A vastagot szeretjük

Vajon hány pizzát fogyaszt el évente egy átlagmagyar? Az olaszos vékony vagy az amerikai stílusú vastag tészta a nyerő inkább? Gondolnák, hogy kétszer annyi hawaii pizzát rendelünk, mint magyarost? És azt, hogy egy hazánkfia több mint másfélszázat volt képes felfalni ebből a finomságból tavaly? Friss információk a pizzafogyasztási szokásainkról.

A vastagot szeretjük

2013-ban a magyar online rendelők 2/3-a legalább egyszer rendelt pizzát is, de az évi átlagos mennyiség – 4,6 db – jócskán elmarad az olaszoktól és az amerikaiaktól – derül ki a Falatozz.hu ételrendelő portál kimutatásából.

Bár a pizza olasz származású, Amerikában is nemzeti étellé avanzsálódott. 94%-uk fogyasztja rendszeresen ezt a finomságot, így nem csoda, hogy a 61 000 helyi pizzériában évente 3 milliárd pizzát adnak el összesen, ami a világfogyasztás 60%-a. Ebből minden egyes amerikaira 750 szelet jut évente, vagyis nagyjából négynaponta falnak fel egy teljes pizzát.

Az olaszok még ennél is többet, havi akár 20 pizzát is elfogyasztanak, bár tény, hogy ők nagyon vékony tésztával készítik nemzeti ételüket. Érdekesség továbbá, hogy Itáliában elsősorban vacsorára fogyasztják és a nálunk rendkívül kedvelt ketchupot vagy ananászt véletlenül sem tennék rá.

Amerikában ugyan hagyományosan vastag, olajosabb tésztával készítik, sok-sok sajttal és feltéttel, de egyre inkább elterjed az eredeti, vékony és ropogós olasz verzió is. Olyannyira, hogy egy felmérés szerint már az amerikaiak 61%-a is inkább a néhány milliméteres vastagságúra nyújtott pizzát választja. Nálunk nem meglepő módon az számít, hogy mennyire laktató és feltétgazdag egy pizza. Egy 2013-as felmérés alapján kijelenthető, hogy – ahol választható –, kétszer annyian kérik vastag tésztával a pizzájukat, mint vékonnyal.

10 000 pizzarendelést megvizsgálva egyértelműen látszik, hogy a magyarok 55%-a az ananászos-sonkás Hawaii pizzát szereti a legjobban a négy legmeghatározóbb íz közül. Utána következik a népszerűségi listán a Magyaros pizza, az általában szalámival vagy kolbásszal tuningolt, hagymás-paprikás verzió (26%), és a dobogóra még felfért a sima sonkás, azaz a Prosciutto is, a maga 14%-ával. A Songoku pizza is közkedvelt (5%) a hazai ételrendelők körében, amely a sonka-gomba-kukorica szentháromságát takarja.