Széll hozta a formáját

Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem sous-chefje történelmet írt: a Brüsszelben megrendezett március 20–21-i európai selejtezőn bekerült a rangos Bocuse d’Or szakácsverseny jövő januári lyoni világdöntőjébe. A Heti Válasz a vele készült interjúban arra kereste a választ: hogyan sikerült neki az, ami magyar szakácsnak még soha?

 

{module 221}

Széll Tamás szerint a Bocuse d’Or azért hasonlítható a Forma-1-hez vagy az Oscar-gálához, mert ott is a pilóta vagy a rendező kerül a figyelem középpontjába, de körülöttük több százan dolgoznak. „Ha összeírnám, hogy a Bocuse d’Or versenyen hányan segítettek – beleértve azt, aki soron kívül gyártotta le a tálaláshoz szükséges fémformákat és adta utolsó este postára – száz fölött lenne azok száma, akik magukénak érezték az ügyet.”  De a versenyen is ketten munkálkodnak, mert van egy commis, egy segítő.

„A munka 50 százalékát én csináltam, 50 százalékát Garai Ádám. A coach pedig Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Ház F&B igazgatója, aki figyeli az időt és koordinálja a munkát. Nem nyúlhat bele az ételekbe, de szól, ha ott hagyok egy índarabot. Ha nem jelzi, nagy baj van.

„A döntőben – az itthon egyébként a Michelin csillagos Onyx étterem séfjeként tevékenykedő fiatal tehetség – a kötelező alapanyagokból készült egyedi produkciókkal nyerte meg a zsűri magas pontszámait. A világverseny döntőjét Európa 12 képviselőjével, az ázsiai és amerikai összesen 8 bejutóval kiegészülve 2013-ban tartják Lyonban, ahová most már a magyar színekben Széll Tamás is hivatalos lesz. A magyar szakácsnak a 2009-es győztes norvég Geir Skeie segített a felkészülésben. A versenyre minden szakács egy-egy teherautónyi cuccot vitt – a belgák egy kamionnyit -, de a most győztes norvégoknak sem volt komolyabb felszerelésük, mint Széll Tamásnak. A magyar versenyző a kemény felkészülésnek tulajdonítja sikerét és az már csupán érdekesség, hogy az Onyx étterem konyhájában a főfőnök, a nagy séf is sokat segített, aki nem más, mint a felesége.

A döntőbe jutáshoz Orbán Viktor is gratulált.

{module 221}