Romavacsora

A 9. éve működő Lucullus BT gasztronómiai egyesület 120. vacsorakalandja rendkívül izgalmasra sikeredett: az egyesület megszervezte első “antidiszkriminációs romavacsoráját” a Romani Platni roma lakásétteremben.

 

{module 221}

Turóczi Gábor, a Lucullus BT alapító/elnöke elmondta, hogy 9. éve vártak erre a vacsorára, amely talán a legizgalmasabbra sikeredett mind közül. A résztvevők megismerhették a romák étkezi szokásait, és olyan különleges ételeket kóstolhattak, mint a “malactartó” (sertés petevezeték), bodag, vakaró (kenyérfélék), muzsgyej (szalonna fokhagymás-pirospaprikás olajjal futtatva), vagy a zsurmó (főtt tészta pirított kenyérrel és barackkal). 

“Soha ne ítéljünk elsőre. A malactartónak olyan íze van, mint a resztelt máj és csirkezúza keverékének, kiváló étel” – mondta el Turóczi Gábor. “A Romani Platni pedig egyenesen világcsúcs ötlet” – tette hozzá. Az est végét a Lucullus BT házi csokoládékészítője, Király Anita tepertős-csokoládé inspirációjával ünnepelték.

A 3. hónapja útjára indított lakásétterem  a Ferencvárosi Tanoda és a Közért Ifjúsági Iroda közös projektje, egy olyan kezdeményezés, amely a legegyszerűbb módon próbálja eloszlatni azokat a tévhiteket, amelyeket  a cigánysággal szemben tanúsít az emberek többsége.

“A családi összejövetelek, a baráti partik, a nagyobb házibulik legnépszerűbb és legvidámabb helyszíne a konyha. Minden nagy kérdés ott dől el, minden világmegváltó ötlet ott születik, és az a legjobb intim beszélgetések helyszíne is egyben. Ezekből az alapgondolatokból kiindulva megalkották azt a helyet, ahol mindezeket roma emberek társaságában, az általuk készített ételek mellett, velük közösen vihetjük véghez, megismerve Őket, szokásaikat, történeteiket, zenéjüket, egyszóval kultúrájukat. “ – mondta el Orsós Sándor, az “Antidiszkriminációs főzőcsoport projektvezetője”.  

A Lucullus BT 1. romavacsorájának menüsora a következő volt:

Muzsgyej – friss bodaggal (paprikás sült szalonna friss, illatos fokhagymával, házi kenyérrel)

Rántott leves, reszelt tésztával (habkönnyű selymes leves – házi reszelt tésztával)

Malactartó, libás krumpli (sertés petevezeték fokhagymásan sütve, igazi kuriózum)

Zsurmó, forró barackkal (omlós tészta cukrozott sült morzsával, forró barackkal és mézzel)

Tepertős csokoládéinspiráció a Lucullus BT Kultúraalakító Bizottságától

{module 221}