A Dunánál

A világ egyik legrangosabb turisztikai vására, a berlini Internationale Tourismus Börse alkalmával Magyarország a Danube Competence Center legújabb, teljes jogú tagjaként is bemutatkozott.

ITB Berlin - Danube Competence Center, DCC

A 2010-ben alakult Duna Kompetencia Központ (Danube Competence Center, DCC) olyan nemzetközi szövetség, amely a Duna-régió országaiban tevékenykedő turisztikai szereplők munkáját fogja össze.

A szövetség nonprofit szervezet, tagjai között mind az állami, mind a versenyszféra szereplői jelen vannak. A tagok elkötelezettek a Duna-régióbeli fenntartható turizmus (ökoturizmus) fejlesztése, valamint a régió természeti értékeinek és kulturális sokszínűségének megóvása iránt. Céljuk, hogy a regionális együttműködés eredményeként a Duna, mint turisztikai célpont ismertsége növekedjen, s a Duna-régiót mint egységes turisztikai márkát kívánják megteremteni. Mindezt közös marketing- és promóciós tevékenységekkel, a kutatási eredmények és a know-how megosztásával, illetve kölcsönös konzultációkkal, közös képzési programokkal segítik elő.

Az immár 60 tagot számláló szövetségnek 2013 februárjától a Magyar Turizmus Zrt. is tagja. A közös marketingtevékenység első epizódjaként Magyarország részt vett a Discover the Danube című kampányban: az ITB alkalmával ún. vezetett túrák segítségével, azaz az egyes országokat bemutató rövid prezentációkkal hívták fel a figyelmet a Duna szakaszainak érdekességeire és látnivalóira. Ennek során nyolc duna-menti ország mutatta be a folyó környéki turisztikai célpontjait.

A kiállítás alkalmából ún. „Duna-útlevelet” (Danube-passport) is összeállítottak a résztvevőknek, amelyben minden ország röviden ismertette Duna-parti látnivalóit és a környéken szervezett fontosabb programokat. Magyarország prezentációjában Győr, Esztergom, a Dunakanyar, Visegrád, Budapest, Szekszárd és Gemenc szerepelt majd. A „túrák” alatt pecséteket gyűjthettek az érdeklődők, s a sikeres pecsételők között dunai luxus hajóutat sorsoltak ki.