BTSZK-ból Budapest TDM

GSZT Turisztika RovatA korábban BTSZK, előtte BTH nevet viselő cég új neve előrevetíti annak az elképzelésnek a megvalósulását, miszerint a budapesti TDM-et a főváros már egyik meglévő, hasonló funkciókat ellátó cégével kívánja megvalósítani, ahogy az a júniusi Budapestinfo Nap konferencián is elhangzott a Parlamentben – mondta a közelmúltban megtartott sajtótájékoztatóján Molnár József a Budapesti TDM vezetője.

{module 221}

Az új elnevezés új feladatokat is jelent a 2010 novembere óta új vezetéssel, szervezeti felépítéssel és személyekkel működő szervezetnek. Lecsökkentett költségvetésük ellenére továbbra is gondoskodnak többek között: ingyenes kiadványok turisták részére Budapestről amelynek vezető kiadványa Budapest Guide, City Map -a  Turizmus Kft.-vel közösen, Kulturális kalauz – a Kulturális Összefogás intézményeivel közösen; megújult az 5 tagból álló információs irodahálózat, melyhez csatlakozott a budavári info pont. Újra felépítették és folyamatosan fejlesztik a Budapestinfo.hu weboldalt, valamint a Budapest Kártyát. Jelentős eredményként könyvelhető el, hogy áprilisra megalkották Budapest új turisztikai arculatát, mely azóta már díjat is nyert. Idén önállóan rendezik meg a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárt (2011. nov. 18.-dec. 30.).

Július 25-étől (egyelőre kísérleti jelleggel) ingyenes turistabusz-parkoló üzemel a Műcsarnoknál, a Fővárosi Önkormányzat és cégei összefogásának köszönhetően. A Budapestinfo pontok nem egyszerű  irodai szolgáltatást nyújtó létesítmények, ezek elsődleges kapaszkodók a turisták számára, ide bármikor betérhetnek, ha úgy érzik, hogy segítségre szorulnak. A BTDM Nonprofit Kft., a Budapestinfo pontok üzemeltetője, éppen ezért érezte fontosnak, hogy ezeknek az irodáknak egy új, dinamikus, s mindenekelőtt egységes arculatot alakítson ki.

Átalakult a Liszt Ferenc téri információs iroda, ahol a Hungarofesttel közösen egy Liszt Info pont került kialakításra valamint ez az iroda lesz a Budapesti Fesztiválközpont jegyértékesítési pontja is. Új helyen várja a turistákat a repülőtér 2B terminálján a turisztikai információs iroda, amely szintén új arculatot kapott, valamint nyáron megnyílt a régi-új iroda a Budai Várban, a Magyar Borok Háza előterében.

A Budapest Guide idei második, átdolgozott kiadása 144 oldalon, friss és szezonális információkkal, térképekkel, Budapest Kártya partnerekkel tele, zsebre tehető méretben szolgálja majd a turisták tájékozódását a fővárosban. Az új kiadás 12 nyelven (magyar-angol-német-spanyol-olasz-francia-cseh-lengyel-orosz-japán-kínai) kerül terjesztésre október végétől a partner szállodákban, BKV pénztárakban, a Lapker Zrt. elárusító helyein, a turisztikai programokat kínáló és értékesítő partnereknél, Budapestinfo pontokon és egyéb a kiadványra igényt tartó helyszíneken.

A Budapest Kártya már eddig is igen széles szolgáltatási köre még idén tovább bővül. A meglévő ingyenes szolgáltatások sora között októbertől újdonságként lesz fellelhető egy ingyenes városnéző hajótúra, állatkerti belépő, valamint pocketguide alkalmazás ingyenes letöltési lehetősége okos telefonra. Folynak még a tárgyalások az ingyenes belépésről a Magyar Nemzeti Galériával is.

Az új fajta kedvezmények sora azonban itt még nem ér végett, mivel csatlakozott a kártyaelfogadó-helyekhez többek között a Magnólia Day Spa, a City Taxi, a Budapest Film által működtetett mozik (Corvin, Művész, Puskin, Toldi), a Unique Budapest és még számos új étterem, attrakció. A két legjelentősebb most nyíló helyszínen, a Minicity komplexumban, és a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásáron szintén kedvezményre jogosít majd a Budapest Kártya.

A Budapesti Karácsonyi Vásár 2011 idén először a Budapest Turisztikai Desztináció Menedzsment Nonprofit Kft teljes szervezésben és lebonyolításban valósul meg, több szakmai szervezet bevonásával. A Vásárra kerülő népművész és kézműves termékek kiválasztása a Hagyományok Háza, a Magyar Kézműves Szövetség és „A Magyar Kézművességért” Alapítvány szakmai javaslattételével történt, a BTDM Nonprofit Kft-vel közösen. A színpadi programok kialakításában a Fesztiválközpont Nonprofit Kft. nyújt szakértő segítséget, a Gerbaud-házon életre kelt óriás Adventi Kalendáriumért pedig idén is az AdventArt Kft. felel. A vendéglátóknak szóló nyílt pályázat szeptember végéig kerül kiírásra, ami a BTDM központi honlapjáról (www.budapestinfo.hu) érhető el.

Idén, a Közterület-felügyelőség szigorított előírása értelmében a téren legalább 10 faházzal lesz kevesebb, ami 40 stand kiesését jelenti, így a tér kevésbé lesz zsúfolt.

A faházak csökkentett száma miatt a tér berendezése is változik, de a megszokott attrakciók, mint óriás karácsonyfa, adventi koszorú, betlehem, mikulásház, óriás adventi kalendárium és kézműves játszóház, idén is várják a közönséget.

{module 221}