Ultimátum a főtorkosoknak fizess koronával

Balatoni koronaA Veszprémi Turisztikai Egyesület fórumán Neubauer Sándorné elnök ismertette azt az állásfoglalás tervezetet, amiben a Torkos Csütörtök gasztronómiai program szervezőit kérik fel a lebonyolítás szabályainak módosítására. Az egyesület tagjai úgy látják, hogy a jelenlegi rendszer több olyan elemet tartalmaz, ami miatt az egyébként hasznos akció végül mégis inkább kárt okoz a résztvevő üzleteknek, ezért elriasztja a potenciális szolgáltatókat a bekapcsolódástól, ahogy Veszprémben is így történt. Az egyesület tagjai legalábbis ezzel magyarázzák a résztvevők számának drasztikus csökkenését. Az állásfoglalás szerint a nem megfelelő szabályok miatt indokolatlan anyagi veszteség éri a bekapcsolódó üzleteket. Ráadásul a kedvezményt kihasználva nem is az a fogyasztói kör él a lehetőséggel, amelyik az év többi napján a fizetőképes keresletet jelentené nekik.

{module 221}

A jelenlegi szabályokban előírt teljes étlap és itallap helyett 2-3 menüsorral és korlátozott italválasztékkal, például szelektált borkínálattal tartják megvalósíthatónak legközelebb az akciót. Szerintük ez szolgálná az éttermek és a vendégek érdekét is. A héten véglegesítésre kerülő állásfoglalás tervezetben leszögezik, hogy amennyiben nem találnak meghallgatásra, legközelebb a korábbi feltételekkel nem tudnak csatlakozni az akcióhoz.

Az egyesület tagjai tájékoztatást kaptak a Balatoni Korona (BAK) bevezetésével kapcsolatos tapasztalatokról is. Mint az ülést vezető Neubauer Sándorné elnök felvezetőjében jelezte, nem igazán működik zökkenőmentesen a rendszer, mert még potenciális elfogadóhelyként is nehezen találnak kapcsolatot a működtetőkkel.

Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. vezérigazgatója maga sem cáfolta a nehézségeket, ezeket többek között az indulásnál azonnal kapott drasztikus hatósági ellenőrzésekkel magyarázta. A kapcsolat tartásban a jövőben jelentős javulást ígért. A tömeges megjelenést akadályozza, hogy az is, hogy a háttérbanknál még nem indulhatott be a visszaváltási lehetőség, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) problémásnak tartja a konstrukciót. A vezérigazgató szerint egy szó értelmezésén van vita.

Jelenleg 13 millió forint értékű korona van forgalomban, több mint 90 elfogadóhelyük van, várhatóan a jövő héten a századikat is felavatják. Leitold szerint a BAK akkor jelenhet meg igazán tömegesen a piacon, ha az idegenforgalmi piac befogadja, és a kibocsátó cégek, önkormányzatok cafeteria rendszerében megfelelő helyet kap.

Gondot okoz a bővítésnél, hogy a potenciális elfogadóhelyek nehezen állnak kötélnek, mert azt mondják, kevés a kibocsátó szervezet. Az utóbbi szereptől pedig azért ódzkodnak az érintettek, mert kevés az elfogadóhely. Leitold szerinte párhuzamosan kell bővíteni mindkét kört, ennek érdekében felgyorsítanák a szerződések megkötését. A veszprémi önkormányzat azt vizsgálja, hogy különböző jutalmakat, segélyeket balatoni koronában fizetnének. Mint elmondta, a cafeteria rendszerbe törvényesen egyedül az iskolakezdési támogatásnál tudnak beleférni. Az idegenforgalmi területen többek között strandok bevonásával, magyar, német és angol nyelvű plakátkampány indításával próbálnak előrelépni. Úgy gondolják, hogy mintegy két év kell a rendszer kiépítésére.

Pozitív fejleményként értékelte, hogy Tapolcáról, Hévízről, Keszthelyről és környékükről is érdeklődnek a bevezetési lehetőségről.
Mészáros Zoltán, az egyesület tiszteletbeli elnöke a helyi program-koordináció fontosságára hívta fel a figyelmet. Nehezményezte, hogy a Veszprémi Aréna az Utcazene Fesztivál idejére egy olyan, több napos rendezvényt fogadott, aminek résztvevői várhatóan teljesen lefoglalják a város szálláshelyeit, így a fesztiválra érkezők nem találnak majd szállást maguknak. Ez rossz képet alakít majd ki a városról és a rendezvényről.

Az ülésen jelen lévő Brányi Mária alpolgármester elmondta, nincs az a milliós rendezvény, amire ne adnák ki a város intézményét, mert annyira kell minden plusz bevétel a működtetéshez.

Mészáros Zoltán szerint el lehetne kerülni az ilyen konfliktusokat, ha az Aréna dolgozói egyeztetnének a turisztikai egyesülettel, és ilyen esetben a programszervezőket más időpont kijelölésére kérnék. Neubauer Sándorné azt kifogásolta, hogy a korábbi ígéretek ellenére sem kapják meg az aktualizált rendezvénynaptárt az Arénától, így a szálláshelyek nem tudnak felkészülni csomagajánlatokkal az esetleges vendégek fogadására.

Balajthy Zsuzsa, a megyei önkormányzat munkatársa arról tájékoztatta az egyesületet, hogy az idén már nem volt forrásuk a megyei eseménynaptár nyomdai előállítására. Így az csak az interneten érhető el, de ott legalább folyamatosan aktualizálják.

Antal Fülöp

{module 221}