Újabb szállodák kaptak HotelStars csillagokat

Újabb öt szálloda minősítéséről döntött a Hotelstars Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjegy Bíráló Bizottsága, s ezzel 385-re emelkedett a csillagok használatára jogosult magyar hotelek száma.

Újabb szállodák kaptak HOTELSTARS csillagokat

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőiből álló Bíráló Bizottság az alábbi szállodáknak adományozott védjegyet sikeres pályázatukat követően:

  • Danubius Hotel Flamenco Budapest 4*
  • Hotel Fürdőház Nyíregyháza 3*
  • Hotel Sástó Gyöngyös-Sástó 3*
  • La Prima Fashion Hotel Budapest 4*
  • Ligetalja Termál Hotel Penészlek 3*

Mint ismeretes, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a 2012. június 12-én kötött megállapodás szerint a HOTELSTARS harmonizált európai minősítő rendszert – Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjeggyé emelve – alkalmazzák a hazai szállodák minősítésére.

Az eddig regisztrált 519 szállodából 385 került minősítésre, mely a hazai szállodai kapacitás közel 60%-át fedi le.

A nagyszámú sikeres minősítés mellett azonban több szálloda nem nyert minősítést, mivel többszöri nekifutásra sem tudták teljesíteni a követelményeket.

A minősítések tapasztalatai szerint a szállodák túlnyomó többsége komoly erőfeszítéseket tesz termék-szolgáltatás együttesük fejlesztésére és ezáltal a megcélzott kategória – csillagszám – elérésére.

Ez sok esetben nem feltétlenül anyagi ráfordítást, esetlegesen új beruházást jelent, hanem a szolgáltatási kör bővítését, a színvonal emelését melynek eredményeként javul a hazai kínálat minősége.

Azok a minősítést szerzett szállodák, melyek erőfeszítéseket tettek a minőség javítása terén, vendégelégedettségi mutatóik emelkedéséről számoltak be és ezzel összefüggésben nőtt a visszatérő vendégeik aránya is. A fejlesztéseket követően pedig átlagárukat és ezáltal bevételeiket is növelni tudták.

Mindez azt mutatja, hogy a vendégek nemcsak észreveszik és értékelik a magasabb színvonalat, hanem hajlandóak többet is fizetni érte.

A helyszíni minősítések során az MSZÉSZ több olyan esetről is tudomást szerzett ahol – a tulajdonos/üzemeltető figyelmen kívül hagyva az érvényes rendelkezéseket – a szálloda a vendégeket teljesen megtévesztő módon van jelen a piacon (pl. minősítés nélkül hirdeti magát minősített szállodaként, a csillagos jelölést szabálytalanul meghagyva, ill. a már megkezdett minősítés során feltárt alapvető hiányosságokat sem hajlandó pótolni és továbbra is jogtalanul használja a kategóriajelölést). Így a minőség megtartására és javítására nagy erőfeszítést tevő, a tisztességes módon működő szállodák minden tekintetben komoly hátrányba kerülnek.

Az MKIK és az MSZÉSZ véleménye szerint a helyzet mielőbbi rendezése szükséges, hiszen a nemzeti tanúsító védjegyrendszerben csillagot szerzett szállodák átlátható módon adnak biztonságot a vendégnek az elvárható minőség meghatározásában.