Rövid hírek 2012.11.20.

GSZT szakújság - Rövid hírekRégi új Aquincum

A szálloda ugyanaz – igaz többször felújítva – a név harmadszor változik, most újra vissza az eredetihez Budapesten Óbudán az Árpádfejedelem útján újra Aquincum Hotel Budapestként folyatatja működését a néhány héttel ezelőtti Ramada Plaza Budapest.

{module 221}

Nemrégiben ünnepelték megnyitásuk 20. évfordulóját, az alapokat még a Danubius Hotels a svájci beruházó partnerekkel együtt rakta le.
Mindig gyógyszálló volt a fő profil, de Budapest éjszakai életének hamar kedvelt színhelye lett a bárja is.

Családi vasárnapi programok színhelye volt az uszoda, konferencia termeiben számtalan nemzetközi rendezvényt bonyolítottak le.

Habár a név új, a konferenciák szervezése és lebonyolítása, a vendéglátás, az ügyfeleknek nyújtott személyre szabott odafigyelés és gondoskodás ezentúl is a régi marad a hotelben, ígéri a vezetőség.

*****

II. Dunakanyar Workshop

2012. november 7-én Esztergomban, a Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központban került megrendezésre a Magyar Turizmus Zrt. Budapest és környéke Regionális Marketing Igazgatóságának szervezésében a II. Dunakanyar Workshop, amelynek célja a dunakanyari térségi turisztikai szolgáltatókkal és TDM szervezetekkel folytatandó, hosszú távú szakmai együttműködés elmélyítése.

A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésében megvalósult szakmai program közvetett célja, hogy a Dunakanyar mint többnapos úti cél ismertsége növekedjen, imázsa tartósan megerősödjön, vendégforgalma fellendüljön, újabb vendégkört is megnyerjen, s mindennek érdekében erősebb promócióban részesüljön mind belföldön, mind pedig külföldön. A mostani találkozó a június 20-i visegrádi workshop alkalmával ez irányba tett első lépés szerves folytatása, ami az érintett turisztikai szereplők közötti napi szintű, rendszerszerű együtt gondolkodás és együtt cselekvés irányába mutat, rövid és hosszabb távon egyaránt.

A műhelymunka alkalmával körvonalazódott a Dunakanyar desztináció mint turisztikai márka kommunikálása, továbbá meghatározásra kerültek a Magyar Turizmus Zrt. és a térségi turisztikai szereplők közötti online és offline marketing-együttműködési lehetőségek.

A workshop kiemelt programpontjaként, a jövőbeli együttműködés fontosságát alátámasztó bejelentésre, illetve ehhez kapcsolódóan a Magyar Turizmus Zrt., valamint az érintett helyi TDM szervezetek közötti keretmegállapodás ismertetésére és  ünnepélyes aláírására is sor került.

*****

Újra együtt volt a csapat a második Hungariás találkozón

Közel 160-an köszönthették egymást a BEST WESTERN Hotel Hungariában rendezett második Hungariás találkozón a legendás Szabadság Szálloda, a Grand Hotel Hungaria és a BEST WESTERN Hotel Hungaria volt és jelenlegi igazgatói, vezetői és dolgozói közül.

Betegh Sándor nyugalmazott vezérigazgató, Duli László, Lakatos Árpád, Gyurasza János, Krausz György igazgatók, Lux Walter igazgatóhelyettes valamint Vadnai Tibor, az Erzsébet Hotel nyugalmazott igazgatója képviselték a régi és új vezetést.

Az eseményt a Hungariás találkozók főszervezője, a második Hungariás találkozó programjának magálmodója és kivitelezője, Juhász István, a Best Western Hotel Hungaria duty managere nyitotta meg, aki közel 40 éve dolgozik a szállodában. Ezután Krausz György, a szálloda jelenlegi igazgatója üdvözölte a megjelenteket. A vendégek köszöntése után egyperces néma felállással emlékeztek meg azokról a kollégákról, akik már nincsenek köztük.

A program további részében képes összefoglalót néztek meg az első találkozóról, majd „A Debrecen Szállodától a BEST WESTERN Hotel Hungariáig” című összeállítást mutatták be, melyben a szálloda múltját, történetét, jelenét dolgozták fel.

Ezen a találkozón új sorozatot indítottak „Fényképek nyomában” címmel, mely képekből olyan kollégákat ismerhetnek meg, akik a szállodában dolgoztak, vagy dolgoznak. A sorozat első képe 1995-ben, a szálloda újranyitásának 10. évfordulóján készült a Grand Hotel Hungaria halljában, ahol erre az eseményre felállított Szabadság Szállós pultban a nagy csapat áll, akik együtt dolgoztak a pult mögött, és innen indult életútjuk, név szerint: Endrényi István, Betegh Sándor, Vadász György, Zseni Vali, Petki Miklós, Pertik Tamás, Vadas Gábor, Prátser Ferenc, Papp Endre, Hajnal László, Józsa László. Vadas Gábor már nem lehetett ott a mostani találkozón, de nyolcan részt vettek, és elmesélték történetüket.

A program rendhagyó szállodalátogatással folytatódott, amelyen minden munkaterületet bejártak, átélt élményekkel, sztorikkal fűszerezve.

Az évek során minden munkaterület kinevelt olyan szakembereket, akik meghatározó egyéniségei lettek szakmájuknak. Néhány további név a sok közül: áruforgalom: Farkas Imre, humánpolitika: Frey József, rendezvényszervezés: Fencsik Ferenc, felszolgálók: Takács István, Gombás András, éttermi üzletvezetők: Kozma Kálmán, Kurtos György, cukrász: Rezneki Zoltán, séfek: Lusztig Tamás, Bara Zoltán, Tóthfalussy Tivadar.

A kötetlen, derűs beszélgetések késő  estig tartottak.

/Turizmus Panoráma Bulletin/

*****

Indul a Stahl TV

November 26-tól a FEM3 képernyőjén elindul a Stahl TV, amely hétköznap délutánonként, Stahl Judit ajánlásával kezdő és gyakorlott konyhatündérek számára kínál tematikus programokat.

Minden hétköznap 15-19 óra között olyan tematikus gasztroblokkal jelentkezik a megújult FEM3, melyet Stahl Judit válogatott össze a nézőknek. A műsorvezető tíz éve cserélte a híradózást fakanálra, és több mint háromszáz saját adás után úgy érzi, elég időt töltött a konyhában, hogy most ő válogassa össze az „alapanyagokat” a nézők számára egy több órás gasztronómiai utazáshoz. Mindez egy speciális együttműködés keretében valósul meg a TV2 Csoport női csatornáján.

– Olyan műsorokat gyűjtöttem össze, melyek nemzetközi viszonylatban is trendinek, újszerűnek számítanak a gasztronómiai műsorok között. Számos ismert sztárszakács feltűnik majd, de nem ez volt az egyetlen szempont a műsorblokk összeállításánál, hanem az is, hogy jót és izgalmas módon főzzenek – árulta el Stahl Judit.

A FEM3 ígérete szerint egyedi arculattal képernyőre kerülő  műsort Stahl Judit közreműködésével készült, különleges promók vezetik majd fel. A műsorblokk havonta új műsorokkal, új témákkal, mindig változatos tartalommal jelentkezik majd. Az első hetek műsorblokkjának kezdő eleme a 15 órakor kezdődő ÖT-letes finomságok, ahol minden epizódban adott 5 hozzávaló, melyből többféle könnyen elkészíthető étel készül. 15:35-től látható A mesterszakács titkai című sorozat: az elismert amerikai televíziós szakács, Anne Burrell leghíresebb műsorának segítségével bárki megtanulhatja elkészíteni kedvenc éttermi ételeit – a saját konyhájában. 16 órától a Torták ásza, Duff Goldman veszi át az uralmat a konyhában. Duff Baltimore legnevesebb édességgyárának büszke tulajdonosa, aki csapatával a cukrászat remekműveivel kápráztatja el a csodás tortákért rajongó vendégkörét. 17 órától még mindig az édes élvezeteké a terep. Az Esküvői tortacsodák epizódjaiban a cukrászat nagymesterei olyan remekműveket varázsolnak az esküvői asztalra, amelyek a menyasszonyi torta kreatív újraértelmezései. 18 órakor kezdődik a Muffinozók, melyben két üzletasszony, Heather és kolléganője, Lori igyekszik felvirágoztatni édességboltjuk esküvői részlegét.

*****

I. ARAZ Tanuló Verseny

2012. november 13-án első alkalommal került megrendezésre a Continental Hotel Budapest különtermében az ARAZ étterem szakács, cukrász és felszolgáló tanulóinak versenye. 

A több órás verseny, több felvonásból állt. A felszolgálóknak a szakmai ismereteikről is számot kellett adniuk, az ételek mellé borokat kellett párosítaniuk és meg kellett mutatniuk élesben, hogyan zajlik egy vendég fogadás és kiszolgálása az ételek szervírozása.

A szakács és a cukrász tanulók már reggel 8 órakor nekiláttak az előkészületeknek a konyhán, ahol a munkavédelmi, higiéniai és élelmiszerbiztonsági előírásoknak is meg kellett felelniük. A zsűri és a tanuló felelősök folyamatosan figyelemmel kísérték a munkaszervezési folyamatokat. A szakács tanulóknak egy kétfogásos menüsort kellett összeállítaniuk, a cukrászoknak pedig kétféle süteménnyel kellett készülniük.

Az ARAZ Étterem tanulói mind kitűnően vizsgáztak, ügyesek, lelkesek voltak és valóban komolyan vették a versenyt, a közös és az egyéni munkát.

A hét főből álló zsűrinek a döntését nem igazán könnyítették meg, és nagyon szoros végeredmények születtek.

Öt szakács-, öt cukrász- és hét felszolgáló tanuló versenyzett, közülük az első három értékes díjakban részesült, ők a következők:

Szakácsok:
1. helyezett Szűcs András
2. helyezett Klemensz Georgina (segítője Szanyi Réka)
3. helyezett Zoboki Balázs

Cukrászok:
1. helyezett Nagy Izabella (segítője Szatmári Veronika)
2. helyezett Pető Ingrid
3. helyezett Major Nikoletta (segítője Jakab Zsófia)

Felszolgáló:
1. helyezett Tenke Georgina
2. helyezett Szeremi Erika
3. helyezett Urbán Dávid

Az ARAZ étterem vezetői hagyományt kívánnak teremteni ezzel a versennyel, és mostantól minden évben megrendezésre kerül majd ez a tanulók közötti megmérettetés.

*****

Visszanyeri eredeti funkcióját a gyulai Komló Szálló

Visszanyeri eredeti funkcióját Gyula száz  éves szállodája, a patinás Komló Szálló, miután a belvárosi épület felújítására és környezetének korszerűsítésére a tulajdonos Gyula Komló Kft. 422,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv szálláshelyek fejlesztésére fordítható EU támogatási keretéből – tájékoztatta az MTI-t a társaság tulajdonosa.

Rapport István elmondta: a beruházás összes költsége 602 millió forint lesz. A kivitelezés 2013 januárban indul, az 1913-ban épült szálloda száz éves évfordulóján, a tervek szerint a munkálatok 2013 december végére fejeződnek be.

A városképi szempontból meghatározó  épületben lassan két évtizede nem üzemel a szálloda, a földszinti részben kereskedelmi üzletek működtek. Az épületet a közelmúltban megvásárolt vállalkozás vezetője elmondta, hogy a Komló Szálló Gyula legnagyobb középülete volt, ahol a levéltári kutatások szerint vendég volt Bartók Béla, Kodály Zoltán és a századfordulón József főherceg is megszállt a hotelben.

A beruházás során a műemléki épület visszanyeri eredeti funkcióját és arculatát, kétcsillagos szállodaként üzemel majd. A projekt keretében 34 szobát létesül, ebből 14 lakosztály, a férőhelyek száma összesen 102 lesz. Az épületben helyet kap egy wellness részleg, a galériás étterem és kávézó is régi pompájában várja majd a vendégeket. A szálloda felújításával egy időben elbontják a funkció nélküli toldaléképületeket, helyükön park épül, parkolókkal. A projekt keretében 11 új munkahely létesül, a tulajdonos az első időszakban 55 százalékos szállodai kihasználtsággal számol.

(forrás: MTI )

{module 221}