Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny

A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny Szervező Bizottsága úgy döntött, hogy meghosszabbítja a versenybe való jelentkezés határidejét, 2010. május 31-ig. A megmérettetésre interneten keresztül lehet jelentkezni, a www.viragosmagyarorszag.hu honlapon. Ugyancsak itt tekinthető meg a versenyfelhívás és a jelentkezési feltételek, valamint a zsűrizési szempontok.

A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2010-ben a település főterének rendezettsége, növényekkel való díszítése, az épített környezettel való harmóniája kerül a középpontba. A legkimagaslóbb eredményt elért falu, illetve város képviselheti 2011-ben Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében (Entente Florale Europe). Az európai megmérettetésben 2010-ben Sopron Megyei Jogú Város és Lipót község indul.

A magyarországi zsűrizés június végén kezdődik és augusztusban fejeződik be. Az eredményhirdetésre várhatóan október elején kerül sor.

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A verseny megszervezését a minisztériumok, a szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. A versenyt a kezdetektől támogatja az Önkormányzati Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány és még számos civil szervezet.