Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny legmagasabb pontján

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny legmagasabb pontján

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján csütörtökön, a 938 méteren álló kilátót az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházásával, az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre.

Átadták a Csóványosi kilátót a Börzsöny legmagasabb pontján

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az erdei ünnepségen elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) támogatásával valósította meg a társaság a „Nyugattól keletig a nógrádi erdőkben” című programot, amely három helyszínt érintett: látogatóközpontot létesítettek Katalinpusztán, bővítették a Somoskői Vadaspark szolgáltatásait és megépítették Diósjenőn a Csóványosi kilátót. A vezérigazgató ismertette: a geodéziai mérőtornyot most már kilátóként is igénybe vehetik a turisták.

A toronyban eredetileg öt közbenső acél födém volt. Közlekedni hat, egyenként 12 betonacél fokból álló létrán lehetett. A kilátó alapját a geodéziai mérőtorony biztosítja. A meglévő építmény köré, annak a tájba illesztését is segítve, acél oszlopokon álló, négyszintes kilátó épült. Az acél tartószerkezet 26,12 méter magas. A legfelső szinten az úgynevezett emelőmagasság 22,61 méteres, tehát a közvetlen környezet talajszintjénél ennyivel áll magasabban a látogató. A kilátószintekre újonnan épített acél csigalépcső vezet. A lépcsőfokok száma 133.

A kilátó tetejéről a béri andezit-oszlopoktól Pilismaróton át a Nagybörzsönyig élvezhető a panoráma, jó időben a Magas-Tátra legmagasabb részeit is lehet látni a Diósjenői – Pest megye közvetlen közelségében lévő – kilátóból.

A rendezvényen Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány és az Ipoly Erdő Zrt. is arra törekszik, hogy minél jobb feltételeket alakítsanak ki az erdei turizmushoz. Hamarosan átadják a katalinpusztai kirándulóközpont bővítését és a somoskői látogatóközpontot is – mondta, hozzátéve: a börzsönyi látnivalók sorába illeszkedik majd a diósjenői Sváb kastély helyreállított kastélyparkja, valamint a kútbereki turistaház is.

Az Ipoly Erdő Zrt. három helyszínen, több mint 358 millió forint uniós támogatás segítségével már meglévő és új látványosságokat korszerűsített a regionális turizmus fellendítése érdekében. A beruházás-sorozat részeként Kiss László vezérigazgató adta át a Csóványosi Kilátót. A rendezvényen bemutatták a „Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny” című könyvet, amely tájegységenként mutatja be hazánk egyetlen, települések által megszakítatlan erdőrengetegével borított, vadregényes hegyvidékét.

 Az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően a Börzsönyben, a Cserhát- és a Karancs-Medves-vidékén 2015 tavaszától újabb tartalmas időtöltést szolgáló létesítmények várják a természetjárókat. A Csóványosi Kilátó átadóünnepségén Kiss László vezérigazgató kiemelte, hogy az Ipoly Erdő Zrt. által kezelt területekhez tartozik a megye természeti értékeinek, látnivalóinak jelentős része. Ahhoz azonban, hogy Nógrád megye ismertebb és még szerethetőbb turisztikai célpont lehessen, szükség van beruházásokra, amelyek még vonzóbbá teszik az odalátogató közönség számára.

A projekt szinte átöleli Nógrád megyét. A beruházással, amely a nyugat-nógrádi Katalinpusztától Diósjenőn át Somoskőig tart, folytatni, bővíteni kívánják a természetjáró turizmus lehetőségeit. A Nyugattól-Keletig a nógrádi erdőkben című beruházás-sorozat részeként uniós forrás segítségével két év alatt számos, már ismert turisztikai célpontot újítottak meg. Habár a Diósjenői Erdei Szabadidőparkból is vezetett már túraút a Csóványosra, az itt található geodéziai mérőtorony azonban nem volt alkalmas turista kilátónak. A fejlesztés ezt is megoldja, egy környezetbe illő kilátóval „öltöztetve fel” a beton tornyot. Katalinpusztán egy új élményparkot, egy kerti vasutat, egy Nógrádot bemutató térgrafikát, egy mini-kilátót és egy kötélpiramist is létrehoztak. Honton és Nagyorosziban turistaszállásokat újítottak fel. A Somoskői vadasparkot pedig a kulturált vendégfogadást biztosító infrastrukturális feltételekkel, valamint a tájékozódást, információszerzést, hosszabb tartózkodást lehetővé tevő szolgáltatásokkal bővítették. Fogadó épület, közösségi és kiállító tér, információs helyiség, elsősegély hellyel (elkülönítő), mosdók (akadálymentesített is), takarmány tárolására alkalmas gazdasági épület, valamint a gyermekes családok, diákok számára kisállat simogató is szerepelnek a megvalósítandó tervek között.

A kilátó átadóünnepségén a résztvevő közönség számára bemutatták a „Vadregényes erdőtáj – a Börzsöny” című tájmonográfiát. A Börzsönyről eddig nem született azt tájegységként bemutató, részletes kiadvány. A három éven keresztül készített mű sok évtizedes hiányt igyekszik pótolni a természet részletes bemutatásával, valamint az őstörténettől napjainkig lezajlott történelmi események, társadalmi, gazdasági változások feltárásával. A könyv fókuszában mindvégig a hegytáj legjellemzőbb természeti értéke, az erdő áll. Különlegessége, hogy ezeken túl a hegység és az itt élő emberek kulturális örökségét is felvillantja, a néprajzi értékektől kezdve a műemlékekig.