Kovászos alakor kenyér – recept

Kovászos alakor kenyér recept - gasztro

A kovászos alakor kenyér egy különleges és egészséges pékáru, amely az ősi alakor gabonából készül. Az alakor (Triticum monococcum), más néven egyszemű búza, az egyik legősibb gabonafajta, amelyet az emberiség mintegy 12 ezer évvel ezelőtt háziasított. Néhány fontos tudnivaló a kovászos alakor kenyérről.

Táplálkozási előnyök

  • Magas tápanyagtartalom: Az alakor gazdag fehérjében, ásványi anyagokban (például magnézium, cink és vas) és antioxidánsokban.
  • Kedvező zsírsav-összetétel: Az alakor kedvező zsírsav-összetétele hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.
  • Könnyebb emészthetőség: A kovászos technológia és az alakor sajátos glutén szerkezete miatt a kenyér könnyebben emészthető, mint a modern búzából készült termékek.

Ízvilág

  • Gazdag, diós íz: Az alakor kenyér ízvilága gazdag, diós jellegű, amely különlegessé teszi az ínyencek számára.
  • Kovászos erjedés: A kovászos technológia nemcsak az ízt, hanem a kenyér állagát és eltarthatóságát is javítja.

Az elkészítés módja

Kovászos technológia: Az alakor lisztből készült kenyér hagyományos kovászos technológiával készül, amely hosszabb erjedési időt igényel. Ez az eljárás fokozza a tápanyagok elérhetőségét és javítja a kenyér textúráját.
Vegyszermentes termesztés: Az alakor gabonát általában ökológiai gazdálkodásban termesztik, vegyszermentesen, ami még egészségesebbé teszi a végeredményt.

Fenntarthatóság

Ökológiai gazdálkodás: Az alakor jól tűri az extenzívebb, vegyszermentes termesztési körülményeket, így különösen alkalmas az ökológiai gazdálkodásra.
Biodiverzitás megőrzése: Az ősi gabonafajok termesztése hozzájárul a mezőgazdasági biodiverzitás megőrzéséhez és növeli a termésbiztonságot.

Egészségügyi előnyök

  • Glutén érzékenység: Bár az alakor tartalmaz glutént, szerkezete eltér a modern búzáétól, így egyes gluténérzékeny emberek könnyebben tolerálhatják.
  • Alacsony glikémiás index: Az alakor kenyér alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, ami segít a vércukorszint stabilabb fenntartásában.

A kovászos alakor kenyér tehát nem csak egészséges és ízletes választás, de a fenntartható mezőgazdaság és a tradicionális pékáruk iránti elkötelezettséget is tükrözi.

A Kovászos alakor kenyér elkészítésének receptje

A receptet Bencze Szilvia, az ÖMKi munkatársa és a Panelpék állította össze.

Hozzávalók

200 g teljeskiőrlésű királybúza liszt (BL55, finomliszt is megfelel)
400 g GT 2139-es alakor liszt (teljes kiőrlésű, vagy világos liszt)
Megjegyzés: lehet 600g tk. alakor liszttel is készíteni
15 g só
420 g víz
kovász (80-120 g): 60 g víz 60 g alakor 6 g kovász mag 8-10 órás
(Kisebb mennyiségekkel ugyanez: 150+300 g liszt 315 g víz, 12 g só, 60-80 g kovász – kenyér sütőformában jobban elfér)

Elkészítés

Kelesztőtálban összedolgozzuk az összes hozzávalót, meg a kovászt (elég ragacsos massza lesz, lehet kevesebb vizet is tenni, akkor formázhatóbb állagú lesz). Szobahőmérsékleten, 23-27 fokon kelesztjük letakarva néhány órát (kovásztól és hőmérséklettől függő folyamat).

Ha már a kelés beindult, kiolajozott sütőformába helyezzük át a tésztát, ahol hagyjuk végleges méretre kelni (általában ez a kezdeti méret kb. kétszeresét jelenti több óra elteltével).

Ha a kenyérbe magvakat is akarunk tenni (pl. napraforgó, lenmag, chia, szezám stb.), ezeket is célszerű a formába kerülést megelőzően a tésztába keverni.

Sütés: 230 °C 10p, utána 185 °C 30perc (kisebb mennyiségnél rövidebb idő lehet szükséges), párolgó vizesedénnyel a sütőben (vagy anélkül). Ruhával könnyebb kiszedni a formából.

1 hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .