Álgyerekbarát szállodák a Balatonnál

Évről évre markánsabban próbálják családi üdülőhelyként pozicionálni a Balatont, ám továbbra is kevés olyan tóparti szálloda akad, amely valóban gyermekbarát szolgáltatásokat kínál.Noha a balatoni hotelek már gyakorta hirdetik magukat család-, illetve gyermekbarátként, a legtöbb esetben mindez nem más, mint átlátszó marketingfogás: jobbára ugyanis nincs tartalom az ígért szolgáltatások mögött.

 

{module 221}

– Sajnos ma sem ritka, hogy a szállodák egy-két etetőszék megvásárlása meg egy egyszerű játéksarok kialakítása után, netán csupán kedvezmények meghirdetésével már család-, illetve gyermekbarátnak nevezik magukat. Ennél azonban jóval többre van szükség ahhoz, hogy gyerekbarátnak minősüljön egy hotel. Fejlesztések híján pedig a vendégek, azaz a fogyasztók megtévesztése az elnevezés használata – mondja Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége családi szállodák szekciójának vezetője, az első igazán gyermekbarát hotel, az alsópáhoki Kolping igazgatója.

A szakértő szerint már a szálloda kialakítása során ügyelni kell a részletekre, arra például, hogy az apartmanokban külön szobát kapjanak a gyerekek, s abban megfelelő bútorok legyenek, de számos kiegészítő eszközre, egyebek mellett pelenkázóra, cumisüveg-melegítőre, babakocsira is szükség van. Mindemellett – folytatja Baldauf Csaba – a wellnessrészlegen is megfelelő, kellően biztonságos medencéket kell kialakítani, játszótérre vagy épp az éttermekben a gyerekek számára kialakított „részlegre” van szükség. És persze jól képzett szakemberekre, akik vigyáznak a kicsikre, vagy épp programokat szerveznek számukra. Mindez azonban jókora költséggel jár, amit a szállodák többsége nem tud vagy nem akar vállalni.

A gondot az okozza, hogy a fejlesztésekről könnyedén lemondanak, ám a családokról már nem szívesen – jegyzi meg Baldauf Csaba. Szerinte ezzel is magyarázható az, hogy a Balaton térségében mind a mai napig legfeljebb öt-hat olyan hotel található, amely a gyerekbarát szállodák kritériumainak legalább nagyobb részét teljesíti, így például a balatonkenesei Marina Port, a siófoki Azúr, a badacsonyi Bonvino, a vonyarcvashegyi Zenit vagy épp a hévízi Európa Fit és az alsópáhoki Kolping.

Noha a kínálat meglehetősen szűkös, és sok a megtévesztő ajánlat, Baldauf Csaba úgy véli, hogy az elkövetkező években jelentősen javulhat a helyzet. Egyfelől azért, mert a gyerekbarát szolgáltatásokat keresők kifejezetten tudatos vásárlóknak számítanak, részben épp a rossz tapasztalatok miatt a foglalás előtt egyre alaposabban megnézik, hogy az ígért szolgáltatások valódiak-e. Erre utal legalábbis a szakember szerint az, hogy az általa vezetett Kolping Hotelt mind célirányosabb kérdésekkel keresik meg az érdeklődők: mielőtt fizetnének, meg akarják tudni, hogy valóban gyermekbarát a hotel vagy, csak a nevében az. Mindez pedig Baldauf Csaba szerint azt jelzi: előbb-utóbb a vendégkör kényszeríti ki a szállodásokból azt, hogy eldöntsék, fejlesztenek, vagy felhagynak a családbarát hotel elnevezéssel.

Ezt a folyamatot gyorsíthatja egy évek óta tervezett, de még mindig bevezetés előtt álló minősítési rendszer. A szakmai szövetség családi szállodák szekciója – részben osztrák mintára – szeretné elérni azt, hogy egy szigorú kritériumrendszer alapján sorolják kategóriákba a családbarát hoteleket. Ez egyfelől segítene kiszűrni a „kóklereket”, másfelől pedig helyzetbe hozná azokat a szállodákat, amelyek pénzt, energiát nem kímélve sokat áldoznak arra, hogy egyszerre biztosíthassanak megfelelő körülményeket gyerekeknek és szüleiknek.

A piac tisztulását már egy civil kezdeményezés is segíti: sajátos honlapot, egyfajta érdekvédelmi szolgáltatást indított egy keszthelyi anyuka, Sziné Horváth Beáta. A Csaladiudules.hu címen elérhető oldalán kizárólag olyan hoteleket ajánl, amelyek nem csak nevükben családbarátok.
Saját rossz tapasztalataim miatt hoztam létre az oldalt 2009-ben. Az volt a célom, hogy segítsek más szülőknek a megfelelő szálloda kiválasztásában, s abban, hogy minél többen kerülhessék el a felesleges kiadásokat, csalódásokat – mondta lapunknak Sziné Horváth Beáta, s megemlítette: – Bár akadnak jó példák, a hazai állapotok még mindig elkeserítőek. Jól jelzi ezt, hogy folyamatosan megkörnyékeznek olyan szállodák is, amelyek úgy akarnak családos vendégeket toborozni, hogy semmiféle pluszszolgáltatást nem kínálnak.

/nol/

{module 221}