Ismét bedőlt egy Gastroyal-cég?

A Fővárosi Bíróság elrendelte a Caterer Food Service Kft. felszámolását, vélhetően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított végrehajtási eljárás miatt. A rövid életű, milliárdos forgalmú offshore hátterű vendéglátó cég telephelyei és a Seychelle-szigeteki tulajdonos székhelye megegyezik más, a Gastroyalhoz köthető, szintén problémás múltú vállalkozásokéval.

 

{module 221}

A Caterer Food Service Kft. felszámolását március 28-án rendelte el a Fővárosi Bíróság. A céget 2009 februárjában alapította Fleckstone Group néven a Seychelle-szigeteki Fleckstone International Ltd., majd 2009. októberében váltottak a jelenlegi névre – írja a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. Abban az évben már 400 millió forint árbevételt ért el a vállalkozás 12,4 milliós profit mellett, majd 2010-ben már több mint 1,4 milliárd forintos forgalom mellett 677 ezer forintos eredményt produkált.
A NAV (akkor még APEH) 2010 októberében indított végrehajtást a cég ellen, hogy mekkora összeg miatt, azt nem tudni. A Caterer Food Service Kft.-nek három fővárosi telephelye volt bejelentve a kezdetektől: az egyik az egykori Csepel Művek területén, a másik a XI. kerületben a volt Vasvári Pál Laktanya területén és egy további, a Jászberényi úton.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának nyilvántartása szerint Bakonyi-Kiss Attila nevén szerepel a Gastroyal több mint 40 védjegye, többek között a márka logója is. Bakonyi-Kiss Attila a kizárólagos tulajdonosa és ügyvezetője a Gastroyal Invest Kft.-nek, amelyet 2008. novemberében alapított. A félmillió forint jegyzett tőkéjű, vagyonkezeléssel foglalkozó társaság forgalma a legutóbbi beszámoló szerint 170 millió forintra rúgott, 37,7 milliós adózott eredmény mellett.

Azonos csepeli címen van jelenleg a telephelye a Gastroyalt a honlapja szerint éppen üzemeltető Experiment Food Kft.-nek is, amelyet 2009 novemberében Zsírégető Vendéglátó Kft. néven alapítottak és 2010-ben az Opten adatai szerint 766 milliós árbevétel mellett közel 64 milliós veszteséget ért el. A cégbe idén februárban olvadt be a Pesti Ebéd Kft., amelynek szintén a csepeli címen és a volt Vasvári Pál laktanyában működött telephelye.

A Pesti Ebéd Kft. 2010-ben azután vette át a Gastroyal üzemeltetését a Gastroyal Food Kft.-től, hogy az étel-házhozszállító mögött álló céget a Gazdasági és Versenyhivatal 20 millió forintra büntette a fogyasztók megtévesztése miatt. A bírságot nem fizették be, a Gastroyal Food Kft.-t átnevezték, és később felszámolási eljárást indítottak ellene. Ez a vállalkozás is ugyanazokon a címeken rendelkezett telephelyekkel, mint a most felszámolás alá vont Caterer Food.

A hírügynökség szerint az ételkihordó társaság több mint 15 éves történetében nem számítanak újdonságnak a gyakori tulajdonosváltások, az offshore háttér, a végelszámolás és felszámolás alatt levő cégek sora. Az egykori milliárdos forgalmú, de folyamatosan veszteségesen üzemelő Gastroyal Food Kft. is egy Seychelle-szigeteki vállalkozás, a Larabay Continental Corp. tulajdonában állt, amely ugyanazon a címen volt bejegyezve, mint a most felszámolás alá került Caterer Food Service mögött álló Fleckstone International. Az alakulás évében a Gastroyal Food Kft. több mint 2,4 milliárd forint árbevétel mellett 154 millió forint veszteséget produkált a leadott beszámoló adatai szerint.

A Gastroyal Food Kft. előtt vélhetően a Gastroyal Holding Kft. volt a márka forgalmazója 2007. januárja és 2009. májusa között, a cég hosszú ideig szerepel a 100 millió forint feletti adótartozást felhalmozók listáján. A Gastroyal Holdingot is egy Seychelle-szigeteki offshore cég, a Tyran Enterprise Corp. tulajdonolta, ami ugyanazon a címen volt bejegyezve, mint a Larabay és a Fleckstone (SC-Mahé, Ansuya Estate Revolution Avenue Suite 9.).

 

/hvg.hu/

{module 221}