Közel 30%-kal nőtt a Lidl borexportja

Közel 30%-kal nőtt a Lidl borexportja

2015-ben több mint 11 millió palack magyar bort értékesített a Lidl Magyarország, melyből 4 millió palackot, 1,4 milliárd forint értékben külföldre exportált az áruházlánc.

Közel 30%-kal nőtt a Lidl borexportja

A külpiacok számának bővülése és ezzel együtt a közel 30%-os exportnövekedés a Lidl Wine Expo Hungary programnak is köszönhető, melyet idén immáron 3. alkalommal szervezett meg a vállalat.

Az elmúlt két év sikerei után idén is megrendezésre került a Lidl Wine Expo 2016, melynek célja a magyar bortermelők támogatása, a magyar borok Európán belüli népszerűsítése, az export és a gazdasági növekedés elősegítése. A Lidl a magyar beszállítókért programmal összhangban az áruházlánc kiemelten fontosnak tartja, hogy a kiváló minőséget képviselő kisebb családi és kézműves pincészetek is lehetőséget kapjanak a külföldi piacokon való megjelenésre. Ennek érdekében a vállalat 7 magyar borrégió több száz borát mutatja be 6 európai ország Lidl képviselőinek azzal a céllal, hogy minél több hazai bor váljon elérhetővé a külföldi áruházak polcain is. Az idei rendezvény rangját emelte, hogy a kóstolók között jelen volt két nemzetközileg elismert borszakértő is, Caroline Gilby, valamint Richard Bampfield Master of Wine-ok.

A kezdeményezés sikerét mutatja a termelők expó iránti fokozódó érdeklődése is, hiszen idén a legnagyobb a borválaszték – 132 hazai borászat, több mint 700-féle borával ismerkedhetnek meg a Lidl borszakértői.  A programnak is köszönhető, hogy míg 2014-ben 6 európai ország mintegy 900 Lidl üzletében váltak elérhetővé a magyar borok, addig tavaly óta már 8 európai ország, több mint 2100 Lidl áruházában kaphatóak a kiváló minőségű termékek. A két évvel ezelőtti 3 100 000 üveg bormennyiség helyett már 4 millió palackot szállított tavaly a vállalat a külpiacokra, 1,4 milliárd forint értékben, mely 29%-os növekményt jelent a 2014-es gazdasági évhez képest.

Az eseményen Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: „a 2014-es rekord értékű borkivitelt követően 2015. első fél évében Magyarország 5,2 százalékkal több bort exportált, mint az előző év azonos időszakában. Legfontosabb partnereink közt volt Németország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Királyság. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelt figyelmet fordít a kiváló minőségű magyar bor népszerűsítésére, rangjának emelésére Európában és a távolabbi országokban egyaránt, ezért külön öröm számunkra a Lidl kezdeményezése, mely nagymértékben hozzásegíti a hazai termelőket a külföldi piacokon való bemutatkozáshoz.”

A rendezvény sajtótájékoztatóján Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke kiemelte: „Nagy várakozásokkal rendeztük meg 2016-ban is a Wine Expot is, hiszen az idei évben vonzotta eddig a program a legtöbb pincészetet és eredményezte a legnagyobb borkínálatot. A tavalyi rendezvényhez kapcsolódóan közel 2 millió palackra érkezett megrendelés. Büszkén vagyunk arra, hogy 2015-ben 11 millió palackot meghaladó mennyiségű magyar bort értékesítettünk, pontosan 60 hazai pincészet több mint 200-féle borát juttattuk el Magyarország és nyolc európai ország Lidl vásárlóihoz.”

Az esemény sajtótájékoztatóján bemutatásra került a három legnépszerűbb, Lidl által külföldre exportált magyar borfajta is. Az áruházlánc rendelései alapján az Egri Bikavér, a tokaji hársfalevelű és a tokaji furmint volt a legkedveltebb magyar borfajta az európai országok Lidl vásárlóinak körében.