Buszparkolás Budapesten

– Hogyan értékeli az új parkoló létrejöttét az eltelt néhány hét tapasztalatai alapján? – kérdeztük Molnár Józsefet, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.

 

{module 221}

Évtizedek óta húzódó probléma megoldására vállalkozott Budapest vezetése, amikor elhatározta a fővárosi turistabusz-közlekedés átalakítását, amely a buszok parkolási lehetőségeinek bővítését is jelenti. A Műcsarnok melletti turistabusz-parkoló kialakítása elodázhatatlan és fontos lépés volt. Részben kiváló tapasztalatokra tehetünk szert a Hősök tere és a Városliget parkolási gondjainak hosszú távú megoldására, részben pedig egy sokkal komfortosabb helyzetet tudtunk teremteni már most a turistabuszok parkolásának ügyében.

Az is fontos tapasztalat – amelyre sajnos az elmúlt években nem igazán volt példa -, hogy két fővárosi tulajdonú cég olajozottan és hatékonyan képes az együttműködésre. Ezt legjobban a buszparkoló kihasználtsága jelzi, hiszen a turisztikai főszezonban hetenként mintegy ezer busz vette igénybe a szolgáltatást. Külön köszönet illeti a megoldás gyors kivitelezéséért Devecz Miklós urat, a Parking Kft. vezetőjét, illetve fiatal és dinamikus közlekedési mérnök munkatársait.

– A buszosok milyen feltételekkel használhatják a parkolót?
Pillanatnyilag rövid távú parkolásra és teljesen ingyen. Ez egy átmeneti időszak, melyben fel kívánjuk mérni a tényleges igényeket. Sajnos olyan típusú problémákba beleütközünk, mint például az a rossz gyakorlat, hogy a parkolót le- és felszállóhelynek használják a buszosok, holott a parkolón kívül egy tényleges le- és felszállóhely került kialakításra.

– A parkoló egyelőre ideiglenes megoldás. Mikorra várható a végleges rendezés?
A végleges rendezés előtt lesz még egy újabb szakasz, amikor már térítésért, de kétféle buszparkolási menetrendet dolgozunk ki az adott területre. A Parking Kft. tapasztalatai szerint pedig a 2012-es nyári turisztikai főszezonra egy végleges megoldást tervezünk, melyet már ez év végétől kommunikálni fogunk mind a beutaztató irodák, mind a szakmai szervezetek irányába.

– Kaptak-e már valamilyen visszajelzéseket a buszos vállalkozóktól, utazási irodáktól?
Egyértelműen pozitív a visszajelzés, ami megnyilvánul abban is, hogy valamennyi cég, szervezet jelezte azt is, hogy szívesen vennének részt a teljes fővárosi turisztikai parkolási problémák megoldásának kidolgozásában.

– A parkoló a NiT Hungary és a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége hathatós közreműködésével valósult meg. Milyen segítséget kaptak a két érdekképviselettől?
Mindkét érdek-képviseleti szervezet problémaérzékeny gondolkodásról és megoldáscentrikus hozzáállásáról tett tanúságot. Egyeztetéseink hatékonyak és gyorsak voltak, meggyőződésem szerint, ha hasonlóképpen tudunk együtt dolgozni az elkövetkező egy évben, akkor egy olyan turistabarát Budapestet tudunk felépíteni, melyben egyaránt örömmel dolgoznak buszsofőrök, utazásszervezők, idegenvezetők. Ez a város ugyanis van annyira szép, hogy megérdemelje a kiemelt bánásmódot…

/NiT/

{module 221}