Budapest Winter számokban

Több tízezer vendégéjszakát és sok millió potenciális vendég elérését eredményezte a 4. Budapest Winter Invitation akció. A Magyar Turizmus Zrt. 2009-ben negyedik alkalommal szervezte meg a Budapest Winter Invitation (BWI) téli forgalomélénkítő kampányt, amelynek célja ezúttal is Budapest, mint turisztikai desztináció népszerűsítése, valamint a főváros utó- és előszezoni vendégforgalmának növelése volt.

Az akció lényege, hogy a két vagy három éjszakára érkező vendégek az utolsó éjszakát ingyen kapják. A kampányt a résztvevő partnerek a válság ellenére is sikeresnek ítélték, az erős online promóciónak és az Expedia nemzetközi utazási portállal való együttműködésnek köszönhetően: a résztvevő szállodák mintegy 32.000 vendégéjszakát regisztráltak, illetve az Expedia rendszerén keresztül 28.000 vendégéjszakát foglaltak a vendégek a BWI-partner szállodákban.

A legtöbb vendég Nagy-Britanniából és Németországból érkezett.

A megvalósult vendégéjszakák mellett, a kampánynak évek óta jelentős szerepe van Budapest, mint turisztikai úti cél népszerűsítésében: az akció segítségével sok millió potenciális vendég ismerkedik meg a főváros és környéke turisztikai kínálatával a kampány promóciós eszközein keresztül.
A BWI akcióhoz évről évre jelentős számú partner csatlakozik. A 2009/2010-es marketingakció együttműködő partnerei 53 budapesti szálloda, a Magyar Szállodaszövetség, a Magyar Turizmus Zrt., a BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft., a Malév Zrt., a Budapest Airport Zrt., az Expedia nemzetközi vezető utazási portál és egyéb turisztikai szolgáltatók voltak. Az együttműködő partnerek megállapodtak abban, hogy folytatják az akciót, amelyhez újabb ötleteket, kampányelemeket keresnek.

Az akció – nemzetközi weboldalakon elhelyezett – bannerei több mint 120 millió elérést biztosítottak, a közösségi médián keresztül több mint 130 millió ember értesülhetett Budapest kedvezményes ajánlatairól, a BWI-vel kapcsolatban kiadott sajtóanyagokat több mint 15 ezer olvasó tekintette meg, a BWI játék során pedig több mint 27.000 látogatót regisztráltak.
A BWI keretében a Malév Zrt. mintegy 4.000 jegyet értékesített, továbbá jelentős piaci növekedést tudott elérni a német, az olasz, a francia és a holland piacon.

A BWI kampány alatt az Expedia vezető utazási portálon a magyar főváros turisztikai piaci részesedése jelentősen nőtt, 12%-os többletforgalmat realizált az elmúlt évihez képest, míg Közép-Európa többi országában a forgalom 35%-kal csökkent.

A partnerek körében végzett felmérés szerint a BWI akciót a részt vevő partnerek egyöntetűen jó ötletnek tartják, mert a kampány egyértelműen utazásra ösztönöz, segíti a szezon meghosszabbítását, hosszabb tartózkodási időt eredményez, továbbá bővíti a vendégkört, és nem utolsó sorban elősegíti a szakmai összefogást. Az akció tartalmával a válaszadók túlnyomó többsége (93,8%) elégedett volt.
A felmérés alapján elmondható, hogy a részt vevő szállodák száma évről évre növekszik. A szállodák 84,6%-a már korábban is részt vett az akcióban. Az eredmények szerint a 4. BWI akció keretében a 2=3 kedvezmény kedveltebb volt, mint a 3=4 kedvezmény.

A szállodák visszajelzései szerint a vendégek lakóhely szerinti összetétele szállodánként eltérő volt. A legtöbb BWI vendég Nagy-Britanniából és Németországból érkezett. A brit és német vendégeket a franciák, olaszok és svédek követték. Jelentős számban említették a szállodák az osztrák vendégeket is. A vendégek fő információforrása az Expedia nemzetközi vezető utazási portál, a szállodák saját honlapja, az akció oldala, a www.budapestwinter.com portál és a nyomtatott hirdetések voltak.