A legjobb Kapus

a legjobb kapusIgaz, hogy szójáték csupán, ha azt mondjuk, hogy az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi képviselet legjobb kapusa. Nem tudom valóban focizott-e, viszont imád teniszezni.

Egy nagy mackó és mégis a parkett ördöge. Táncol is, – rendszeresen.

Imád enni. Imád főzni, imád autót vezetni.

Egy világfi mackó. Brazil anya, magyar apa, osztrák állampolgárság, magyar feleség, Ausztriában tanuló gyerekek.

Összetett ember.

Húsz éve érkezett Magyarországra, tette naggyá a „Werbungot”, ahogyan a szakmában mondják, megháromszorozta a magyarok kiutazását Ausztria felé, a Gorenje turizmusból sí és kulturális turizmus lett, a sógor ország – ahol jó nyaralni.

S, hogy Ausztria turisztikai nagyhatalom, az nem csak természeti adottságainak köszönhető, ahogyan ő mondja: a szakma rendszerszemléletének.

Ezt próbálta átadni. Könyvet írt és fordított, tanított különböző főiskolákon, szívesen tartott előadást a magyar szakmai szervezeteknek.

Nagy találmánya az Ausztria klub, ahová összegyűjtötte azokat az utazási irodákat, akik a legtöbb utast küldik Ausztriába.

Mi volt a legnehezebb? A fájó  személyi kérdéseket meghozni, de arra büszke, hogy a „csapat”  valamennyi tagját ő nevelte ki.

Fontos, hogy tudását átadhassa, vallja, hogy a turizmus a tervezhető és a spontán folyamatok elegye, ehhez fel kell készülni.

Persze előny, hogy tudok magyarul – mondja, de osztrák állampolgárként kellett képviselni Ausztriát.

Most Moszkvában folytatod.

Húsz évet töltöttem itt, számos csodálatos élménnyel, barátsággal lettem gazdagabb. De kell az új kihívás, Oroszország és Ukrajna egy más kultúra, más nagyságrendű piac, új csapat és remélem, helytállok majd a kapuban.

Megragadva az alkalmat ezúton is szeretném megköszönni azt a sok segítséget, amelyet a magyar kollégáktól kaptam – fejezi be Kapus Gyuri, mert igaz, hogy Moszkvában folytatja, de nekünk Gyuri marad.