Befellegzett a nyerőgépeknek?

Befellegzett a nyerőgépeknek?A Népszava értesülései szerint a kormány betilthatja a nyerőgépek üzemeltetését a vendéglátó-ipari egységekben. A napilap arról ír, hogy a Fidesz-KDNP-nek megtetszett a szlovák példa; a pozsonyi parlament a játékszenvedély-betegség visszaszorítása érdekében döntött úgy nemrég, hogy 2013-tól kocsmákban nem, csak játéktermekben működhet nyerőgép.

{module 221}

A Magyar Szerencsejáték Szövetség nem tud a tiltás ötletéről, de nem is pártolná. A szerencsejátékosok szervezete is ellenzi az ötletet, inkább az ellenőrzést szigorítaná. Ha lesz tiltás, 16 ezer pénznyerő gép állhat le.

Magyarországon évről  évre csökken a nyerőgépek száma: míg 2004-ben még több mint 33 ezer automata volt, mára 24 ezerre csökkent a számuk – ennek kétharmada üzemel vendéglátó-ipari egységben, a többi játékteremben, kaszinóban. A játékgépipar újraszabályozását előkészítő Orbán-kormány korábbi ötletei is a nyerőgépek visszaszorítását célozták. A kabinet a szigor mellett van, és a tiltás gondolata sem áll távol tőle.

Felmerült az is, hogy ötszörösére emelnék a gépek után fizetendő adót. Jelenleg az I. és II. kategóriás játéktermek gépei után havi 100 ezer forint a fix játékadó. Ha ez 500 ezerre nőne, biztos, hogy több ezer gépet adnának vissza az üzemeltetők azzal: ennyit nem tudnak kitermelni. Viszont a megmaradó automaták után fizetett magasabb sarccal a költségvetés talán „pénzénél maradna” – ismerteti a Népszava.

{module 221}