Mit kíván a magyar nemzet, ha megéhezik?

Mit kíván a magyar nemzet, ha megéhezik?

Az egyik online ételrendelési portál vizsgálta meg, milyen ételekre és receptekre kerestek rá idén leginkább a magyarok. Jellemző, hogy a toplistában kizárólag desszertek és kelt tésztás ételek találhatóak, ahogyan az is, hogy az oreós torta népszerűbb, mint valaha.

Mit kíván a magyar nemzet, ha megéhezik?

A Falatozz.hu arra volt kíváncsi, hogy a felhasználók milyen ételekre keresnek rá, amikor megéheznek. Kutatásukat a Google Trends oldalán végezték, ahol megnézték, melyek voltak a legkeresettebb 2015-ös kifejezések a Főzés és receptek kategóriában.

Cukrot és fehérlisztet akarunk minden mennyiségben

A legnépszerűbb keresőszavak mindeddig a torta, palacsinta, pizza, muffin, pogácsa, piskóta és sütemény voltak az idei évben. Sorra véve a toplistát, a Google Trends különféle táblázataiból kiderül, hogy Szigetszentmiklóson, Pápán és Veszprémben szeretnének a legtöbben tortát sütni, a legnépszerűbb ízek pedig az Oreo, az oroszkrém és a sacher. Ami a palacsintát illeti, az alap recepten kívül az amerikai és hortobágyi verziók foglalkoztatták a böngészőket, különösen Miskolcon, Debrecenben és Győrben. A pizza a legnépszerűbb főétel, ez nem okozott meglepetést senkinek sem. Az azonban igen, hogy a regionális érdeklődést tekintve legtöbbször Debrecenben, a Pest megyei Kerepesen és Szegeden írták be a keresőoldalon a pizza szót, a tészta és paradicsomszósz receptjére fókuszálva. A Falatozz.hu saját adatai szerint a hawaii, magyaros és sonkás ízvilágot szeretjük a legjobban.

A muffin a székesfehérvári, győri és miskolci böngészőket hozta leginkább lázba, az ízeket tekintve pedig a csokis, meggyes és banános verziók foglalkoztatták az édesszájúakat. A legkedveltebb sós rágcsálnivaló a pogácsa, azon belül is a sajtos, túrós és krumplis ízvilág, különösen Pécsett, Székesfehérváron és Szegeden. Piskótára torta vagy tekercs formájában, illetve meggyes, kakaós és csokis ízekre koncentrálva kerestek leginkább.

A főételek közül a kijevi csirkemellnek nőtt leginkább a rajongótábora

Az is kiderül a statisztikákból, hogy mely keresőszavak népszerűsége ugrott meg leginkább az idei évben. A legdrasztikusabb sikere az Oreo tortának van, ugyanis 140%-kal nőtt idén a keresési aránya, még úgy is, hogy az érdeklődők köre szinte kizárólag budapestiekből áll. A további két dobogós kevéssé meglepő, hiszen idényjellegű ételekről van szó: nyáron a kovászos uborkára nőtt 90%-kal az érdeklődés, május-júniusban pedig a spárgára ugyanennyivel. A legnépszerűbb fogalmak között egyedüli főételként szerepel a kijevi csirkemell. A fűszervajjal töltött rántott hús tudhat valamit, ugyanis 80%-kal ugrott meg az internetezők érdeklődése a klasszikus frissensült iránt.

A brokkolikrémleves is népszerű volt, ugyanis a nyár kivételével folyamatosan volt rá érdeklődés, összesen 70%-ot ugrott a böngészési rátája. A paradicsomsaláta is ennyivel lett népszerűbb keresőszó, de csak ősszel. A nyár slágere volt továbbá a gyümölcsleves, erre a könnyű fogásra 50%-kal nőtt a keresési kedv. A meleg időszakban továbbá a meggyes piskóta és meggyleves egyaránt megmozgatta a netszakácsok fantáziáját, hiszen 40-40%-kal emelkedett népszerűségi mutatójuk.