Rövid hírek 2012.09.20.

GSZT szakújság rövid hírekHollókői GasztroVár

2012. szeptember 22.-én ismét egy különleges élményben lehet része a Hollókői Várban kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szabad tűzön készülnek királyaink kedvenc étkei, így mindenki ellesheti a fortélyokat és megkóstolhatja az ételeket. Minden fogás mellé finom borokat kóstolhatnak a vendégek.

Az ételeken túl a vár vitézei tartanak fegyver és viselet bemutatót, középkori vásári forgatag szórakoztat, a gyerekeket pedig népi játszóház várja ahol a „gombócfőzőt” is kipróbálhatják.

{module 221}

Boutique Hotelek találkozója

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Boutique Hotel szekciója szeptember 11-én tartotta soron következő találkozóját az Opera Garden Hotel & Apartments-ben.
A találkozó fő témái a modern és innovatív értékesítési eszközök, valamint a budapesti nyári szezon tapasztalatainak összegzése voltak, közölte a TurizmusOnline-nal Fáska Gábor, a Boutiqe Hotel szekció elnöke.

A találkozón bemutatták az Opera Garden My e-Hotel mobil optimalizációs és okostelefon applikációs rendszerét, valamint a Spigee valós idejű online étteremfoglaló rendszert. A My e-Hotel mobilmegoldásai kifejezetten a szállodaiparra kifejlesztett innovatív eszközök, míg a Spigee étteremfoglaló rendszer egy újszerű és hatékony étterem értékesítési weboldal, mely egyaránt segíti a felhasználókat, éttermeket és akár a szálloda Front Office munkáját is.

A közel 20 résztvevő között jelen volt Kovács István, a MSZÉSZ főtitkára is, aki beszámolt a Hotelstars és az értékesítési csatornák közötti tárgyalások menetéről. Kiemelte, hogy fontos a védjegy vendégek felé történő kommunikálása, melyet a lehető legtöbb eszközzel támogatni kívánnak.

A tagok a nyári szezont a tavalyihoz hasonlóan eredményesnek ítélték, azonban az értékesítés területén küzdelmesebb időszakot zártak. A boutique hotelek összefogása példa értékű és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a tagszállodák fenn tudják tartani a nemzetközi szinten is kiemelkedően magas minőségi szolgáltatásaikat és ezáltal hozzájáruljanak Budapest pozitív hírnevéhez és rendkívüli vonzerejéhez, közölte Fáska Gábor, a Boutiqe Hotel szekció elnöke.

*****

Családos éttermi hétvégék a Balatonnál

A három Balaton-parti megye – Somogy, Veszprém, Zala – kereskedelmi és iparkamarái által immár ötödik alkalommal kerül meghirdetésre a KAMARAI CSALÁDI VASÁRNAP elnevezésű akció, melynek keretében a kamarai védnöki táblával rendelkező vendéglátóhelyek 2012. szeptember 16-án 30-40-50% kedvezményt adnak a helyben fogyasztott ételek árából. Az alábbi településeken ismét a balatoni gasztronómiáé a főszerep: Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonkenese, Örvényes, Szigliget, Balatonszentgyörgy, Marcali, Siófok – csakúgy, mint a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának őszi kommunikációjában, ahol is az utószezoni ajánlatok mellett a bor és gasztronómiai ünnepek, valamint az aktív és a wellness lehetőségek kerülnek a középpontba!

A Balaton régió szeptemberben és októberben kiemelt gasztronómiai rendezvényei: Badacsonyi Szüret, Tojásfesztivál Siófokon, Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál, Szigligeti Süllőfesztivál.

*****

Új helyen több légitársaság

Új címen – 1082 Budapest, Futó u. 47-53. III. emelet – működik a jövőben a Lufthansa csoporthoz tartozó Lufthansa, Austrian, brussels airlines, SWISS és az AirPlus.

*****

Új légitársaság, új útvonal Budapesten

Október közepétől új járat és új desztináció jelenik meg a Budapest Airport útvonal térképén: a német OLT Express légitársaság heti három alkalommal, kedden, csütörtökön és vasárnap közlekedik Drezda és Budapest között. A brémai központú regionális légitársaság összesen 15 gépes flottával rendelkezik, amely az idén a Contact Air-től átvett Fokker 100-asokkal bővült. Az OLT Express további típusai a SAAB 340-es és a Saab 2000-es.

Az OLT Express németországi belföldi útvonalai mellett Ausztriába, Dániába, Svájcba, Franciaországba, Olaszországba és Nagy-Britanniába repül. A Drezda-Budapest útvonalat október 16.-tól kezdik el üzemeltetni, a járatok kedden és csütörtökön 16.05-kor érkeznek és 16.35-kor indulnak vissza, míg a vasárnapi járat 12.35-kor érkezik Drezdából és 13.05-kor indul vissza. Ezzel egy több évtizeddel ezelőtt sikeresen üzemeltetett járat éled újjá, hiszen az NDK létezése idején mind az Interflug, mind a Malév repült Budapest és Drezda között.

“Nagy örömmel üdvözöljük Budapesten az új légitársaságot és az új járatot.” – jelentette ki Kam Jandu. A Budapest Airport légiközlekedési igazgatója hozzátette: „Az új járat is bizonyítja, hogy Budapest továbbra is vonzó célpont mind az üzleti utazók, mind a turisták számára kelet-német Szászország tartományból. Szeretném egyúttal külön is kiemelni azt a kiváló munkát, amit az OLT Express és a Budapest Airport szakemberei kifejtettek az új járat terveinek megvalósítása érdekében. Biztos vagyok abban, hogy az OLT Express új járatát gyorsan megkedvelik az utazók.”

A kelet-németországi Drezda félmilliós lakosságával Németország egyik fontos kulturális- és gazdasági központja. A szász választófejedelmek városában világhírű opera- és szimfonikus zenekari társulatok működnek, rendkívül értékes festészeti- és művészeti gyűjtemények találhatók. A pezsgő egyetemi élet mellett számos nagy cég kutató-fejlesztő központja is megtalálható Drezdában. A város vonzáskörzetében (vonattal kiválóan elérhető) olyan turisztikai látványosságok várják az utazókat, mint a tóba épített mesterséges földnyelven emelt Schloss Moritzburg barokk kastélya vagy az Elba völgyében fekvő Bad Schandau és a Szász-Svájc.

*****

Új látványosság Wroclawban

A Wroclawban található miniatűr park a közelmúltban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A látogatókat 6500 m2-es területen várják.
Ez az egyetlen olyan hely Wroclawban, ahol Lengyelország jó néhány műemléki épületének miniatürizált változatát láthatjuk, mint például a Krakkóban található Mária templom, vagy a Dworzec Wroclaw Glówny pályaudvar épülete. A miniatúrák a legapróbb részletekig megegyeznek az eredeti épületekkel; méretarányuk 1: 25. A park jó alkalmat kínál arra, hogy megismerjük a megtekintett épületekkel kapcsolatos legendákat, érdekességeket, történelmüket és az aktualitásokat.

*****

Csehország: további szesz-mérgezések

Betiltották a tömény szesz piaci és utcai árusítását, illetve kimérését Csehországban, miután a metilalkohol-mérgezés következtében meghalt személyek száma 18-ra emelkedett.

A tiltó intézkedés a hivatalos visszavonásig marad érvényben – mondta újságíróknak Leos Heger egészségügyi miniszter sajtóértekezleten. Közlése szerint az utóbbi 24 órában további öt személyt szállítottak kórházba súlyos mérgezési tünetekkel, ez azonban kisebb szám, mint az előző napokban. Jelenleg legalább kéttucatnyi személyt kezelnek metilalkohol-mérgezéssel főleg a morvaországi kórházakban. Az áldozatok majdnem fele – tíz személy – Észak-Morvaországban halt bele a mérgezett metanolt tartalmazó vodka, borókapálinka és rum fogyasztásába.

A jelentések szerint a metilalkoholfogyasztás két mérgezés esetében vaksághoz vezetett.

A hatóságok nagy erőkkel kutatnak a pancsolt alkohol gyártója vagy gyártói után, s mivel a vizsgálatok még folyamatban vannak, az eredmények nem ismeretesek. Az üggyel kapcsolatban eddig már négy személyt vettek őrizetbe, olyanokat, akiknél nagyobb mennyiségű ellenőrizetlen eredetű alkoholt találtak. Azokat az üzleteket, ahol állami védjegy nélküli alkoholos üvegeket találtak, a hatóságok bezárták.

A helyzetet bonyolítja, hogy több érintett azt vallotta, nem kocsmában itták a mérgezett szeszt, hanem kisebb boltokban, kioszkokban rendes üvegekben vásárolták.
A sajtóban felmerült a dél-morvaországi Drak nevet viselő pálinkafőzde neve, de a cég visszautasította a gyanúsításokat, s egymillió koronás díjat ajánlott fel annak, aki segít kideríteni a mérgezett italok eredetét, illetve gyártóját. A hatóságok nem léptek fel a pálinkafőzde ellen.

A országos élelmiszer ellenőrzési hivatal és a rendőrség is az utóbbi napokban több ezer boltot, kioszkot, kocsmát ellenőrizett le, s számos helyen találtak gyanús, állami védjegyet nem viselő üvegeket, illetve pancsolt alkoholt. Rendőrségi források szerint országszerte legalább kétezer liter gyanús pálinkát foglaltak le. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei még nem ismertek. A kiszivárgott értesülések szerint több tucatnyi mintában a megengedettnél nagyobb mennyiségű metilalkoholt mutattak ki.

*****

Apartman hotelt nyitott Miskolc

A nyáron nyitotta meg kapuit a Görgey Centrum Apartman Hotel Miskolcon.

A város új szálláshelyének érdekességét az adja, hogy az épületet eredetileg lakóháznak szánták. A ház az ország egyik legdrágább ilyen típusú épületére sikeredett, lakásai eladhatatlanok voltak. Egy két szobás, átlagos méretű (50 négyzetméteres) lakás például 20 millió forintba került volna benne. Ugyanígy a parkolók, üzlethelyiségek árai is irreálisan magasra voltak szabva, a lakásokat még jelentős árangedményekkel sem lehetett értékesíteni. A lakóház funkció megtartásával a város számára további száz milliós veszteséget okozott volna a beruházás. „A funkcióváltás tehát egy kényszerhelyzet eredménye volt, amiből a legjobbat kellett kihozni” – mondta el a hétfői sajtóbejáráson Dr. Kriza Ákos, MMJV polgármestere.

/Turizmus Online/

*****

28 nő, akik megváltoztatták a világot

Megjelent A világtörténelem legszebb női című könyv

Életre kelt a világ 28 legszebb nője. Mindezt megörökítették és egy fantasztikus kötetben most közreadják. Megjelent ugyanis a Prima Primissima díjas idegenforgalmi szakújságíró, Kiss Róbert Richard legújabb könyve: A világtörténelem legszebb női. Az albumot a Buddha Barban, a Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace szálloda éttermében mutatták be. A kötet egy bámulatosan érdekes kísérlet. A szerző ugyanis közli Szép Heléna, Kleopátra, Sába királynője és a többi híresség elképzelt fényképét.

A könyv megmutatja, miként élnek egy európai író, újságíró képzeletében a világtörténelem legszebb női. Milyen lehetett Sappho, milyen lehetne ma az utolsó kínai császár felesége. A könyv szereplői olyan lányok, asszonyok, akik szépségükkel, kifinomult ízlésükkel, bölcsességükkel, rafinált észjárásukkal, csalárdságukkal, gonoszságukkal vagy nemes tetteikkel befolyásolták a történelem alakulását. Akik miatt ma ilyen a Föld, ahol élünk. Az utolsó oldalt a szerző üresen hagyta. Ide mindenki beragaszthatja saját választottjának képét. Az olvasó leírhatja gondolatait arról a nőről, aki a legfontosabb a számára. Aki a legszebb és legigézőbb, és aki nélkül semmit nem ér a világ.

A világtörténelem híresen szép nőalakjait úgy mutatja be a szerző, ahogy benne élnek. Ezért felkért fotóművészeket, kiválogatta a szereplőket, megbízott stylistokat, hogy segítsenek a terv megvalósításában. A kötet szereplői ismert magyar fotómodellek, szépségversenyek győztesei, többek között: Freire Szilvia, Kis Hegedüs Réka, Kocsis Korina, Polgár Ildikó, ők személyesítik meg a történelem híres asszonyait.

******

Örömfőzés a Chateau Visz-ben

Szeptember 21-től 23-ig a híres SÉFASZTAL újra összeáll és Magyarország TOP éttermeinek séfjei a Chateau Visz-ben egy hétfogásos gourmet vacsora keretében mutatják be kreativitásukat.

Az induló szakácsok:
Kerekes Sándor – Bacsa Gábor /Almárium/
Bernát Dániel – Merczi Gábor /Bagolyvár – Gundel/
Jászai Tibor – Tégel Imre /Prímás Pince – Benczúr Hotel/
Ádám Csaba /Kereskedőház/
Varga Gábor /Desszert.eu/
Fülepi Kálmán /NV Bistro/
Takács Lajos
és természetesen a Chateau Visz csapata Huszák Zoltán vezetésével.

{module 221}