogadta a nemdohányzók védelméről szóló törvény példátlan szigorítását. A 2012. január elsejétől életbe lépő törvénymódosításnak köszönhetően gyakorlatilag minden zárt helyen tiltva lesz a dohányzás. A dohányzási tilalom így természetesen érinteni fogja a bárokat, éttermeket, kávézókat, valamint a szórakozóhelyeket is.

{module 221}

Az elfogadott törvény a vendéglátó  egységek számára akkor sem biztosít lehetőséget külön dohányzó  helyiség kialakítására, ha onnan a füst semmilyen módon nem juthat át a nemdohányzó részre. Közforgalmú zárt légterű létesítményekben ugyanis szigorúan tilos lesz a dohányzás, tehát a bejárattól minimum 5 méterre – a szabad levegőn – alakíthatnak ki a vendéglátósok dohányzásra kijelölt helyeket. Kivételt ez alól csupán a szivarszoba képez, ahol viszont ételt és italt tilos felszolgálni. Egyes vendéglátó egységek számára a nyári időszakban megoldást jelenthet a nyitott terasz, illetve kerthelyiség, ugyanis ezeket a helyeket nem érinti a dohányzási tilalom. 

További rossz hír, hogy a törvény az önkormányzatok kezébe adja a végső döntés jogát, viszont a helyi rendelkezések nem lehetnek kevésbé szigorúak, mint a dohányzási tilalom. Tehát az önkormányzatok engedményt nem adhatnak, csupán szigorítással élhetnek, ahol szükségesnek látják. Az újonnan szigorított törvény minden zárt légterű közforgalmú helyet érint, a fent említettek mellett tehát munkahelyeken, intézményekben, tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban, de még az aluljárókban is tilos lesz a dohányzás, illetve dohányzásra kijelölt hely létesítése. De emellett a játszótereken és azok 5 méteres körzetében, valamint a közlekedési eszközök megállóinak 5 méteres körzetében is tilos lesz a dohányzás. Az ÁNTSZ felügyeli az új törvények betartását, valamint a bírságok kiszabását. A dohányosok, valamint az intézmények és szórakozóhelyek vezetői 3 hónap türelmi időt kapnak, hogy hozzászokjanak az új rendelethez, így az első bírságokat 2012 áprilisától szabja majd ki az ÁNTSZ. Fontos tudnivaló, hogy amennyiben egy vendéglátó egységben dohányzáson kapnak valakit, úgy mind az adott személyt, mind a vendéglátó egység vezetőjét megbírságolják! 

Megoldást jelenthet az e-cigaretta?

A törvénymódosítás nem tér ki a dohányzást helyettesítő termékek használatára, így nem tiltja az e-cigaretta használatát sem. Noha látványra és érzésre meglehetősen nagyban hasonlít az e-cigaretta a hagyományos dohányzáshoz, nem károsítja olyan mértékben a felhasználó szervezetét. Mivel az e-cigaretta egyáltalán nem ártalmas a dohányos környezetére, ezért a nemdohányzók védelméről szóló törvény nem is térhet ki annak tiltására, vagy szabályozására. Megoldásként szolgálhat tehát az elektromos cigaretta azok számára, akik nem hajlandóak minden rágyújtáshoz kisétálni a bejárattól minimum 5 méterre elhelyezett dohányzó helyig, illetve akik továbbra is zavartalanul, ugyanakkor kulturáltan szeretnék átadni magukat a dohányzás örömének.

Az elektromos cigaretta használatának szorgalmazása nagyban hozzásegítheti azon szórakozóhelyeket és éttermeket is vendégkörük megőrzésében, akiknek nincs lehetőségük nyitott teraszt, vagy kerthelyiséget kialakítani. Érdemes már most alaposan tájékozódni a várható tiltásokról és szabályozásokról, valamint a büntetések mértékéről, és előre feltérképezni a szóba jöhető alternatív megoldásokat. 

(MTI)

{module 221}