Kocsonya és kultúra

Európában is egyedülálló és a határokon túl is jól ismert az a fesztivál és programsorozat, amely Kocsonyafesztivál néven nem a névadó ételről, hanem a kapcsolatokról, a kultúrák találkozójáról, egy különleges értékközösségről szól.

Miskloci Kocsonya Fesztivál

Február 22-24. között 13. alkalommal rendezik meg Miskolcon a több százezer embert vonzó eseményt, melynek kiemelt hazai díszvendégei 2013-ban Mezőkövesd Szomolya, Monok és Gönc városa lesz.

Rózsa Edit, a rendezvény alapító-tulajdonosa, fesztiváligazgató sajtótájékoztató keretében mutatta be február 15-én, a mezőkövesdi Matyó Múzeumban az idei program meghívott településeit. Hangsúlyozta, a rendezvény terveik szerint egy különleges értéktár szerepét tölti be, hiszen kivételes értékeket mutathatnak be a régió városai, falvai. Így szeretnének a miskolci kocsonya-legenda apropóján kedvet ébreszteni a hazai értékeink minél teljesebb megismeréséhez. Egyúttal meghívta a települések első emberein keresztül az ott élőket, ismerjék meg egymást, építsék a kulturális kapcsolatokat és vigyék Miskolc, a megye, a régió jó hírét. A fesztiváligazgató kiemelte, hogy a fesztivál célja a közösség építése, a kulturális kapcsolatok erősítése és a helyi gazdaság fejlesztése, s minden, ami értékeivel a helyi közösséget gazdagítja kitüntetett helyet és lehetőséget kap a Kocsonyafesztiválon. A fesztivál küldetését egy mondatban foglalta össze: a Kultúra megértése a megértés kultúráját hozhatja el, s mint mondta, ezért, ebben a hitben csinálják a fesztivált.

A rendezvény egyik kiemelt hazai díszvendége Mezőkövesd, a matyó főváros, abból az alkalomból, hogy a matyó népművészet felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek reprezentatív listájára.

A rendezvény ünnepélyes médiaeseményén Mezőkövesd polgármestere Dr. Fekete Zoltán, mint házigazda, valamint Guci István Szomolya és Demeterné Bártfay Emese, Monok első embere, illetve Gönc képviselői vettek részt.

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere kiemelte, hogy a város vezetőjeként külön büszkeséggel tölti el a matyó népművészet UNESCO-listára való felkerülése. „A hagyomány, amit őseink megteremtettek, kötelez minket. Büszkék vagyunk az elődeinktől kapott értékekre, és arra is, hogy meg tudjuk ezeket őrizni.” – hangsúlyozta. Terveik szerint a Kocsonyafesztiválon fellép a Matyó Néptáncegyüttes, valamint a másik két matyó település képviseletében tardi és szentistváni hagyományőrző csoportok. A Mezőkövesdi Tourinform Iroda kitelepül a város és a Zsóry fürdő kiadványaival, a Matyó népművészeti Egyesület tagjai mézeskalács-, valamint hímzés- és szövésbemutatót is tartanak.

Guczi István, Szomolya polgármestere elmondta, hogy egyedi értékükkel, a szomolyai cseresznyével, valamint az ebből készített étel- és ital különlegességekkel ismerkedhetnek meg a standjukhoz látogatók február utolsó hétvégéjén. Interaktív módon bemutatják majd a misztikus fényben ragyogó kaptárköveket, de például cseresznyés hurkát is kínálnak majd.

Szemánné Ortó Ildikó, a Gönci Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke a kajszi hazájaként ismert település történelmi értékeire hívta fel a figyelmet, hiszen Aba Amádé  és Károlyi Gáspár neve is fémjelzi Göncöt. Helyi betyáros kocsonyával, gönci gulyással, gönci feketeszederrel és zamatos lekvárokkal várják a látogatókat. Rockzenekarukkal, helyi betyárokkal és Abavár vitézeivel is találkozhatunk a fesztiválon. A gönci pálinkát Pecsenye Barna, a Göncszarkai Szeszfőzdeüzem vezetője népszerűsítette.

Demeterné Bártfay Emese, Kossuth Lajos szülőfalujának vezetője a település történelmi érékei közül kiemelte az 1700-as években épült Andrássy-kastélyt, valamint a helyi római katolikus templomban őrzött Szent Orbán-ereklyét, mely a fagytól és a hidegtől védi meg a szőlőhegyeket. A fesztivál idején Kossuth születésének 210. éves évfordulója alkalmából kiállítás tekinthető meg a Herman Ottó Múzeumban.