„13-án 13-ról”!

13án 13-rólSzeptember 13-án, rendkívül nagy érdeklődés kísérte azt a szakmai találkozósorozatot, amelynek keretében a Magyar Turizmus Zrt. vezetői 8 turisztikai régióban mutatták be a 2013. évi nemzeti turisztikai marketingmunka tervezetét. A közel 500 szakember részvételével zajlott szakmai konzultációk célja az volt, hogy az MT Zrt. megismerje a szakma szereplőinek javaslatait, véleményét és 2013-ra is olyan nemzeti turisztikai marketingterv mentén végezzék a munkát, amely a turizmusszakmával együttgondolkodva, a szakma szereplőinek szempontjait figyelembe véve készült.

{module 221}

A régiók külön beszámolói a sajtóanyag mellékletében olvashatóak.

A szakmai találkozók 8 régióban, a következő városokban zajlottak:Egerben, Poroszlón és Debrecenben Horváth Gergely az MT Zrt. vezérigazgatója tartott előadást a megjelent szakmabelieknek.Egerben Hidvéginé Molnár Judit az MT Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának (RMI) vezetője, Poroszlón Molnár Anita a Tisza-tavi RMI igazgatója, Debrecenben pedig Katona Ilona az Észak-Alföldi RMI vezetője csatlakozott a vezérigazgatóhoz és tájékoztatta a megjelent érdeklődőket a konkrét regionális tervekről.

Zalaegerszegen, Siófokon és Székesfehérvárott Maráczi Gábor az MT Zrt. stratégiai és marketingigazgatója vezette a konzultációkat.Az MT Zrt. regionális igazgatóságai közül, Zalaegerszegen Tama István a Nyugat-Dunántúli RMI vezetője, Siófokon Benkő Krisztina a Balatoni RMI vezetője, Székesfehérváron pedig Bodrogai László a Közép-Dunántúli RMI vezetője tartotta a régiós prezentációt.Pécsett és Szegeden Mártonné Máthé Kinga az MT Zrt. belföldi igazgatója adott tájékoztatást a jövő évi marketingtevékenység főbb irányvonalairól.

Pécsen Hegyi Zsuzsa a Dél-Dunántúli RMI igazgatója, Szegeden pedig Gulyás Péter a Dél-Alföldi RMI igazgatója beszélt a régió konkrét terveiről.
Az előadásokat valamennyi helyszínen workshop-ok kísérték az RMI igazgatók vezetésével, remek alkalmat biztosítva a négyszemközti megbeszélésekre.
A prezentációkban elsősorban a belföldi marketingkommunikációs tevékenységre és a hazai turisztikai szolgáltatók csatlakozási lehetőségeire helyezték a hangsúlyt. Kiemelték, hogy továbbra is stratégiai cél Magyarország mint turisztikai márka külföldön történő bevezetése és belföldi (újra)bevezetése, közös kommunikációs keretrendszer alatt.

A társaság belföldi lakossági kommunikációja a tervek szerint jövőre is három szinten zajlik majd:

  • Az Image-kommunikáció, az összetett Magyarország-márkát hívatott megismertetni a lakossággal. A hazai termék- és régiós aktivitást is keretbe foglalja majd a külpiacokon folytatottnak megfelelő image-kommunikáció, mely ugyanazt az összetett Magyarország-márkát hívatott megismertetni és felépíteni itthon is, mint külföldön.
  • Az országos stratégiai termékkampányok célja a belföldi turizmus ösztönzése. Tervezésükkor meghatározó, hogy az egyes turisztikai termékek az év mely időszakában képesek a legtöbb turista mobilizálására.
  • A Regionális termékkampányok célja a szolgáltatói ajánlatok népszerűsítése. Az időzített termékkampányok alatt futnak a szolgáltatói ajánlat-csomagokat közvetítő regionális kampányok, szintén szezonalitás alapú időzítéssel. A regionális kampányok feladata az országos kampányok hatására belföldi utazásához információt kereső turista, jellemzően helyi ajánlatokkal (például szálláslehetőségek, programok, szolgáltatások) való ellátása.

Az MT Zrt. 2013-ban az utazás mint élmény és mint az utazáskor elérni kívánt életérzés, hangulat köré kívánja csoportosítani azokat a turisztikai termékeket, amelyek belföldön valós utazási motivációt jelentenek. 4 évszakban 4 hangulatot sugallva tervezik összefűzni a nagyközönség számára a turisztikai termékeket és azokat a régiókat, amelyekben az adott termék domináns. Január-február hónapokban „Harmónia” hívószóval az egészségturizmus szerelmeseit vagy az erre a hangulatra vágyó utazókat invitálják az észak-alföldi, a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli régióba. A tavaszi időszakban, a tervek szerint az aktív turizmus áll a kommunikáció középpontjában az „Ébredés” köré csoportosítva a Balaton, Észak-Magyarország és a Tisza-tó természetjáró, kerékpáros, lovas, vízi-, horgász-, és kemping-ajánlatait.

A nyár a fesztiváloké és a vízparti üdülésé, „Zsongás”-ra inspirálják és konkrét utazási csomagokkal érik el a budapest-közép-dunavidéki, a balatoni és a közép-dunántúli nyaralásra vágyókat. Ősszel a bor és a gasztronómia áll az üzenetek élén, „ Derű”-s hangulatot árasztó ajánlatokkal népszerűsítik majd a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi régiókat. Azokban a régiókban, amelyeket az adott évszakban nem kezelnek kiemelten, e-marketing eszközökkel bármely más turisztikai terméket is népszerűsíthetnek, kiszolgálva a klasszikus belföldi termékeken túl érdeklődő kisebb szegmenseket.

2013-ban, a klasszikus médiacsatornák szerepe átalakul. A nemzeti turisztikai marketingszervezet elsődleges marketingkommunikációs felülete a 2012-ben megújuló portálja lesz. Készülnek mobil applikációk is, valamennyi régióra és termékre, valamint az országos mobil oldalakat alkalmassá teszik a már létező, helyi mobil applikációk integrálására is. Az elkövetkezendő években a társaság kommunikációs aktivitása egyre nagyobb hányadát az online eszközökre helyezi át. További kommunikációs eszközök: belföldi és külföldi kiállítások; belföldi kitelepülések különböző fesztiválokra, nagyrendezvényekre; nyomtatott és online kiadványok; média-megjelenések (közterületi, nyomtatott, elektronikus, stb.)

A készülő terv szerint, belföldön az egészségturizmus, a bor és gasztronómia, a kultúra (fesztiválok), a vízparti turizmus, az aktív és ökoturizmus tartozik majd a kiemelt turisztikai termékek közé. Külföldön: Budapest, Balaton, egészségturizmus, hivatásturizmus (MICE), fesztiválok és a nagyrendezvények.

A szakmai együttműködés további kiemelt területei 2013-ban is:A Tourinform és a TDM koordináció, a Magyar Turizmus Minőségi Díj, a Virágos Magyarországért verseny, az EDEN (Kiváló Európai Desztinációk) projekt, Az év ökoturisztikai létesítménye, a V4 együttműködés, a Légi Marketing együttműködés, továbbá a Contact Center működtetése és a Kutatási tevékenység folytatása.

A Magyar Turizmus Zrt. eredményesnek tartja a szakmai napot, amelynek során az érdeklődőknek lehetőségük nyílt megismerni a következő évi marketingtevékenységre vonatkozó központi és regionális terveket, továbbá véleményükkel, javaslataikkal közvetlenül is hozzájárulhattak egy olyan marketingterv kidolgozásához, amely számos csatlakozási lehetőséget kínál az országban működő turisztikai szolgáltatók számára.

A 2013. évi végleges turisztikai marketingtervet 2012. november végén mutatja be hivatalosan a Magyar Turizmus Zrt.

A Regionális Marketing Igazgatóságok beszámolói

Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatóság

A Hotel Eger&Park szállodában megtartott rendezvényen mintegy 60 turisztikai szakember vett részt.Ezek között helyi TDM képviselők, a legnagyobb szállodák képviselői, marketingmunkatársai, igazgatói, tulajdonosai, turisztikailag jelentős települések polgármesterei, különféle klaszterek, és szövetségek képviselői, attrakciógazdák, borászok és idegenvezetők is voltak.

A vezérigazgató prezentációját követően Hidvéginé Molnár Judit a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója, vázolta a régió turizmusának 2011. és 2012. évi eredményeit, valamint a régió 2013. évi terveit.

A rendezvény részeként négyszemközti szakmai megbeszélésekre, workshop-ra is sor került.

Ennek során ismertették a mátraderecskei Mofetta jelenlegi helyzetét és jövőbeni terveit. A megbeszélés egyik sarokköve az egészségturizmus erősítése volt, amelynek részként nagyobb hangsúlyt kell fektetni az egészségmegőrző célú turizmusra, és a helyi termékek jótékony hatásainak népszerűsítésére.

A workshop alatt többen felvetették, hogy szükség lenne átfogó szálláskatalógusra, valamint rendezvénynaptárra. Emellett megemlítették, hogy szükség lenne a tanösvényeket és vallásturisztikai célpontokat bemutató kiadványokra is, mert ezek iránt komoly igény mutatkozik a vendégek részéről. A TDM menedzserek a megújuló nemzeti turisztikai weboldal az itthon.hu tartalmára vonatkozóan, továbbá a Nemzeti Turisztikai Adatbázissal kapcsolatban mondták el véleményüket. Szóba kerültek a szolgáltatók bevonásával megvalósuló ún. 1+1-es kampányok lehetőségei, valamint az MT Zrt.-vel közös brit piaci megjelenés lehetősége is a debreceni repülőtér okán népszerűsítve Észak-Magyarországot. Emellett megemlítették még, hogy Miskolcon létrehoztak egy helyi termék boltot, melynek célja, hogy megismertessék a helyi termékeket a régióba érkező vendégekkel. Elhangzott, hogy az Észak-magyarországi alacsonyabb rendű közutak rossz állapota a turizmusra is kihatással van. Szorgalmazták továbbá az erdőgazdaságok képviselőivel való szorosabb együttműködést is. A Regionális Marketing Igazgatóság munkatársai írásban gyűjtik már most az információkat a szakmabeliektől arra vonatkozóan, hogy mely jövő évi kiállításokon és mely tanulmányutak szervezésében kívánnak részt venni.

Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság

A 2013. évi nemzeti turisztikai marketingterv témájában tartott szakmai találkozóra a Tisza-tavi régióban Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrum konferenciatermében került sor. A helyszín önmagáért beszél: a Tisza-tavi ökocentrum egy új fejezetet nyitott a Tisza-tó életében. A látogatóközpont, Európa legnagyobb édesvízi akváriuma. A rendezvényen 90 szakember vett részt, köztük polgármesterek, turisztikai szolgáltatók, Tourinform iroda vezetők és szakhatóságok képviselői.

Horváth Gergely vezérigazgató prezentációját követően, Molnár Anita a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója prezentációjában beszámolt a 2012-es év eddigi eredményeiről, tapasztalatairól, a régió vendégforgalmáról.

Az igazgató ezt követően felvázolta a jövő évi terveket, főbb irányvonalakat, a Tisza-tavi régió csatlakozási lehetőségeit a központi kampányokhoz, csatlakozási pontjait az országos kommunikációban. Kiemelte a régió fő húzótermékeit: ökoturizmus, vízparti üdülés, vízi sportok, kerékpározás és horgászat. 2013-ban is folytatni kívánják a Tisza-tó legnépszerűbb ökoturisztikai programjait kedvezményesen kínáló – ugyanakkor hosszabb tartózkodási időre is ösztönző – „Tisza-tavi Garantált élmények garantált áron!” akciót. Felhívta a figyelmet a marketingtevékenységek szinergiájára: megsokszorozható a kommunikáció hatékonysága, ha összehangolják a futó turisztikai projektek marketingmunkáját, úgy, mint a 2013-ban várhatóan megvalósuló Poroszló-Tiszafüred-Hortobágy kerékpáros út kiemelt projekt népszerűsítését, továbbá az EDEN nyertes Tisza-tó és Hortobágy desztinációk marketingjét. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy mind a jobb parti település Poroszló, mind a bal parti település Tiszafüred helyi TDM szervezet megalakítását tervezi, további pályázó az egészségturizmusáról híres Berekfürdő.

Az RMI igazgató új célcsoportok bevonásának szükségességét hangsúlyozta, mivel nagy potenciált lát Szlovákia és Románia megszólításában, melyet a Magyar Turizmus Zrt. külképviselői is támogatnak szakmailag.

A szolgáltatók részéről igény merült fel a Tisza-tó mint kiváló csapatépítő desztináció pozícionálására, akár a kis és középvállalkozások megszólításával. Továbbra is szeretnék a bird watching – madármegfigyelő túrák népszerűsítését folytatni, és angolszász országokból a beutaztatói tevékenységet fokozni. Felhívták a figyelmet arra, hogy a régióban nagyon meghatározóak a kis üzemmérettel dolgozó magánszállásadók, akik szintén szeretnének bekerülni a turizmusmarketing vérkeringésébe.

Észak-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóság

2012. szeptember 13-án Debrecenben, a Kölcsey Központban, közel 60 Észak-alföldi szolgáltató, önkormányzati képviselő, illetve turisztikai szakember vett részt a nemzeti turisztikai marketingterv témájában tartott régiós szakmai találkozón.Horváth Gergely vezérigazgató prezentációját követően, Katona Ilona az Észak-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója beszámolt a régió jövő évi marketingtervének főbb irányvonalairól.

Az elhangzott előadásokat követően a Hajdúszoboszlói TDM vezetője beszélt a hajdúszoboszlói vendégéjszaka szám csökkenéséről.Az Észak-alföldi szolgáltatók, turisztikai szakemberek a Budapest-Balaton-Hévíz központúság mellett, nagyobb figyelmet szeretnének az Észak-alföldi régiónak.

A régió TDM szervezetei közül a Nyíregyházi TDM kiemelte és megköszönte a Magyar Turizmus Zrt.-vel a hatékony együttműködést.A szolgáltatók a kitelepüléseket hatékonynak ítélték, akár külföldön is szívesen részt vennének ilyen típusi rendezvényeken, a régió illetve Magyarország gasztronómiai sajátosságait felvonultatva.
A workshop-on, Debrecen Megyei Jogú város együttműködési lehetőséget kért és ajánlott a Debreceni Repülőtérre érkező Wizzair járatok kapcsán.
Nyugat-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

A régiós konzultációra Zalaegerszegen, a Kézművesek Házában került sor, egy kétnapos, elsősorban Tourinformoknak szóló tanulmányút keretében. Az eseményen a régiós sajtó képviselőin kívül, összesen 21 szolgáltató, Tourinform munkatárs vett rész, mindkét régiós TDM, valamint egy erdőgazdaság képviseltette magát.

Maráczi Gábor az MT Zrt. stratégiai és marketingigazgatója mutatta be az MT Zrt. tevékenységét, jövő évi céljait, majd Tama István Nyugat-Dunántúli RMI igazgatója ismertette a régióra vonatkozó jövő évi elképzeléseket.A prezentációkhoz érkezett javaslatok, kérdések az alábbiakban foglalhatók össze:A szolgáltatók véleménye szerint, nagyobb figyelmet érdemes fordítani Szlovéniára, amely a régiónak – elsősorban a déli részének – természetes küldőterülete.

A külföldi, elsősorban on-line kampányokhoz szeretnének a büki TDM szolgáltatói több szervezési és tervezési segítséget kapni. A legnagyobb érdeklődés a régiós prezentációban bemutatott „Fenntartható turizmus” workshop iránt volt, négyen is jelentkeztek helyszínként. Többen is megerősítették, hogy ez jó irány lehet a régió számára, mind a belföldi, mind pedig a külföldi pozícionálásban.Pozitív visszajelzések érkeztek a szolgáltatók részéről a tervezett lengyelországi roadshow-ra vonatkozóan. Szó esett még a szállodákat, vendéglátóhelyeket érintő hatósági ellenőrzésekről is.

A prezentációk és a workshop után röviden megismerkedhettek a résztvevők a Kézművesek Háza szolgáltatásaival is. Tama István, összességében hasznosnak, eredményesnek ítélte meg a találkozót.

Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság

A balatoni szakmai rendezvénynek a siófoki Hotel Residence adott otthont.

A mintegy 70 résztvevő előtt Maráczi Gábor az MT Zrt. marketing és stratégiai igazgatója ismertette a jövő évi marketingterv főbb irányvonalait, majd Benkő Krisztina, a Balatoni Regionális Marketing Igazgatóság megbízott igazgatója a balatoni tervekről, a jövő évre tervezett régiós aktivitásokról tartott prezentációt.

A tájékoztatót workhop követte, amelyen számos, elsősorban konkrét akciókkal, régiós kampányokkal kapcsolatos ötletet, javaslatot vetettek fel a régiós szakmai partnerek.
A szakmai fórum kiváló alkalmat adott a Balaton régió turizmusban érdekelt szolgáltatóinak és a Magyar Turizmus Zrt. szakembereinek a személyes találkozásra, a konzultáció hasznos és építő jellegű volt a jövőbeni együttműködésre, a közös gondolkodásra és közös akciókra vonatkozóan.

Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Székesfehérváron, a Hotel Magyar Király****-ban tartották a Magyar Turizmus Zrt. szakmai találkozóját a 2013. évi nemzeti és régiós marketingtervről. A rendezvényen a régiós szakmát 45 fő képviselte (TDM szervezetek, önkormányzatok, kereskedelmi szálláshelyek, turisztikai szolgáltatók és utazási irodák képviselői). Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketingigazgatója, valamint Bodrogai László, regionális marketing igazgató prezentációjukban ismertették a 2013-as terveket. A régiós elképzelések nem voltak teljesen ismeretlenek a partnerek számára, hiszen a tervek előkészítésébe a KDRMI bevonta a TDM szervezeteket és a legnagyobb turisztikai szolgáltatókat is. A szakmai találkozó fórummal zárult, de a rendezvényen, a résztvevők számára volt alkalom workshop keretében is egyeztetni a regionális marketingigazgatóval. A szakma üdvözölte a Magyar Turizmus Zrt. azon törekvését, hogy a desztinációkat népszerűsítve segítse és erősítse a szolgáltatók saját marketingtevékenységét. A Velencei-tó Térségi TDM köszönetet mondott a 2012. évi vizes kampánnyal nyújtott segítségért. A 2013-as régiós tervben több külföldi tanulmányút szervezése is szerepel, melyben a szolgáltatók, az eddigi példaértékű együttműködésüket, hozzájárulásukat nyilvánították ki a későbbiekre vonatkozólag is. Szó esett továbbá a kerékpáros turizmus fontosságáról, a Duna menti turizmus előtérbe helyezéséről, a 2013/2014-re elkészülő pápai turisztikai fejlesztések és az egyre több régiós szezonhosszabbító beruházás promóciós lehetőségeiről, a székesfehérvári 2013-as ünnepi emlékévről, a pákozdi csata 165. évfordulójáról, a kisebb szolgáltatók célországokban történő megjelenéseinek lehetőségeiről és arról, hogy a vendégforgalom növekedésében mennyire fontos szerepet játszik a minőség, az igényesség és a törődés. A Magyar Turizmus Zrt. szeptember 27-i akciója, a Turizmus Világnapján szervezett eseményekkel, apró figyelmességekkel is a vendégszeretet fontosságára hívja fel a figyelmet.

Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság

Dél-Dunántúlon 100 vállalkozó és civilszervezet képviselői vettek részt a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezésre került szakmai fórumon. Mártonné Máthé Kinga belföldi igazgató és Hegyi Zsuzsa regionális marketing igazgató előadásait intenzív szakmai megbeszélés követte a megjelent harkányi szervezetek részéről. Ennek során elsősorban a Magyar Turizmus Zrt. stratégiájában kívántak alapvető változást elérni, melynek lényege, hogy prioritásként kerüljenek előtérbe a turisztikai piaci részesedésük alapján kevésbé eredményes hazai régiók egyedi desztinációi a nemzetközi és az országos központi kommunikációs kampányokban. A fórumot a kizárólag helyi termékekből készített büfé ebéd követte, melynek során tovább folytatódott a szakmai eszmecsere.

Dél-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóság

2012. szeptember 13-án, Szegeden az IH Rendezvényközpontban tartották meg a 2013. évi nemzeti turisztikai marketingtervről szóló szakmai találkozót. A rendezvényen 35 dél-alföldi turisztikai szolgáltató képviseltette magát. Mártonné Máthé Kinga a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója ismertette a jövő évi marketingterv főbb irányvonalait.
Gulyás Péter Dél-alföldi regionális marketingigazgató, a régiós marketingterv ismertetésén kívül, kiemelte a szerb vendégek fontosságát a régióban, akik a külföldi küldőpiacok viszonylatában a 3. helyet foglalják el a román és német vendégek után. Az igazgató megfogalmazta, hogy a továbbiakban még jobban kívánják erősíteni a szerb piaci jelenlétet.

A fórumot követő workshopon, a jelen lévő turisztikai szakemberek felszólalásukban kérték, hogy a régió szolgáltatói a nyári időszakban, a fesztiválok időszakában is kapjanak központi szerepet, hiszen a desztináció számos neves rendezvénynek ad helyet ebben az időszakban is. Az ökoturizmus és az aktívturizmus élénkítése érdekében kérték a falusi szálláshelyek szakmai támogatását. A Magyar Turizmus Zrt. képviselői minden ötletet és kezdeményezést szívesen fogadtak, valamint kijelentették, hogy a jövőben is segítik a desztináció minőségi szolgáltatásainak központi szerephez jutását a kampányokban.

{module 221}